Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:03 TS 14 Eyl., 2000
Fransız gemi Marmara’yı inceliyor
 
Fransız Le Suroit Araştırma Gemisi, Marmara Denizi’ndeki fayları incelemek üzere bugün denize açıldı.   Marmara'da inceleme
Prof. Naci Görür, Prof. Celal Şengör ve Prof. Le Pichon inceleme gemisi Marmara'ya açılmadan önce çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
 
İstanbul
NTV-MSNBC
12 Eylül—  Marmara Denizi’ndeki fay hattı üzerinde yeni bir araştırma başlatıldı. Marmara Denizi’nin fay haritası ve aktivitesine bilimsel bir kesinlik kazandırmak için Türk ve Fransız bilimadamları ortak çalışma başlattı. Çalışma kapsamında Fransa’dan özel donanımlı bir gemi İstanbul’a geldi.

   
 
       
    MSNBC News Barka'dan bürokrasiye veryansın
MSNBC News Zorunlu deprem sigortası 27 Eylül'de
MSNBC News Ercan: Küçük deprem enerji boşaltmaz
MSNBC News Depremin yaraladığı gençlik
MSNBC News Denizli depremine sismik inceleme
MSNBC News Denizli depremleri öncü olabilir
MSNBC News Son dört ayda 491 deprem yaşandı
MSNBC News 17 Ağustos ve 12 Kasım depreminin resmi bilançosu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fransız sismik araştırma gemisi Survoit; Fransız bilimadamları, TÜBİTAK ve İTÜ ile geliştirilen ortak proje kapsamında araştırma yapmak üzere Marmara’ya açıldı.
       Araştırma gemisi Saroz Körfezi’nden İzmit’e kadar Marmara Denizi’nden geçtiği varsayılan fayı inceleyecek. Le Suroit gemisi, bu alanda dünyanın en donanımlı gemisi olarak nitelendiriliyor. Bu çalışmanın finansmanı İTÜ ve TÜBİTAK’ın bilimsel koordinasyonuyla gerçekleştiriliyor. Çok sayıda Türk ve Fransız bilimadamı da bu çalışmalara katılacak.
       TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsüm Sağlamer ve Fransa Büyükelçiliği temsilcileri, Karaköy Salıpazarı’nda geminin hareketinden önce bir basın toplantısı düzenledi.
       Proje koordinatörü TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür ve proje başkanları Prof. Dr. Xavier Le Pichon ile Prof. Dr. Celal Şengör teknik açıklamalarda bulundu.
       
4 EKİM’E KADAR SÜRECEK
       Araştırmanın Marmara Denizi kaynaklı depremlerin muhtemel büyüklüğü ve şiddetiyle ilgili en net öngörüleri sağlayacağı öne sürülüyor. Suroit isimli gemiyle yapılacak araştırma, Prof. Celal Şengör, Prof. Naci Görür ve Fransız Prof. Xavier Le Pichon öncülüğünde yürütülüyor.
Prof. Naci Görür, geminin yapacağı çalışmaları harita üzerinde anlattı.
Naci Görür
       Araştırmayla ilgili bilgi veren Prof. Görür, “Marmara bölgesi halkına denizin depremsel niteliğiyle ilgili, doğru dürüst şeyler söyleyeceğiz. Spekülasyonlar bitecek” diye konuştu.
       Le Suroit gemisi ile araştırmaya çıkan iki bilimadamı Prof. Dr. Celal Şengör ve Fransız Prof. Le Pichon daha önce yaptıkları açıklamalarda Marmara Denizi’ndeki fayın bir kerede kırılacağı tezini öne sürmüşlerdi. İki bilimadamı araştırmada bu iddiayı test edeceklerini belirtiyor ve “umarız yanılan biz oluruz” diyorlar.
       Dünyaca ünlü Fransız yerbilimci Xavier Le Pichon’un Kuzey Marmara Fay hattına ilişkin tezi İstanbul halkını korkutmuştu. Le Pichon’a göre fay tek parça halinde kırılarak çok büyük ve yıkıcı bir depreme yol açabilir. Marmara Denizi’ndeki araştırmada kendi tezini de test etme fırsatı bulacak olan Le Pichon “Ben felaket yaratamam, bu doğada mevcut. Felaket tartışmalarını bırakıp var olanla yüzleşmek lazım. Benim görüşüm Kuzey Marmara’da devamlılığı olan bir fay hattı var. Bizim kontrol edeceğimiz de bu” dedi.
       Le Pichon’un tezini, Prof. Dr. Celal Şengör de destekliyor. Şengör de araştırma için denize açılırken “Umarım yanılan biz oluruz” diyor. Şengör “Yanılmayı tercih etmez miyim? Ben de İstanbul’da oturuyorum. Bu artık yanlızca 1700 depremlerine dayanmıyor, Türk gemilerinin yaptığı araştırmalar da bunu doğruluyor. Şimdi onu netleştireceğiz” diyor.
       İki bilimadamı, bir ucu 1912 Gelibolu depreminde, diğer ucu ise Gölcük depreminde kırılan Kuzey Marmara Fayı’nın büyük baskı altında olduğu görüşünde.
       Yapılan bir başka araştırma da Gölcük depreminden sonra meydana gelen artçı şokların Armutlu’ya kadar ulaşıp oradan geri döndüğünü gösteriyor. Ortada kalan kilometrelerce uzunluktaki fay bu iki yerbilimciyi ürkütüyor.
       Bugün denize açılan gemi, 19 Eylül’e kadar sürecek çalışmalarla Marmara Denizi’ndeki en kesin fay haritasını çıkarmayı amaçlıyor. Çalışmaların 4 Ekim’e kadar sürecek ikinci evresinde ise, yakın zamanda aktif olmuş fayların detaylı incelemesi yapılacak.
       Çalışmaların sonuçları ise hemen açıklanmayacak. Yorum ve değerlendirme aşamalarının aylar sürebileceği belirtiliyor. İkinci aşamada şimdiye kadar hiç kullanılmamış yeni bir cihaz kullanılacak. Deniz dibindeki fay yüzeylerine 75 metreye kadar yaklaşabilen bu cihaz sayesinde, aktif fayların yaratabileceği muhtemel depremlerin büyüklüğü hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşılabilecek.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları