Home page
Haber Menüsü


Erdoğan: Büyüme %10’u bulacak
Başbakan Erdoğan, gelir dağılımında eşitsizliğin, dar gelirliler lehine düzeldiğini ifade ederken, “Türkiye istikrar ve güven ülkesi oldu” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    28 Aralık 2004—  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son iki yılda uygulanan ekonomik politikalarla vatandaşların alım gücünde ciddi artış yaşandığına işaret ederken, “İşsizlik oranı artmıyor, az da olsa oran azalıyor” dedi. Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’nda 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerine yaptığı konuşmada, “Görünen o ki, 2004’ü yüzde 10 civarında bir büyüme hızıyla kapatacağız. Cari açık konusunda bir sıkıntı yok” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Ekonomiye yeni yol haritası çizildi
MSNBC News Bütçe açığı oranı % 7.2'ye inecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Erdoğan, makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin sokağa yansıması için azami çaba sarf edildiğini, bu konuda da çok önemli mesafeler katedildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
       “İddiaların aksine bizim dönemimizde yoksullaşma, kesimler arasındaki gelir adaletsizliği artmamış, aksine yeterli olmasa da nispi iyileşmeler sağlanmıştır. Bakınız, toplumun en alt gelir düzeyini oluşturan yüzde 20’lik kesim 2002 yılında Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 5.3’ünü alırken, 2003’te bu oran yüzde 6’ya çıkmıştır. Buna karşılık en üst gelir düzeyindeki yüzde 20’lik kesimin payı 2002 yılında 50.1 iken, 2003 yılında bu rakam 48,3’e gerilemiştir. Görüldüğü gibi gelir dağılımındaki eşitsizlik makası da artık daralma yoluna girmiştir.”
       
‘KIBRIS’TA İNSİYATİF ALINMALI’
       Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye Kıbrıs konusunda inisiyatif kullanarak cesaretli adımlar atmak ve hep bir adım önde olmak zorunda” derken, KKTC ile ilgili sözlerinin basına yanlış yansıtıldığını savundu. Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs’ta çözüme yakın olan taraf olduğunun tüm dünya tarafından görüldüğünü vurgularken, “Kıbrıs konusunda çözüm için AB’nin desteğini bekliyoruz” dedi.
       “Türkiye 41 yıllık Avrupa Birliği hedefini yakalamak noktasında altın bir fırsat yakalamıştır. Avrupa Birliği dönemine tam bir hazırlık içinde olmalıyız. Medeniyet iddiamız boş bir iddia olamaz” diyen Başbakan Erdoğan, bunun Avrupa Birliği için de büyük bir fırsat niteliği taşıdığını söyledi.
       
AB BULUŞMA NOKTASI
       Dünyaya yeni bir barış umudu verilmesi noktasında bunun Avrupa Birliği nezninde bir buluşma yapısı oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, “Kıbrıs Rum Kesimi tanımayacağımızı söyledik. Pasif kalarak Kıbrıs’ta Türk menfaatlerini koruyamayız. Kıbrıs Türklerini dünyadan tecrit tutarak bir sonuca varılamayacağı BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın hazırladığı planla kayıtlara geçirilmiştir” dedi. Erdoğan, Birleşmiş Milletler çatısı altında Kıbrıs’la ilgili çözüm çabalarına katılınacağını ifade ederken, ABD ile ilişkilere de değinen Başbakan, Türkiye’nin Irak’ta ve bölgedeki görüşlerinin ABD tarafından yakından bilindiğini vurgulayarak, “ABD’nin hassas olmasını istemek en doğal hakkımız” dedi.
       Erdoğan, siyasette istikrarın geri döndüğüne işaret ederken, “Artık güven ortamındayız. Döviz dalgalanmıyor” dedi.
       
BAYKAL: KIRILGANLIK SÜRÜYOR

       CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise, enflasyon ve faizlerdeki düşüşe karşın ekonomide önemli sorunlar olduğunu söyledi. Kırılgan manzaranın sürdüğünü belirten Baykal “Hükümet, IMF’ye bizi bırakmayın, sahip çıkmaya devam edin demiştir. Çünkü ekonomi toparlanmadı” dedi.
       Deniz Baykal, bütçenin tümü üzerinde yaptığı konuşmada 2005 mali yılı bütçesinin de IMF ile ilişkiler çerçevesinde şekillendiğini ifade etti. 160 milyar dolarlık dış borç ile Türkiye’nin en çok borçlanan ilk 10 ülkeden biri olduğunu söyleyen Baykal, AKP iktidarı döneminde yapılan borçlanmanın gelmiş geçmiş tüm hükümetler döneminde yapılan borçlanmaya eşit olduğunu kaydetti.
       Türkiye’de 10.5 milyon insanın resmi olarak işsiz olduğunu beyan ettiğini ve 40-50 kişi alınacak işlere binlerce başvurunun yapıldığını söyleyen Baykal, buna karşın işsizlik fonunda toplanan 10 katrilyon liranın üzerinde paranın, vergi gibi borç finansmanında ve rantiye kesiminin faiz ödemesinde kullanıldığını ileri sürdü.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları