Home page
Haber Menüsü


BDDK: Turkcell’de süre doldu
BDDK, Yapı Kredi Bankası’ndaki yüzde 13’lük Turkcell hissesinin satışında opsiyon hakkının dün dolduğunu açıkladı. Çukurova Holding ise, Turkcell’de satış opsiyonunun Ekim ayı sonunda dolacağını savundu.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
1 Şubat 2005— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Koç Finansal Hizmetler’e satılması konusunda anlaşmaya varılan Yapı ve Kredi Bankası’nın mülkiyetindeki doğrudan ve dolaylı yüzde 13.15’lik Turkcell payını satın alma opsiyonu dün dolan Çukurova Grubu’nun, bu hisselerin akıbetini Koç Finansal Hizmetler ile birlikte belirleyeceğini teyit etti. İMKB’ye sabahtan itibaren gönderilen açıklamalara göre, YKB’deki Turkcell payını satın alma opsiyonunun son tarihi konusunda YKB ve Çukurova Holding zıt açıklamalar yaptı.

   
 
       
   
MSNBC News Yapı Kredi Bankası Koç'un oldu
MSNBC News Turkcell: İran'da proje riske girebilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Koç Holding ise, konuyu netleştirerek, YKB hisselerinin devri için dün imzalanan sözleşmede, Çukurova Grubu’na YKB’deki Turkcell ve Turkcell Holding hisselerini satın alma opsiyonu verilmesi konusunun değerlendirileceğinin yer aldığı vurgulandı.
       BDDK Başkanı Tevfik Bilgin tarafından İMKB’ye gönderilen açıklamada da, “YKB’nin satışına yönelik olarak Çukurova Grubu ile Koç Finansal Hizmetler arasında 31 Ocak 2005 tarihi itibarıyle hisse devir sözleşmesi imzalanmıştır. Bu çerçevede, YKB mülkiyetinde bulunan Turkcell hisselerinin akıbeti ilgili taraflarca belirlenecektir” denildi. Daha önce İMKB’ye gelen Koç Holding açıklamasında da şu bilgi verildi:
       “YKB’nin iştirakleri, devir tarihi itibariyle YKB mali tablolarında yer aldığı ölçüde söz konusu hisse devrinden, YKB’deki yönetim değişikliği ile dolaylı bir şekilde etkileneceklerdir. Şu kadar ki, YKB hisselerinin alımı nedeniyle, YKB iştiraklerinin sahipliğinin dolaylı el değiştirmesinin ilgili izinlerin alınması paralelinde gerçekleşmesi sözleşmede yer almaktadır. Söz konusu sözleşmede, YKB mülkiyetinde bulunan Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Turcell Holding A.Ş. hisseleri ile ilgili olarak sözleşme tarafları, yapılacak detaylı inceleme çalışmaları neticesine bağlı olarak Çukurova Grubu’na Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Turkcell Holding A.Ş. hisselerini satın alma opsiyonu verilmesi konusunu değerlendireceği yer almaktadır.”
       Koç’un bu açıklamasından önce borsaya yazı gönderen Yapı Kredi Bankası, mülkiyetindeki Turkcell hisselerinin Çukurova tarafından satın alınması opsiyonunun dün dolduğunun altını çizerken, hemen hemen eşzamanlı olarak açıklama gönderen Çukurova Holding ise, söz konusu tarihin 31 Ocak değil 31 Ekim’de, yani Çukurova’nın sahibi olduğu YKB hisselerinin satışı için gruba tanınmış olan sürenin sonunda dolacağını belirtmişti.
       Çukurova Holding, YKB hisselerinin devri sözleşmesi taraflarının, Çukurova’ya Yapı Kredi’nin mülkiyetindeki Turkcell İletişim ve Turkcell Holding hisselerini satın alma opsiyonu verme konusunda fikir birliği içinde olduklarını kaydetti.
       Çukurova ile BDDK ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) arasında 31 Ocak 2003 tarihinde imzalanan borç geri ödeme anlaşmasının 25. ve 26. maddelerine göre, Çukurova Yapı Kredi’deki doğrudan ve dolaylı Turkcell hisselerini “sözleşme tarihinden itibaren iki sene içinde bedelini nakden, peşinen ve def’aten ödeyerek satın alma hakkına sahip” bulunuyordu. Ancak Çukurova, bu metne göre dün dolan süreye kadar, yaklaşık 1.4 milyar dolarlık kaynak gerektiren bu işlem konusunda herhangi bir adım atmadı.
       YKB açıklamasında, alım opsiyon süresinin 31 Ocak 2005’te dolduğunu ve grupla BDDK arasında 5 Ağustos 2004 tarihinde yapılan ek sözleşmede de bu konuda herhangi bir vade değişikliğinden söz edilmediğini belirtti.
       Başkan Bilgin’in açıklamasında da, BDDK ve TMSF ile Çukurova Grubu arasında 31 Ocak 2003’te imzalanan sözleşme hükümleri uyarınca, YKB’deki Turkcell hisselerine ilişkin olarak Çukurova Grubu’na tanınan satın alma opsiyonunun dün sona erdiği teyit edildi.
       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu da yaptığı açıklamada, YKB’deki Turkcell hisselerinin opsiyon hakkı konusunda muhatap olmadıklarını kaydetti.
       
  Koç Finansal dört yılda büyüdü
Koç Finansal Hizmetler, Mart 2001'de Koç Grubu'nun bütün finans şirketlerinin aynı çatı altına alınmasıyla kuruldu. Şirketin yüzde 50'si, Ekim 2002'de Avrupa'nın en büyük bankacılık gruplarından biri olan İtalyan Unicredito'ya geçti. Unicredito'nun toplam aktifleri Eylül 2004 itibariyle 243 milyar Euro düzeyinde. Piyasa değeri, 25 milyar Euro olan Unicredito'nun 20 ülkede toplam 4 bin 500 şubesi ve 70 bin çalışanı bulunuyor. Unicredito Grubu, toplam 7 ayrı markanın bir araya getirilmesiyle kuruldu. İlk olarak 1998 yılında 4 marka, 1999 yılında da 3 birimin katılmasıyla Unicredito Grubu son halini aldı.
Yapı Kredi, 24.5 milyar YTL'lik aktifiyle Türkiye'nin beşinci büyük bankası. Koçbank ise 9.2 milyar YTL'lik aktifle sekizinci sırada. İki bankayı çatısı altında bulunduracak olan Koç Finansal içindeki banka aktifleri toplamı 33.7 milyar YTL olacak. Bu iki bankanın birleşmesi halinde Ziraat Bankası ve İş Bankası'nın ardından Türkiye'nin üçüncü büyük bankası oluşacak. Şu an üçüncü sırada bulunan Akbank'ın aktifleri toplamı 32.9 milyar YTL düzeyinde.

       
HİSSE SENEDİ İŞLEME KAPALI
       İMKB Başkanlığı, YKB’nin devri sözleşmesinin ardından YKB’deki Turkcell hisselerinin durumuyla ilgili açıklama istediği için Turkcell İletişim, Koç Holding, Yapı Kredi Bankası ve banka ile Çukurova Grubu’nun mali iştirakleri olan Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı Yapı Kredi Sigorta , Yapı Kredi Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Yapı Kredi Finansal Kiralama’nın hisse sıralarını açılıştan önce işleme kapattı.
       YKB’nin devriyle ilgili dünkü Çukurova ve Koç açıklamalarında, YKB’deki Turkcell hisselerinin akıbeti konusunda bilgi verilmemişti. TMSF de borsaya dün gece yaptığı açıklamada, söz konusu Turkcell hisseleriyle ilgili olarak Fon’un bir taraf olmadığını ve konunun “muhataplarından” bilgi alınması gerektiğini bildirmişti.
       
YKB SATIŞ SÖZLEŞMESİ
       Koç Topluluğu ile İtalyan Unicredito’nun yarı yarıya ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetler (KFS) ve Koçbank Nederland N.V. ile Çukurova Holding ve Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet arasında dün imzalanan sözleşme ile, Çukurova Grubu şirketleri ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) mülkiyetinde bulunan toplam yüzde 57.4 oranındaki Yapı ve Kredi Bankası hissesi KFS ve Koçbank Nederland’a devredilecek.
       Her iki grup tarafından ayrı ayrı yapılan aynı açıklamalarda, “Hisse devrinin, resmi makamlardan gerekli tüm izinlerin alınması, inceleme çalışmalarının tamamlanması ve hisse devrinin gerektirdiği nihai yan anlaşmaların tamamlanmasını takiben, en kısa sürede gerçekleşmesi beklenmektedir” denildi.
       Koç-Unicredito ortaklığı olan KFS’ye devredilecek toplam yüzde 57.42’lik YKB hisselerinin dökümü şöyle:
* Çukurova Şirketler Grubu’na dahil Sınai ve Mali Yatırımlar Holding A.Ş., Baytur İnşaat Taahhüt A.Ş., Çukurova Holding A.Ş., T.Genel Sigorta A.Ş., Çukurova İthalat ve İhracat Ticaret A.Ş., Akşam Denizcilik ve Ticaret A.Ş., Interdepo Uluslararası Özel Antrepo İşletmeleri A.Ş., Endüstri Holding A.Ş., Ören Denizcilik Nakliyat ve Ticaret A.Ş., Çukurova Ziraat Endüstri ve Ticaret A.Ş., Avor İnşaat Gıda Tekstil Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş., Barbaros Denizcilik İşletmesi A.Ş., Genel Denizcilik Nakliyatı A.Ş. mülkiyetindeki toplam 335.02 trilyon lira nominal değere sahip yüzde 44.53
* Çukurova Şirketler Grubu ve BDDK ile TMSF arasında imzalanan 31 Ocak 2003 tarihli sözleşme uyarınca Çukurova Şirketler Grubu’na ait hisselerle birlikte satışı öngörülen, TMSF mülkiyetindeki toplam 97.03 trilyon lira nominal değere sahip yüzde 12.89 Yapı Kredi hisseleri.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları