| | | Girdi maliyetleri üzerindeki yüklerin azalmasının üretim ve ihracatı olumlu etkileyeceğini vurgulayan Oğuz Satıcı, TL yüzde 35-40 civarında daha değerli. Elektrik, SSK primi, Muhtasar Vergisi gibi girdiler üzerindeki yükler de bu oranda hafifletilsin dedi.
HAZIR GİYİMDE HEDEF 13 MİLYAR DOLAR
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu da Ocak ayında yüzde 28 artışla 1.2 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapılmasında, Laleli ve Osmanbeydeki bavul ticaretinin büyük kısmının kayıtlı ihracata dönmesi ile serbest ticaret anlaşmalarının etkili olduğunu belirtti.
Hazır giyimde sürdürülebilir ihracat artışının önemli olduğunu vurgulayan Orakçıoğlu, Geçen yılki yüzde 25 artış hızını bu yıl yakalamamız çok zor dedi. Girdi maliyetlerinin, kurlardaki değişim oranında düşürülmesini isteyen Orakçıoğlu, geçen yıl 11.5 milyar dolarlık ihracat yapan hazır giyim sektörünün bu yılki hedefini 13 milyar dolar olarak açıkladı.
AKDENİZ VE EGEDE ARTIŞ SÜRECEK
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Bozbey de, Ocak ayında ihracatçıların kar etmeseler de müşteriyi kaybetmemek adına satışlara devam ettiklerini söyledi. Akdeniz bölgesinde ihracata dönük yılda 450 milyon dolarlık üretim yapıldığını belirten Bozbey, İhracat şampiyonu konfeksiyon sektörüne daha fazla destek verilmesi lazım. Bizim istediğimiz, dövizler, zamlar, vergiler, bürokrasi dahil tahmin edilebilir, güvenilebilir bir çalışma ortamı şeklinde konuştu.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi ise Euronun 1 milyon 750 bin, doların da 1 milyon 450 bin liranın altına düşmemesi durumunda ihracatta çıkışın devam edeceği görüşünü dile getirdi.
Ege bölgesinden bu yıl 1 milyar dolardan fazla hazır giyim ihracatı yapmayı hedeflediklerini belirten Eskinazi, Ocak ayı ihracat rakamlarına bakınca, bunu rahat rahat geçeceğimiz gözüküyor dedi. | |