Home page
Haber Menüsü


Unakıtan: Paşa paşa ödeyecekler
Maliye Bakanı Unakıtan, batık banka sahiplerine yaptığı uyarıda, “Bankaların hepsi borcunu paşa paşa ödeyecek. Ödemezlerse ne olacağını herkes gördü” dedi.
İskenderun
AA
24 Şubat 2004— Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Batık bankaların hepsi borcunu paşa paşa ödeyecek, ödemezlerse ne olacağını herkes gördü. Biz yasaları bir banka ya da bir aile için çıkarmıyoruz. Yasalar herkes için geçerlidir” dedi. Bakan Unakıtan, Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaptığı açıklamada, banka batıranlara karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı. Devletin, “milletin sırtından para kazananlara, tüyü bitmedik yetimlerin hakkına göz dikenlere” fırsat vermediklerini anlatan Unakıtan, şunları söyledi:

   
 
       
   
MSNBC News Şener: Millete fatura çıkarılmayacak
MSNBC News Babacan: AB konusunda daha sabredebiliriz
MSNBC News Yargıtay: Pamukbank yöneticileri yargılansın
MSNBC News Bankaların görünümü iyileşiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Batık bankaların hepsi borçlarını paşa paşa ödeyecek, ödemezlerse ne olacağını herkes gördü. Halkın parasını söke söke alırız. Biz yasaları bir banka ya da bir aile için çıkarmıyoruz. Yasalar herkes için geçerlidir. Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu yeniden teşekkül ettirildi. Önümüzdeki Temmuz ayından itibaren banka mevduatlarındaki devlet garantileri yeniden düzenlenecek. Bundan böyle bir takım kişilerin bankalar kurarak borçlara girmesi, kendilerine krediler kullandırması sonra da bunları milletin sırtına yüklemesi devri artık kapandı. Bunlara fırsat vermeyeceğimiz gibi eski devrin hortumcularına da meydanı boş bırakmayacağız.”
        Bakan Unakıtan, Nisan ayından itibaren yeni vergilerin geleceği yönündeki iddialarla ilgili olarak, “Seçimden sonra yeni vergiler getirmek şu anda gündemimizde yok ancak, mali disipline riayet etmek için bir takım çalışmalar yapmak zorundayız” dedi.
       Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek, milleti katrilyonlarca lira borç batağından kurtarmak için bunun gereklerinin de yerine getirilmesi zorunluluğuna dikkat çeken Unakıtan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Geldiğimiz günden beri (vergide adalet) diyoruz ancak, şu ana kadar tam bir vergi adaletini sağladığımızı söyleyemeyiz. Bunu sağlamak için çok uğraşıyoruz ancak, bunlar bir geceden sabaha olacak şeyler değil. Öncelikle kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almamız gerekir. Bu millet için vergi vermeyenlerden bunu almak zorundayız. Düzeltmemiz, indirmemiz ya da yükseltmemiz gereken vergiler olacak. Topladığımız paraların da turşusunu kurmayacağız, bunu yine halkımıza yansıtıp, bazı vergileri kaldıracağız.”
       
YATIRIM SÜRECİ YENİDEN CANLANACAK
       Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler öncesinde halktan üç yıl süre istediğini ancak, bu süre dolmadan Türkiye’de bir çok şeyin değiştiğini anlatan Bakan Unakıtan, Türkiye ekonomisinin tamamen düzlüğe çıkması için sabretmek gerektiğini bildirdi.
        Unakıtan, paradan para kazanma döneminin bittiğini mevduatların artık yatırıma, üretime aktarılmak zorunda olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
       “Daha bir yıl öncesine kadar yüzde 60’larda olan faizle hiç kimse yatırım yapamıyordu, parası olan bankaya yatırıp oradan elde edeceği gelire bakıyordu. Cepteki paranın bereketi yoktu. Para güneş görmüş kar gibi eriyip gidiyordu. Oysa şimdi çok şey değişti. Artık yan gelip yatıp para kazanmak yok. Bu paraların hepsi üretime gidecek böylece istihdam sağlanacak işsizler kahve köşelerinde beklemeyecek. Cepteki paraya bereket gelmeye devam edecek.”
       Unakıtan, Türkiye’deki ekonomik iyileşmenin 2004’ün ikinci yarısından itibaren daha net bir şekilde görüleceğini, yabancı sermaye yatırımı furyası başlayarak, yeni fabrikaların açılacağını, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlattı.
       mükelleflerin
       Bakan Unakıtan, Türkiye’ye “el kapılarında avuç açtırmamak için” herkesin vergisini tam ve zamanında ödemesi gerektiğini, oysa bazı mükelleflerin gelir beyanlarında gülünç rakamlara üzülerek tanık olduklarını anlattı. Unakıtan, gülünç beyanda bulunanların ensesinde olacaklarını belirterek, şöyle devam etti:
        “Gerçeğe uygun olmayan, vergi kaçırmak amacıyla yapılan beyanlarla ilgili tedbirler aldık. Her ilde sektörel bazda elde edilebilecek yıllık asgari geliri belirlemeye başladık. Hangi iş kolunun bir yılda ne kadar para kazanabileceğini belirledikten sonra bunun altında beyanda bulunanları incelemeye alacağız. Herkes elini vicdanını koysun.”
       
GECE YARISI FABRİKA ZİYARETİ
       Unakıtan, dün geceyi geçirdiği İskenderun’da gece saat 00.30’dan sonra Ekinciler Holding’e ait demir çelik fabrikasını ziyaret etti. Ekonomik kriz nedeniyle üç yıldır üretimini durduran ancak, 12 Şubat 2004’de yeniden bacaları tütmeye başlayan fabrikanın yöneticilerinden bilgi alan Unakıtan, kapısına kilit vurulan fabrikaların ağlayan bir insana benzediğini söyledi.
       Unakıtan, fabrika yöneticilerinden daha önce çıkardıkları 1300 işçiden 400’ünü yeniden işbaşı yaptırdıklarını öğrenince, şunları kaydetti:
        “Sizin sevincinize ortak olmak için gece yarısı da olsa buraya geldim. Bu sevinç nedeniyle zaman bana sabah gibi geliyor. Yeniden açılan fabrikalar Ekinciler ile sınırlı kalmayacak. Fabrikalarını başka ülkelere götürenler de artık geri getiriyor. Herkes şundan emin olsun ki 2004, herkesin yüzünün güldüğü yıl olacak.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları