Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı
‘AB sürecinde asıl zorluk 17 Aralık sonrası başlıyor’
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı, AB sürecinde asıl zorluğun 17 Aralık sonrası başlayacağını belirterek, bu noktada bir stratejinin izlenmesi gerekliliğine dikkat çekti.
Antalya/İstanbul
AA
    15 Aralık 2004—  Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye’nin AB’ye adaylık sürecinde asıl zorluğun 17 Aralık sonrasında başlayacağını söyledi. Antalya’da bir panele katılan Sabancı, Avrupa Komisyonu’nun aldığı karar sonrası AB yolunun açıldığını belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Türkiye AB'ye heyecan katar
MSNBC News IMF ile yeni stand-by tamam
MSNBC News FT: Türk iş dünyası AB'den umutlu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AB ile müzakerelerin başlatılması yolunu kapatacak bir gelişmenin ortaya çıkmasını beklemediklerini ifade eden Sabancı, AB’nin iç politik ihtiyaçlarından kaynaklanan söylem ve manevralarla meselenin özüne ilişkin tavırların birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini vurguladı.
       Sabancı, “17 Aralık kararını buzdağının su yüzünde kalan kısmı olarak nitelemek mümkündür. İşin asıl zor tarafı 17 Aralık sonrasında başlayacaktır. Zorluk sadece güçlü bir müzakere takımı oluşturmakta ve son derece karmaşık müzakere süreciyle baş etmekte değil. Zorluk, Türkiye ekonomisinin her alanına yeni bir disiplin getirecek olan bu müzakere sürecine rehberlik edecek bir ekonomik gelişme stratejimizin henüz oluşturulmamış olmasındadır.” diye konuştu.
       
‘İSTİKRARLI BÜYÜME GEREKLİ’
       Türkiye’nin, birçok alanda birlik üyesi ülkelerle arayı kapatmak zorunda kalacağını dile getiren Sabancı, şöyle devam etti: “Türkiye’de müzakere sürecini bir pazarlık süreci olarak görme eğilimi çok fazla. Belki pazarlığa konu bazı noktalar olacaktır ama, müzakere sürecinin asıl olarak bir uyum süreci olduğu iyi kavranılmalıdır. Bu uyum ne kadar hızlı sağlanırsa, müzakere başlıkları da o kadar hızlı kapanabilecektir.
       Türkiye, AB kapısından içeri girmeye hazırlanırken, ekonomik gelişmesini dikkatli hazırlanmış bir stratejiye oturtmak zorundadır. Sadece bugüne ve Türkiye’ye bakarak değil, dünyadaki mevcut ve muhtemel gelişmeleri, bilim ve teknolojideki eğilimleri, diğer sektörlerle etkileşimi, sosyal yapıdaki değişim ve ihtiyaçları dikkate alarak orta ve uzun vadeli bir kalkınma stratejisi geliştirmek zorundadır.”
       17 Aralık tarihinin Türkiye için zorlu bir mücadelenin başlangıç noktasını oluşturacağını, 31 başlık altında sürdürülecek müzakerelerin, çeşitli alanlarda yoğun bir uyum çabasını da beraberinde getireceğini vurgulayan Sabancı, “70 milyonluk nüfusu, hergün işsizler ordusuna katılan binlerce genci, gelişmiş ülkeler arasında yer alma idealleri ile Türkiye, hızlı, istikrarlı, sürdürülebilir bir büyüme çizgisini yakalamak zorundadır. Doğru olan bu iki çabayı birleştirmek ve orta ve uzun vadeli kalkınma stratejimizin, müzakere ve uyum sürecine rehberlik etmesini sağlamaktır” şekline konuştu.
       
TABA: GRİ DE OLSA ‘EVET’ KARARI GELECEK
       Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Nas ise, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde hedefin müzakere süreci olduğunu belirterek, “17 Aralık’ta Türkiye’nin gri de olsa bir evet yanıtı alacağına inanıyorum” dedi. Nas, İstanbul’da katıldığı bir toplantıda, bazı kesimlerin Türkiye’nin AB’ye üyeliğini bir kulübe üyelik gibi gördüğünü belirtti.
       AB sürecinin, bir toplumsal dönüşüm projesi olduğunu ifade eden Nas, “Bunun anlamı şudur; sadece hükümeti değil, bütün toplumu ilgilendiriyor. Bu nedenle bütün toplumsal kesimler tarafından, hatta bireyler düzeyinde benimsenmek zorunda” dedi. AB’ye girmekten çok, AB kriterlerinin özümsenmesinin daha büyük önem taşıdığını ifade eden Nas, “AB ile ilişkilerde hedef müzakere süreciydi. 17 Aralık’ta Türkiye’nin gri de olsa bir evet yanıtı alacağına inanıyorum” diye konuştu.
       İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Davut Ökütçü de Türkiye’nin 40 yılı aşan AB ile ilişkilerinde tarihi bir dönemeçte olduğunu belirterek, “Müzakerelere başlama kararı, AB için adeta bir siyasi olgunluk ve demokratik etik sınavıdır. Biz, AB’nin bu sınavı başarıyla geçeceğine inanıyoruz” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları