Home page
Haber Menüsü


IMF Türkiye Masası Şefliği görevini bırakacak olan Moghadam ile Devlet Bakanı Babacan basın toplantısı sonrası gazetecilere poz verdi.
IMF ile yeni stand-by tamam
Devlet Bakanı Babacan, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu ile yapılan yeni stand-by düzenlemesiyle ilgili görüşmelerin tamamlandığını açıkladı. Babacan, AB zirvesinden gelecek olumlu bir yanıtın ‘rehavet’ nedeni olmayacağını kaydetti.
Ankara/Washington
NTV-MSNBC
    14 Aralık 2004—  Devlet Bakanı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu’yla stand-by düzenlemesi konusunda mutabakat sağlandığını açıkladı. Babacan, stand-by’ın IMF İcra Direktörleri tarafından Ocak ayında onaylanacağını öngördüklerini belirtirken, yeni stand-by çerçevesinde üç yılda 10 milyar dolar kredi alınacağını söyledi. Babacan’ın verdiği bilgiye göre, stand-by’ın onayı ardından ilk kredi diliminin gelmesi beklenirken, 2005 ve 2006’da dörder ve 2007’de üç dilim şeklinde ödeme yapılacak.  

   
 
       
   
MSNBC News 'Türkiye reformlarla hızlı büyüdü'
MSNBC News 'Türkiye kriz çözümünde başarılı örnek'
MSNBC News IMF: Büyüme yüzde 10'u aşacak
MSNBC News Faiz dışı fazla 28 katrilyona ulaştı
MSNBC News İhracat 60 milyar dolar sınırında
MSNBC News MB'den enflasyon uyarısı geldi
MSNBC News Sanayi üretimi 2.5 yılın en düşüğünde
MSNBC News Enflasyon yeniden düşüş eğiliminde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Babacan, Türkiye’nin halen IMF’ye 20 milyar dolarlık borcu bulunduğunu hatırlatırken, net borç ödeyici konumun desteğiyle 2007 sonunda toplam borcun 9.3 milyar dolara ineceğini vurguladı.
       Devlet Bakanı Babacan, gelecek üç yılda 20 milyar dolarlık borç ödemesi bulunduğunu hatırlatırken, yeni kullanılacak kredi miktarı 10 milyar dolar düzeyinde olduğunu, 3.7 milyar dolarlık ödemenin stand-by döneminin sonuna ötelendiğini söyledi.
       Babacan, gelecek üç yıllık dönemde yıllık yüzde 5’lik büyüme hedeflendiğini belirtirken, “Yüzde 5’in üzerinde bir büyümenin daha büyük istihdam artışına neden olacak. Bizim için önemli olan hızlı ve sağlam büyüyen ülke olmak. Halkımızın yaşam kalitesi bir önceki yıla göre daha iyi hale gelecek” dedi. Babacan, faiz dışı fazlanın GSMH’ye oranının yüzde 6.5’i düzeyinde korunacağını vurguladı.
       Devlet Bakanı Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, “1 Aralık’ta açıklanan AB Katılım Öncesi Ekonomik Program’ın çerçevesinin çizildi. IMF programı da bunun üzerine bina edilmiştir” dedi. Babacan, vergi konusundaki kapsamlı adımların 10 gün içinde açıklanacağını söyledi.
       
GELİR İDARESİ REFORMU YAKLAŞTI
       Vergi idaresi, sosyal güvenlik ve bankacılık konusundaki reformların son derece önemli olduğunu belirten Babacan, “Gelir idaresinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasa yakında TBMM Genel Kurulu’nun gündemine getirilecek” dedi. Babacan, yeniden kaynak içeren bir düzenlemeye ihtiyaç göstermeyen bir yapıya geçilmesini istediklerini ifade etti.
       Babacan, yeni stand-by ile Türkiye’nin IMF’ye olan borçlarının azaldığı bir döneme gireceğini vurguladı. Babacan, önceki stand-by’larla Türkiye’nin yeni borçlarla borçlarının büyüdüğü bir dönemler olduğunu bu defa net borç ödeyicisi olunacak bir döneme girildiğini belirtti.
       Babacan, yeni stand-by’ın krizden çıkış amacıyla hazırlanan bir porgram olmadığını, elde edilen kazanımların üzerine yenilerinin inşa edilmesini amaçlayan bir düzenleme olduğunu belirtti.
       
MOGHADAM: BAŞARILAR ARTACAK
       Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam da, basın toplantısında yaptığı açıklamada, borçların düşürülmesinin önemli konuyu oluşturduğuna işaret ederken, bu şekilde faiz oranlarının daha da düşürülebileceğini söyledi.
       Moghadam, yapısal reformların, ekonomik istikrara destek vereceğini ifade ederek, sosyal güvenlik, mali sektör reformu, gelir idaresi reformunun daha sonraki aşamalarda büyük başarıları getireceğini öngördü.
       
Rato’dan programa övgü
       Uluslararası Para Fonu Başkanı Rodrigo Rato da, yayınladığı yazılı açıklamada, faiz dışı fazlanın yüzde 6.5 düzeyinde korunmasıyla gelecek üç yılda borç stokunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 10’unun altına çekileceğini vurguladı. Türkiye’nin yeni stand-by’a ilişkin Niyet Mektubu’nun İcra Direktörleri Kurulu’nda yeni yılın başında ele alınmasının beklendiğini söyledi.
       Rato, “Yeni program, istihdam yaratmaya, enflasyonu Avrupa düzeyine çekmeye, ekonominin esnekliğini güçlendirmeye ve böylece borçlarının dikkate değer ölçüde azalmasına da yardımcı olacaktır. Yeni program Türkiye’nin IMF’nin daha fazla mali yardımına ihtiyaç duymaktan da kurtaracaktır” ifadesini kullandı.
       Mali disiplinin sürdürülmesinin yeni programın başarısında kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Rato, sosyal güvenlik açığının gelecek 3 yılda en fazla 2004’teki kadar olacağını belirtti. Rato, reform yapılmaması halinde sosyal güvenlik açığının GSMH’nin yüzde 9’una ulaşacağını söyledi.
       
SERDENGEÇTİ: ENFLASYON HEDEFLEMESİ 2006’DA
       Diğer yandan, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 2006 yılından itibaren enflasyon hedeflemesine geçileceğini açıkladı. Serdengeçti, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Açık enflasyon hedeflemesine geçmek artık bizim için bir hedef. En geç 2006 yılı başı itibarıyla bu açık enflasyon hedefleme rejimine geçilmiş olacak” dedi.
       Merkez Bankası Başkanı, enflasyon hedefinin Türkiye’de iş dünyası için nominal çapa haline gelmeye başladığını belirtirken, “İç talep artışına her zaman dikkat edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları