| | | Babacan, yapısal reformlardan vazgeçilmeyeceğine işaret ederken, Bizim için öncelikli konu, devletin kendi hesabına sahip çıkması. En önemli sermayemiz güven. Bunu sağladıktan sonra, özel sektör gerekeni yapıyor dedi.
Devlet Bakanı Babacan, stand-bydaki 10 milyar dolarlık finansman tutarını belirlerken, Hazinenin iç piyasa borç çevirme rasyosu, ödemeler dengesi ve Merkez Bankası rezervlerini dikkate aldıklarını ifade etti.
KURDA REJİM DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZ
Türk Lirasının değerlenmesine yönelik eleştirileri de değerlendiren Babacan, TL, değerlidir, değersizdir demek bu işi bilmemektir dedi. Para biriminin değeri konusunda yorum yapmayacağını kaydeden Devlet Bakanı Babacan, Kurla ilgili bir başka rejim bizim dönemimizde olmaz diye dedi.
Babacan, Türkiye raporunun da oylanacağı Avrupa Birliği zirvesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, 17 Aralıkta ne kadar olumlu sonuç çıkarsa çıksın, asla rehavet yok dedi.
ÖZEL SEKTÖR YATIRIMA HIZ VERDİ
Babacan, istikrar ve güvenin özel sektör açısından önemine de dikkati çekti. Babacan, özel sektörün bu yılki yatırımlarının 45 katrilyon liraya ulaştığını bunun 30 katrilyon lirasının makina teçhizat alımı olduğunu söyledi.
Babacan, devletin kendi ayağını kendi yorganına göre uzatmasının önemli olduğunu belirtirken, kendilerinin en önemli sermayelerinin güven olduğunu kaydetti.
Özel sektörün yatırım için önünü görmesi gerektiğini anlatan Babacan, yeter ki devlet aldatan olmasın. Enflasyonu yüzde 8 hedefliyoruz deyipte yüzde 30 çıkaracak para politikaları uygulanmasın dedi. IMF ile yapılacak Stand-By düzenlemesinde, finansman boyutunun çok önemli olmadığını anlatan Babacan, bugüne kadarki kazanımlara yenilerini eklemek üzere anlaşma yapmayı hedeflediklerini söyledi. Banka sahipliği bizim için çok önemli diyen Babacan, devamla şöyle konuştu:
Kim banka sahibi olabilir? Kim olamaz? Son derece önemli. Lisanslama süreci son derece önemli. Eğer bankacılıkta bu kadar yol kazası olduysa, bunlara dikkat edilmediği için olmuştur. Bir başka önemli konu da grup kredileridir. BDDKnın kendi iç organizasyonu, denetim ve gözetim sistemi. Tasarı (Finans hizmetleri) ilk hazırlanırken, her kuruluşun kendi yaklaşımları vardır. Bunlar tartışılır, görüşülür. Nihai kararı TBMM verir. Bankacılık sisteminde denetim zaafiyetinin asla olmaması gerekiyor. Bu konuda çok mesafeler alındı. Asla taviz yok, bir bankanın açık pozisyonu nedir, sermaye yeterlilik rasyosu iyi midir? Bunlar sıkı şekilde denetleniyor. | |