Home page
Haber Menüsü


Hedefteki bakan; Recep Önal
DYP ve Fazilet Partisi, Devlet Bakanı Recep Önal hakkında farklı konularda gensoru vermeye hazırlanıyor.
İstanbul
NTV-MSNBC
2 Kasım— Doğru Yol Partisi’nin Mevduat Sigorta Fonu’na devredilen bankalarla ilgili olarak Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal hakkında gensoru önergesi hazırlıklarına başlaması, bankalarla ilgili yeni bir sürecin başlayacağına işaret ediyor. Fazilet Partisi de, Önal’ın Yüksek Denetleme Kurulu’na yazdığı bir mektubu Meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mali durumu zayıflayarak, Fon’a devredilen bankalar, bundan sonra Meclis gündeminde de tartışılmaya başlayacak. Bilindiği gibi dün DYP’de Genel Başkan Tansu Çiller başkanlığında yapılan toplantıda, batık bankalarla ilgili olarak Meclis’teki tüm denetim yollarının kullanılmasına karar verildi. Daha önce araştırma önergesi vermiş olan DYP, toplantıda bunun yeterli olmayacağı sonucuna vararak gensoru önergesi vermeyi benimsedi. Çiller, gensoru hazırlıklarının hemen başlatılması talimatını verdi.
       
Önal: Kamu bankaları için yazdım

       Meclis’teki gensoru görüşmelerinde Emlakbank, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankalarından, Fon kapsamındaki 10 bankaya açılan kredilerin miktarı da gündeme gelebilir.
       
RECEP ÖNAL’IN MEKTUBU GÜNDEMDE
       Öte yandan DYP’nin vermeyi planladığı gensoruyla gündeme gelen Devlet Bakanı Recep Önal Bşbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı’na yazdığı ilginç bir yazıyı da bugün Hürriyet’ten Emin Çölaşan ile Milliyet’ten Meral Tamer Gündeme getirdi. Bu yazıyı daha önce 27 Ekim tarihinde Fazilet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Arınç kamuoyuna açıklamıştı.
       Emin Çölaşan’ın yayınladığı 4 Ağustos 200 tarihli Denetleme Kurulu Başkanlığı’na hitaben yazılan Recep Önal imzalı mektup şöyle:
       “Bundan sonra Başkanlığınızca Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu’na intikal ettirilecek olan konuların (devlet bankalarındaki vurgunların) Türk Ceza Kanunu kapsamındaki işlemlerle değil, Bankalar Kanunu ve diğer kanunların bankalara ilişkin hükümleri ile ilgili olması... uygun görülmüştür.”
       Hürriyet yazarı Emin Çölaşan, bu mektubun ne anlama geldiğini de kendi üslubuyla şöyle yorumluyor:
       “Siz devlet bankalarında olanlara sadece bankacılık açısından bakın. Resmi yazılarınızda bu hırsızların yargı önüne çıkarılıp ceza almalarına ilişkin konuları gündeme getirmeyin.”
       
FAZİLET MECLİS’E GETİRİYOR
       Milliyet Yazarı Meral Tamer de bu mektubu yine kendi üslubuyla şöyle yorumluyor:
       “Mektupta Yüksek Denetleme Kurulu’na özetle “Kamu bankalarının verdiği kredileri fazla kurcalamayın” deniliyor. Zaten “gizli” kaydıyla gönderilen bu mektupla ilgili olarak Fazilet Partisi, Recep Önal hakkında soruşturma açılması için TBMM’ye başvuracakmış.”
       Meral Tamer’e göre, Önal’ın mektubunda sözü edilen 1997 - 98 döneminde Halkbank Hüsamettin Özkan’a, Ziraat ve Vakıfbank sırasıyla ANAP’lı devlet bakanları Güneş Taner ve Metin Gürdere’ye, Erdin Arı’nın genel müdür olduğu Emlakbank ise DTP’li Refaiddin Şahin’e bağlı.
       
KAMU BANKALARINDAN VERİLEN KREDİLER
       Bu arada, kamu bankalarının batık bankalara açtığı kredilerle ilgili haberler basında yer alıyor. Radikal Gazetesindeki habere göre, batık sekiz bankaya kredi açıp teminaet mektubu veren Emlakbank’ın riskli alacaklarının toplamı 50 trilyon liraya ulaşıyor.
       Emlakbank’ın verdiği ve tahsil edilemeyen kredilerin dağılımı şöyle:
* Yurtbank’ın 3 firmasına 28 trilyon, Sümerbank’ın iki firmasına 4 trilyon.
* Bank Ekspres ve Korkmaz Yiğit grubuna verilen 20 milyon dolar, fon tarafından tasfiye edildi.
* Emlakbank, Türkbank’la girdiği depo hesabından da 1 trilyon lira zarar etti. Bankanın Egebank’ın sahibi Demirel’in firmalarına açtığı kredilerin 8 trilyon lirası riskli, Esbank’a verilen kredilerdeki risk 2 trilyon.
* Yaşarbank’a bağlı şirketlerdeki risk ise 6 trilyon lira. Emlakbank’ın Interbank’ın sahibi Çağlar’dan da 11 trilyon lira alacağı var.
       Dün de Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberde, 2 kamu bankası Halkbank ve Vakıfbank’tan Etibank ve Sabah Grubu’na 1999 ve 2000 yılında verilen kredilerin toplamı 287 milyon dolar olduğu vurgulandı.
       
   
MSNBC News Bilgin, uçak ve teknesini satıyor
MSNBC News Saraçoğlu'nun pasaportuna el konuldu
MSNBC News Nail Keçili de gözaltına alındı
MSNBC News İstanbul DGM Başsavcısı Mali Şube'de
MSNBC News Fazilet: Mevduata garanti kalksın
MSNBC News Emlakbank soruşturması sürecek
MSNBC News Başsavcı Yüksel: Kasırga daha bitmedi
MSNBC News Tantan: Ülkeyi soyanlar zavallı
MSNBC News Sümerbank soruşturmasına yeni gözaltı
MSNBC News Garipoğlu 4 gün sorgulanacak
MSNBC News Fondaki bankalarla ilgili gelişmeler
MSNBC News Tekel'e zam: Rakı 3 milyon 850 bin
MSNBC News Cottarelli, gizlilik içinde görüşmelerini yapıyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları