Home page
Haber Menüsü


‘Milyar’lı bütçeye Meclis’ten onay
Yeni Türk Lirası’na geçilmesi çerçevesinde parasal büyüklüklerin milyarla ifade edileceği 2005 Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda değişiklik yapılmadan kabul edildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
28 Aralık 2004— Uluslararası Para Fonu ile üzerinde mutabakata varılarak hazırlanan 2005 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, büyüklüklerde bir değişiklik yapılmadan TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayının ardından Bütçe Yasası 1 Ocak 2005’ten itibaren yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanlarının bütçe yasalarını veto etme hakkı bulunmuyor. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 499 oy kullanıldı ve 346 evet çıktı.

   
 
       
   
MSNBC News Erdoğan: Büyüme %10'u bulacak
MSNBC News Asgari ücret net 350 milyon lira
MSNBC News Türkiye 2005'te 'yeni'lerle tanışacak
MSNBC News Enflasyon yılı tek haneyle bitirecek
MSNBC News Emekli maaşına yüzde 12.4 zam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hükümet IMF ile yaptığı görüşmeler sonucunda bütçeyi, faiz dışı fazlanın gayri safi milli hasılaya (GSMH) oranını bütçe için yüzde 5, toplam kamu sektörü için de yüzde 6.5’e gelecek şekilde hazırladı.
       Bütçe yasasında göre giderler 155.6 katrilyon, gelirler 126.5 katrilyon, bütçe açığı 29.14 katrilyon, faiz dışı fazla 27.3 katrilyon ve IMF tanımlı FDF de 24 katrilyon lira olarak belirlendi.
       
SOSYAL GÜVENLİĞE ÖDEME 22 KATRİLYON LİRA
       Bütçe açığının GSMH’ya oranı yüzde -6.1 olarak hesaplanırken, faiz hariç fazlanın oranı ise yüzde 5.7 oldu. Harcama kalemlerinde, faiz hariç giderler 99.188 katrilyon lira olurken, bunların alt kalemleri olan personel giderleri 31.9 katrilyon lira, sosyal güvenlik kurumlarına devlet primleri 4.3 katrilyon lira, mal ve hizmet alım giderleri 14.4 katrilyon lira, cari transferler 32.5 katrilyon lira, sermaye giderleri 10.1 katrilyon lira, faiz harcamaları ise 56.44 katrilyon lira olarak öngörüldü.
       Bütçede en büyük yüklerden biri olan, sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılacak ödemeler 22 katrilyon lira olarak hesaplandı.
       Harcamaların GSMH’ya oranı yüzde 32.4 olurken, faiz hariç harcamaların oranı yüzde 20.6, personel ödemelerinin oranı yüzde 6.6, sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemelerinin oranı yüzde 0.9, mal ve hizmet alımlarının oranı yüzde 3, faiz harcamalarının oranı yüzde 11.7 ve cari transferlerin oranı yüzde 6.8 oldu.
       Bütçe hesaplamalarında 2005 yılı GSMH tahmini 480.963 katrilyon lira olarak alındı.
       
VERGİ GELİRİ TAHMİNİ 106.6 KATRİLYON
       Gelirler içinde en büyük paya sahip olan vergi gelirleri tahmini 106.6 katrilyon lira olurken, vergi dışı gelirlerin toplamı da 16.66 katrilyon lira olarak öngörüldü. Bütçede, katma bütçe gelirleri ise 2.16 katrilyon lira olarak hesaplandı.
       Gelirlerin GSMH’ya oranı yüzde 26,3 olurken, vergi gelirlerinin oranı yüzde 22.2, vergi dışı gelirlerin oranı yüzde 3.5, katma bütçe gelirlerinin oranı ise yüzde 0.4 olarak hesaplandı. Ayrıca bütçede faizin net vergi gelirlerine oranı yüzde 52.9, net bütçe gelirlerine oranı da yüzde 44.6 oldu.
       Net vergi gelirlerinin bütçe giderlerine oranı yüzde 68.5, net bütçe gelirlerinin bütçe giderlerine oranı da yüzde 81.3 olarak hesaplandı.
       
MEMUR MAAŞ ARTIŞLARI
       Bütçede kamu çalışanlarına 2005 yılında yapılacak maaş artışı yüzde 10.7 olarak öngörülürken, yan ödemelerle bu oran yüzde 12’nin üzerine çıkıyor. Yasanın önem taşıyan bazı unsurları şöyle:
* Kural olarak 2005 yılı yatırım programına ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında herhangi bir projeye harcama yapılamayacak.
* 2005 yılı içinde 4749 sayılı kanuna göre sağlanacak garantili imkan limitinin 2 milyar doları aşamayacağı ve bu tutarı bir katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu’nun yetkili olduğu belirlendi.
* 2005 yılı bütçesiyle belirlenen başlangıç ödeneklerinin yüzde 1’ine kadar ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç edilebilecek.
* Dış borçlanma imkanları ile satın alınacak malzeme ve hizmetlere ait taahhüt evrakı ve sözleşme tasarılarının Maliye Bakanlığı’nca vize edilmeden satın alma işlemi gerçekleştirilemeyecek.
* Personel açıktan atamaları ile konsolide bütçe dışındaki kurum ve kuruluşlardan yapılacak memur nakilleri toplamı 48 bini geçemeyecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları