Home page
Haber Menüsü


Bahçeli KOB’yi tatminkar bulmadı
MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğe sürecinde katılım ortaklığı belgesinin (KOB) “hem sistematiği hem de içeriği bakımından Helsinki Zirvesi kararlarından daha geri bir belge olduğunu” söyledi.
Ankara
AA
14 Kasım— Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın önemli bir bölümünü Türkiye-AB ilişkileri sürecindeki katılım ortaklığı belgesine ayırdı. “Herhangi bir tartışmalı konuda meseleyi yok saymak kadar hafife almak da çözümsüzlüğe eş değer bir durumu ifade eder” diyen Bahçeli, meseleye tek yanlı ya da önyargılı yaklaşmanın da en az bunun kadar yanlış olduğunu söyledi.

   
 
       
    MSNBC News Yılmaz: KOB gerekleri yapılabilir
MSNBC News İktidar Kürtçe yayını tartışıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“Türkiye’nin, etnik çatışma ve ayrışmayı körükleyecek kültürel ya da etknik haklara sıcak bakması mümkün değildir. Ayrıca, belgede bu tür ifadelerin üstü örtülerek muğlak hale getirilmesi de bu sonucu değiştirmemektedir... İnsan haklarının, etnik köken farklılıklarını derinleştirip, keskinleştirecek şekilde tanımlanması durumunda özünü ve değerini kaybedeceği açıktır.”
DEVLET BAHÇELI
MHP lideri
       Bahçeli, Türkiye’nin uluslararası muhataplarının Kıbrıs meselesi, Ermeni iddiaları ve Türkiye-AB ilişkilerindeki yaklaşımının bu çerçevede olduğunu kaydetti. Bahçeli, şöyle konuştu:
       “Katılım ortaklığı belgesinin Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği bakımından ifade ettiği mana ne yazık ki tatminkar olmaktan uzaktır. Bunun temel nedeni, belgenin AB Komisyonu’nun iyi niyetinden şüphe etmemize yol açan bir mahiyet arzediyor olmasıdır.
       Her şeyden önce, katılım ortaklığı belgesi, hem sistematiği hem de muhtevası bakımından Helsinki Zirvesi kararlarından daha geri bir belgedir.
       
“TÜRK-YUNAN DENGESİ BOZULDU”
       Bazı AB sözcülerinin belge metnini yumuşatmaya yönelik yorumları bu gerçeği değiştirmeye yetmemektedir. En başta, Helsinki’de kurulan Türkiye-Yunanistan dengesi bozulmuş, Kıbrıs meselesi bir ön şart olarak takdim edilmiştir. 8 Kasım’a kadar Helsinki mantığının korunmasını zorunlu gören Birlik yönetimi, kendi kurguları olan bu mantığı delik deşik etmekte bir beis görmemişlerdir.
       Tabii, bu farklılaşmayı ve Yunanistan gölgesini izah etmeleri kolay olmayacaktır.”
       
KÜLTÜREL HAKLAR
       Devlet Bahçeli, katılım ortaklığı belgesinin “bazı çarpık ve müphem ifadeleri de içerdiğini” öne sürerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Metinde altı ısrarla çizilen kültürel haklar ile köken farklılıkları gibi ifadeler yanyana konduğunda ortaya ilginç bir tablo çıkmaktadır. Hem kısa hem de orta vadeli öncelikler listesinde yer alan bazı hususların sadece Türkiye’nin değil, demokratik rejimin temel dinamiklerini de yeterince anlamayan bir anlayışla ele alındığı görülmektedir.
       Birçok AB ülkesinin dahi tartışma ve sıkıntı kaynağı oluşturmaya devam ettiği kritik konuların altının ısrarla çizilmeye çalışması dostane bir yaklaşım olmamıştır. Gerek demokratik bir düzenin tahammül edemeyeceği, gerekse sosyal dokunun kaldıramayacağı düzenlemeleri Türkiye’den ısrarla istemeyi ve bunları (olmazsa olmaz) şart olarak sunmayı kabul etmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum.”
       
AZINLIK HAKLARI
       Bahçeli, demokratik sistemini ve ülke kalkınmasını ileri düzeye taşımış, bölgesel sorunlarını iyice azaltmış Avrupa ülkelerinin meseleye “yurttaşlık kültürü ve eşitlik” bazında yaklaştığının bilindiğini ifade etti. “Buna rağmen, uzun yıllardır ülke kaynaklarını eriten bölücü-yıkıcı faaliyetlere muhatap olmuş ülkemizden azınlık haklarının talep edilmesini anlamak imkansızdır” diyen Bahçeli, bu durumda AB Komisyonu’nun “iyiniyetli bir yaklaşım içinde olduğunu” söylemenin imkansız olduğunu dile getirdi. Bahçeli, şöyle konuştu:
       “Türkiye’nin, etnik çatışma ve ayrışmayı körükleyecek kültürel ya da etknik haklara sıcak bakması mümkün değildir. Ayrıca, belgede bu tür ifadelerin üstü örtülerek muğlak hale getirilmesi de bu sonucu değiştirmemektedir. Bize göre, doğru ve dostane olan, demokrasilerini geliştirmeleri 100 yılı bulan, iki büyük dünya savaşı yaşayan ve daha hala mezhep ve etnik kavgalara sahne olan ülkelerin yöneticilerinin Türkiye’nin hassasiyetlerini küçümsemesi değil, bilakis çok iyi anlaması gerekir.
       İnsan haklarının, etnik köken farklılıklarını derinleştirip, keskinleştirecek şekilde tanımlanması durumunda özünü ve değerini kaybedeceği açıktır. Böyle bir durumda ayrımcılığı meşrulaştıran ve toplumsal dayanışmayı baltalayan bir muhteva kazanacaktır. Bu gerçeği, Avrupalı dostlarımız en az bizim kadar iyi bilmektedir.”
       
KIBRIS KONUSU
        MHP lideri Devlet Bahçeli, katılım ortaklığı belgesinde Kıbrıs konusundaki bölümlerin, “tek yanlı ve gayri adil yaklaşımın örneği” olduğunu ifade ederek, “Helsinki Zirvesi’nde alınan kararları bile hiçe sayan, çözüme değil çözümsüzlüğe hizmet eden” bir anlayışı içerdiğini söyledi. Bahçeli, “bu yaklaşımı hiçbir şekilde kabul edilmez buluyor ve kınıyorum” dedi.
       Bahçeli, “Kıbrıs’ta var olan iki toplumlu, iki devletli yapıyı inkar edip, bir tarafı tek muhatap olarak kabullenmenin barışa ve istikrara hizmet etmeyeceği açıktır” diye konuştu.
       Kıbrıs’ta iyiniyetli yaklaşımı gösteren ve çözüm isteyenin Türk tarafı olduğunu söyleyen Bahçeli, buna rağmen anlaşmazlıkla suçlanan ve köşeye sıkıştırılmak istenen tarafın da KKTC olduğunu bildirdi. Bahçeli, şunları kaydetti:
       “Bir gerçek herkes tarafından çok iyi bilinmelidir. Milletimizin tarihi geçmişi gibi, Kıbrıs meselesi de Türkiye’nin üzerinde ne kamburdur ne de yüktür. Bu zamana kadar hiçbir Türkiye Cumhuriyeti hükümeti de bu meseleye bu şekilde yaklaşmamıştır. Bundan sonra da yaklaşmayacaktır.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları