Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:25 TS 25 Haz., 2000
Fatima dağında üç sırrı alan üç çocuktan hayatta kalan rahibe Lucia Papa'nın Portekiz ziyareti sırasında elini öperken.
Fatima’nın üçüncü sırrı suikast
Vatikan sözcüsü Joaquin Navarro Walls sırrın, 13 Mayıs 1981 yılında Papa Wojtyla’ya (II. Jean Paul) yapılan suikastle ilgili olduğunu söyledi.
     Papa’nın ziyareti için Portekiz’e akın eden ve Meryem Ana’nın ünlü heykeli çevresinde kamp kuran 600 bini aşkın hacı, sırrın açıklanmasını günlerdir merakla bekliyordu. 1917 yılında, Meryem Ana’nın Lucia, Francesco ve Giacinta adlı üç çobana görünmesinden sonra Hıristiyanlık alemininde büyük merak konusu olan üç sır, 1960 yılından, yani Meryem Ana’nın rahibe Lucia’ya bazı emirler iletmesinden sonra açıklanabilirdi. Ancak garip bir şekilde, hiçbir papa bunu yapmadı.  

   
 
       
    MSNBC News Ağca'nın katıldığı programın tam metni
MSNBC News Papa II. Jean Paul 80 yaşında
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Vatikan sözcüsü Joaquin Navarro Walls, yaptığı açıklamada sırrın, 13 Mayıs 1981 yılında Papa Wojtyla’ya yapılan suikastle ilgili olduğunu söyledi. Sözcü, Portekiz’de bulunan Papa’nın sırrı açıklama yetkisini Kongregasyona verdiğini de belirtti.
       Fransız yazar Jacques Lallee’nin kitabına göre, Papa Roncalli ve yardımcılarının yüzlerinde Rahibe Luica’nın yazılı vasiyetini okuduktan “korku dolu bir ifade” belirdi. Rahibe Lucia’nın torunu Rahip Jose dos Santos Valinho, sırrın “Kilise içinde bölünme, çatışmalar, isyanlarla” ilgili olduğunu düşünüyordu.
       Papa, cuma günü Lizbon’a indikten sonra Papa helikopterle Fatima’ya gitti.
       
Ağca: Papa Borcumu Silsin

       1917 yılında Meryem Ana’nın bir zeytin ağacının üstünde üç küçük çoban kıza göründüğü Fatima dağı daha sonra Hıristiyanlar için kutsal bir tapınak haline geldi. Meryem Ana, üç küçük kıza “Fatima’nın üç sırrı” olarak bilinen dünyanın geleceğiyle ilgili sırları vermişti. Kızlardan ikisi 11 yaşına gelmeden zatürreeden öldüler. Üçüncü kız, rahibe Lucia ise bugün 93 yaşında.
       Papa II. Jean Paul, M. Ali Ağca’nın silahından çıkan kurşunu, Fatima’daki Meryem Ana heykelinin tacına yerleştirmişti.
       Papa’ya göre kurşunun yön değiştirmesini sağlayan Meryem Ana oldu. Ölümünü önledi. Ertesi yıl Papa teşekkür etmek için Fatima’ya geldiğinde, onu yine bir suikasttan, entegralist rahip Juan Fernandez Krohn’un saldırısından Meryem Ana kurtardı. Krohn üç yıl hapis yattı.
       Meryem Ana ekim devriminden önce küçük çobanlara görünmüş ve ateist komünizm tehlikesine karşı uyarmıştı.
       
KARDİNAL AÇIKLADI
       Hıristiyan aleminin yıllardır büyük merakla beklediği Fatima’nın üçüncü sırrı, Papa’nın Portekiz ziyareti sırasında açıklandı. Vatikan’dan yapılan açıklama göre ünlü sır, Mehmet Ali Ağca’nın 1981 yılında San Pietro Meydanı’nda Papa Jean Paul 2.’ye yaptığı suikastle ilgili.
       Sırrı beklenenin aksine Papa’nın kendisi değil, Meryem Ana’nın 1917 yılında göründüğü üç küçük çobanın kutsanması töreninden hemen sonra kardinal Angelo Sodano açıkladı.
       Vatikan sözcüsü Joaquin Navarro Walls, Portekiz’de bulunan Papa’nın konuyla ilgili bir belge hazırladığı ve sırrı açıklama yetkisini Kongregasyona verdiğini söyledi. Belgenin daha sonra basına dağıtılacağı da belirtildi.
       
“YERE DÜŞEN BEYAZ GİYSİLİ ADAM”
       Aslında Papa, önce yaptığı bazı konuşmalarda suikastle Meryem Ana bağlantısını kurmuştu.
       Sodano’nun açıklamasına göre Meryem Ana üç küçük çobana “silahlı saldırı sonucu ölü gibi yere düşen, beyaz giysili bir din adamı”ndan söz etmişti. “Küçük çobanların yorumuna ve bugün 93 yaşında olan Rahibe Lica’nın da sonradan yaptığı açıklamalara göre beyaz giysili din adamı, bütün müminler için dua eden Papa’ydı.
       Vatikan sözcüsü daha da net bir açıklama getirerek görüntünün, 1981 yılında Ali Ağca’nın Papa’ya yaptığı suikastle ilgili olduğunu da belirtti. Ancak Kardinal Sodano, sırrın dini kitaplardaki diğer kehanetler gibi ‘sembolik anlamda yorumlanması gerektiğini de söyledi. Kardinale göre kehanet, “ateist sistemlerin kilise ve Hıristiyanlığa karşı savaşını öngörüyor ve ikinci milenyumun son asrında müminlerin inanılmaz acısını anlatıyor.”
       İlk iki sır, Birinci Dünya savaşının sonu ve akabinde çok daha büyük felakete neden olacak İkinci Dünya Savaşının başlangıcını ve Rus devrimi ile ateizmin yayılması ile ilgiliydi.
       Kardinal Angelo Sodano Fatima’nın sırlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “1989 sonrası olaylar gerek Sovyetler Birliği’nde gerekse birçok doğu ülkesinde, ateistliği savunan komünist rejimin çökmesine yol açtı. Papa bu yüzden de Meryem Ana’ya şükranlarını sunuyor. Ancak dünyanın başka yerlerinde Kiliseye saldırılar dinmedi. Her ne kadar Fatima’nın üçüncü sırrının kastettiği olaylar geçmişte kalmış gibi görünüyorsa da, Meryem Ana’nın 20. yüzyılın başlarında yaptığı din çağrısı hala geçerliliğini koruyor. ”
       Papa’nın ziyareti için Portekiz’e akın eden ve Meryem Ana’nın ünlü heykeli çevresinde kamp kuran 600 bini aşkın hacı sırrın açıklanmasını günlerdir merakla bekliyordu.
       Papa Fatima’da, Meryem Ana’nın 1917’de göründüğü üç küçük çobandan hayatta kalan tek kişi olan Rahibe Lucia ile görüştü. Kardinal Leira’nın da hazır bulunduğu görüşme beş dakika sürdü.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları