Home page
Haber Menüsü


Koç, Avrupa için hedef büyüttü  
  Koç Holding CEO’su Özaydınlı, ekonomide yapısal reformların hızlandırılmasını isterken, grup olarak 40.3 milyar YTL ciro hedeflediklerini söyledi.
Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı
İstanbul
NTV-MSNBC
 
   3 Şubat 2005—  Koç Holding CEO’su Bülend Özaydınlı, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik tarihi almakla ciddi bir mesafe kaydettiğini belirtirken, ekonomide yapısal reformların devamının kritik nitelikte olduğunu söyledi. Özaydınlı, yıllık basın toplantısında, yatırıma yönelik teşviklerin artırılmasını bunun Doğu Avrupa ülkeleriyle rekabet edebilir düzeye çıkarılması gerektiğini ifade etti. Özaydınlı, Koç Topluluğu’nun kümülatif olarak 2005 genelinde cirosunu yüzde 7 artırarak 40.3 milyar YTL hedeflediğini belirtirken, 2004 genelinde cironun yüzde 30 artışla 37.8 milyar YTL’ye ulaştığını kaydetti. 

   
 
       
   
MSNBC News Digiturk'te süreç aynen devam ediyor
MSNBC News Arçelik yüzde 20 büyüme hedefliyor
MSNBC News 'Turkcell'de uzatma talebi olmadı'
MSNBC News S&P Koçbank'ın notunu teyit etti
MSNBC News BDDK: Turkcell'de süre doldu
MSNBC News Yapı Kredi Bankası Koç'un oldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Öncelikli hedefimiz Avrupa’nın en büyük şirketlerinden birisi olmanın yanında, her Avrupalının evinde bir Koç ürününün bulunmasıdır” diyen Özaydınlı, bunu Türkiye’ye karşı sorumluluk olarak gördüklerini vurguladı.
       Vergi oranlarının düşürülmesi yanında, sosyal güvenlik sistemi gibi bütçe üzerinde ağır yükler yaratan konular üzerinde reformların hızlandırılmasını isteyen Özaydınlı, istihdamı artırıcı politikaların yeniden hızlandırılmasını istedi.
       Kıt kaynakların israfa kaçılmadan akıllıca değerlendirilmesini isteyen Özaydınlı, “2005 yılı ve sonrasını değerlendirmek için önümüzde pek çok risk var. Hükümet ile iş dünyası arasında yapıcı bir diyalog ortamı sağlandı. Bunun korunması önemli. ABD ile ilişkilerimiz, Euro/dolar paritesi, petrol fiyatları ve Ortadoğu’daki siyasi karmaşa Türkiye için belirleyici olacak” dedi.
       
KOÇ’UN HEDEFLERİ İDDİALI
       Koç Holding CEO’su Özaydınlı, grubun kümülatif olarak 2005 genelinde 24.4 milyar YTL satış hedeflediğini ifade etti. Özaydınlı, ihracatın yüzde 52 artışla 5.7 milyar dolara çıktığını belirtirken, 2005 genelinde ihracatın yüzde 10 artışla 6.3 milyar dolara ulaşacağını ifade etti.
       Topluluğun yurtdışı satışlarını 2004 genelinde 7.5 milyar dolara yükselttiğini ifade eden Özaydınlı, bunu 2005’te 8.2 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.
       Özaydınlı, her yıl ortalama yüzde 14 büyümeyi hedeflediklerini ifade ederken, öncelikli hedeflerinin hisse senedi değerlerini artırmak olduğunu vurguladı.
       Özaydınlı, yakın geçmişte bazı şirketlerle organik bağın sona erdirildiğine işaret ederken, “Gelecek yıl yapılan plan doğrultusunda yen iş alanlarına girmeyi hedefliyoruz” dedi. Koç Holding CEO’su, Koç Topluluğu’nun faaliyet gösterdiği sektörlerde marka gücünü artırmayı hedeflediğini ifade etti.
       
İHRACATIN YÜZDE 9’U KOÇ’TAN
       Bülend Özaydınlı, Türkiye’nin 2004 yılında 64 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatının yüzde 9’unu Koç Topluluğu’nun gerçekleştirdiğini ve önceki yıla göre bu payın bir puan arttığını belirterek, hedeflerinin her Avrupalının elinde bir Koç ürünü bulunması olduğunu söyledi.
       Özaydınlı, “Topluluk olarak 2004’teki Türkiye ihracatının yüzde 9’unu gerçekleştirdik... Geçen yıl Türkiye’nin ihracat toplamı içinde payımızı 1 puandan fazla artırdık. Artık Ford Otosan, Türk Traktör, Fiat Tofaş, Arçelik, Beko Elektronik, Migros, Opet, Aygaz, Demirdöküm, Tat, Döktaş gibi şirketlerimiz yurtdışında Türkiye’den daha fazla büyür hale geldiler” dedi.
       
YKB İLE GÜÇ KAZANDIK
       Koç Holding CEO’su, “İddialı olduğumuz sektörlere odaklanacağız. Bulunduğumuz sektörlerde lider olmayı hedefliyoruz. Hedefimiz Avrupa’da her haneye bir Koç ürününü yerleştirmek” derken, Koç Finansal Hizmetler’in Yapı Kredi Bankası ile anlaşması sonucu finans sektöründe güç kazandıklarını söyledi.
       Özaydınlı, Yapı Kredi Bankası’nın finans sektörü dışındaki iştiraklerini almak istemediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
       “Önümüzde detaylı bir iş süreci söz konusu. Bu sürecin tamamlanması ardından sürecin bitmesiyle tam anlamıyla şirketin satın alınması gerçekleşmiş olacak. Satış süreci boyunca YKB’nin yönetimi hakim ortağının istekleri doğrultusunda hareket etmek zorundadır. Hakim ortak Çukurova Grubu olup, şu anda Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu bu görevi üstlenmiştir. Hisse devri gerçekleştikten sonra Koçbank’la Yapı Kredi Bankası’nın birleştirilip birleştirilmemesi değerlendirilecek.”
       Özaydınlı, Turkcell, Digiturk ve Superonline’in Çukurova Grubu tarafından bu noktaya getirildiğini ifade ederken, “Biz Çukurova Grubu’nun zor durumundan yararlanarak bu şirketleri değerlendirmek gibi bir hedefimiz yoktur. Çukurova’ya tanıdığımız opsiyon bizim bankayı aldığımız zaman devreye girecektir” dedi.
       
SABANCI: SAHİPLİĞİN ÇÖZÜMÜ SEVİNDİRİCİ
       Diğer yandan, Sabancı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yüzde 57.42’sinin Koç-Unicredito ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetlere devri için sözleşme imzalanan Yapı Kredi Bankası’nın sahiplik konusunun açıklanmasının Türk ekonomisi ve bankacılık sektörü açısından memnuniyet verici olduğunu söyledi.
       Sabancı Grubu’nun beyaz et pazarına girişi için düzenlenen lansman toplantısı sonrasında gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Sabancı, “Yapı Kredi Bankası, Türk bankacılık sektörü için çok önemli bir bankadır. Böyle bir bankanın sahiplik konusunun, kim sahibi olacak konusunun en kısa zamanda açıklanması ve bu alışverişin gerçekleşmesi Türkiye ekonomisi için ve Türk bankacılık kesimi için memnuniyet vericidir. Bunun hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları