Home page
Haber Menüsü


İktidar Kürtçe yayını tartışıyor
ANAP, devletin Kürtçe yayın yapabileceğini savunuyor. DSP lideri ve Başbakan Ecevit, çağdaş iletişimin sınır tanımadığını vurgulayarak, bir sonuca varmak gerektiğini belirtiyor. MHP ise Kürtçe yayına karşı çıkıyor.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
14 Kasım— Avrupa Birliği katılım ortaklığı belgesinin açıklanmasının ardından, Türkiye gündemine devletin Kürtçe yayın yapması konusu geldi. Bu konu koalisyon ortakları ANAP, MHP ve DSP içinde daha fazla konuşulmaya başladı.

   
 
       
    MSNBC News Yılmaz: KOB gerekleri yapılabilir
MSNBC News Bahçeli KOB'yi tatminkar bulmadı
MSNBC News Güneydoğu'da terör olayları azaldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Konu, son olarak, dün yapılan Anavatan Partisi’nin Başkanlık Divanı toplantısında da tartışıldı. Toplantıda, Güneydoğu Anadolu’da, zaten fiili durum sözkonusu olduğu, devletin, oluşan boşluğu doldurması gerektiği görüşü dile getirildi.
       ANAP Başkanlık Divanı’nda, Şırnak Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, Güneydoğu Anadolu’da halkın yüzde 80’nin Türkçe bilmediğini, çanak anten aracılığı ile izledikleri televizyonların da Kürtçe olduğunu söyledi. İzlenen yayınların ağırlığının ülkenin bölünmesine yönelik yayınlar olduğuna işaret edilen toplantıda bu alanda devletin, oluşan boşluğu doldurmasının gereği kaydedildi.
       
Yakın Plan: Kürtçe TV tartışması

       ANAP lideri Mesut Mesut Yılmaz da, bu görüşlere katıldı ve halkın beklentilerinin yerine gelmesinin önemine işaret etti. Mesut Yılmaz, Başkanlık Divanı öncesi verdiği demeçte “özellikle radyo ve televizyonların Türkiye’de tabi olduğu mevzuat, şu anda birçok AB ülkesinden ileri bir mevzuattır. Ama bu çerçeve içerisinde Türkiye, isterse yine bu konuda yeni bir düzenleme getirebilir” dedi. Diyarbakır’da yaptığı konuşmada “Avrupa Birliği’nin yolu Diyarbakır’dan geçer” diyen Mesut Yılmaz, birkaç kez, devletin Kürt radyo-TV yayını yapabileceğini belirtmişti.
       Başkanlık Divanı toplantısında bazı üyeler de devlet televizyonlarından Kürtçe yayın yapılmasına, ayrımcılık ve bölücülük olacağı gerekçesi ile karşı çıktı. Toplantıda, Türkçe dışında bir yayın yapılacaksa bunun, ortak değerler gözetilerek gerçekleştirilmesi görüşü ifade edildi.
       
ECEVİT’İN GÖRÜŞÜ
       Bu arada Hürriyet gazetesi, Başbakan Bülent Ecevit’in “Kürtçe TV’ye sıcak baktığını” yazdı.
       Ecevit, AB’nin katılım ortaklığı belgesinin açıklanmasıyla gündeme yerleşen Kürtçe TV ve radyo yayınları konusunda esneklik işaretleri vererek, “çağın bir takım gerçekleri var. Çağdaş iletişim teknolojisi sınır tanımıyor. Bu verileri gözönünde tutarak bir sonuca varmak gerekir” dedi.
       Ecevit, Hürriyet’in bu konudaki sorularını yanıtlarken, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “genellikle gerçekçi davrandığını” belirterek, kaolisyonun MHP kanadının bu konuda bir uzlaşıya yanaşacağı umudunu ifade etti.
       Başbakan Ecevit, “AB’nin Katılım Ortaklığı belgesinde Kürtçe TV ve radyo yayınlarının serbest bırakılması beklentisi yer alıyor. Bu konuda koalisyonun içindeki durum nedir?” şeklindeki soruya, “henüz ayrıntılarıyla görüşmedik. Ama görüşmemiz gerekiyor. Görüşmeden bir sonuca varılmadan da, ben üstümde başbakanlık sıfatı varken, birşey söylemek istemiyorum. Çünkü çok duyarlı bir konu. Zaten kültürel haklar fiilen tanınmış halde. Biliyorsunuz dergiler, kitaplar çıkıyor. Daha kapsamlı olarak da düşünülebilir. Ama şu sırada hükümette ele alınmadığı için ben şimdilik kendi düşüncelerimi söylemeyeyim. Ama er geç gelecektir” diye yanıt verdi.
       
MHP’NİN GÖRÜŞÜ
       İktidarın MHP kanadı ise Kürtçe TV yayına karşı çıkıyor. MHP sözcüleri bunu çok kez dile getirdiler. Son olarak MHP’li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Kürtçe yayının milletleşme sürecine darbe vuracağını savunarak, “bunun millete ne hayrı olduğunu Sayın Mesut Yılmaz’a sormak lazım” demişti. Öksüz’den sonra MHP Genel Sekreteri Abdurrahman Küçük, “ne bu millet, ne bu anayasa, ne de bu Türkiye Cumhuriyeti devleti buna imkan verir. Niçin imkan vermez? Çünkü bir binanın bir tuğlasını, bir kerpiçini aldığınız zaman yavaş yavaş aşınma başlar” dedi.
       TRT’den Kürtçe yayın yapılabileceği yönündeki açıklamalara tepki gösteren Abdurrahman Küçük, Kürtçe yayın yapılmasının nerede duracağı belli olmayan bir başka problemi beraberinde getirebileceğini ifade etti. MHP Genel Sekreteri Küçük, AB’nin azınlık tanımı konusunda belirsizlik olduğuna vurgu yaparak Kürtçe yayına şiddetle karşı çıktı.
       MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse ise “Kürtçe eğitim nasıl yaptırırsınız? Anayasanın ilgili maddesi (eğitim dili Türkçe’dir) diyor. Aksi bir durum Anayasayı tadile girer, devletin bölünmesine gider. Anayasa’nın 125. maddesine gider. Bunun suçu idamdır” diye konuştu.
       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları