Home page
Haber Menüsü


MB gecelik faizleri iki puan düşürdü
Merkez Bankası, gecelik borçlanma faizlerini iki puan düşürerek yüzde 24’e indirdi.
Ankara
NTV-MSNBC
5 Şubat 2004— Merkez Bankası, uzun süredir beklenen kısa vadeli faizlerde indirime giderek, gecelik borçlanma faizini 2 puanlık düşüşle yüzde 24’e çekti. Buna göre gecelik vadede yüzde 26 olan borçlanma faizini yüzde 24’e 31 olan borç verme faiz oranını da yüzde 29’a çekti. Bir hafta vadede yüzde 26 olan borçlanma faizi de yüzde 24’e indirildi.

   
 
       
   
MSNBC News Enflasyonda tek hane Şubat'a kaldı
MSNBC News Cari işlemler açığı 4.2 milyar dolar
MSNBC News IMF: Gözden Geçirme seçim öncesi bitmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası saat 16-1630 arasındaki Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde yüzde 36 olan borç verme faizini yüzde 34’e indirirken yüzde 5 olan borçlanma faizini değiştirmedi.
       Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleriyle gecelik ve haftalık vadede borçverme faiz oranları da yüzde 28’den 26’ya düşürüldü.
       
KAYNAK TASARRUFLA YARATILACAK
       Merkez Bankası açıklamasında, asgari ücret ve emekli maaşlarının enflasyon hedefinin üzerinde belirlenmesi, gelecek dönem enflasyonu ve bütçe disiplini çerçevesinde kamuoyunda geniş biçimde tartışıldığı kaydedilirken, “Gelişmelerin, son dönemlerdeki verimlilik artışları dikkate alındığında ve bu artışların yakın gelecekte de sürmesi halinde, alınacak tedbirlerin kamu fiyat ayarlamaları ve maliyet artırıcı vergi ayarlamalarından ziyade diğer harcamaların kısılmasına yönelik olması kaydıyla, maliyetler kanalıyla enflasyon açısından bir sorun yaratmasını uzak ihtimal olarak görmektedir” denildi.
       Enflasyonist baskı yaratılmadan mali disiplinin korunmasında kararlılığa değinen Merkez Bankası açıklamasında, “Mali disiplinden ödün verilmekte olduğu ya da orta vadede bu ödünün verilebileceği yönündeki sinyaller, oluşturulması son derece güç olan, ancak bozulması da son derece kolay olan güven ortamını olumsuz etkileyecek, büyüme ve enflasyonla mücadelede elde edilen başarı kalıcı olmayacaktır” ifadesine de yer verildi.
       Son dönemde kurlardaki istikrar ile bekleyişlerdeki olumlu gelişmelerin devam ettiği, belirgin bir iç talep baskısı gözlenmediği, bu gelişmeler de enflasyon açısından olumlu görüldüğü ifade edilen açıklamada, diğer yandan, Hazine’nin asgari ücret ve emekli maaşlarındaki artışların 2004 yılı bütçesi üzerindeki olumsuz etkilerinin telafi edilmesine yönelik olarak diğer bütçe harcamalarında kesinti yapılması hususunda görüş birliği oluştuğunu kamuoyuna duyurduğu hatırlatıldı. “Asgari ücret ve emekli maaş artışlarının bütçe üzerindeki olumsuz etkilerinin telafi edilmesine yönelik önlemlerin asıl olarak harcama kısıcı nitelikte olması, gelecek dönem enflasyonu açısından olumlu bulunmaktadır” denilen açıklamada, şöyle devam edildi:
        “Hazine Müsteşarlığı’nın duyurusunda, ayrıca, faiz dışı fazla hedefine ulaşılmasını sağlamak amacıyla, 2003 yılı gelir gerçekleşmelerine bağlı olarak 2004 yılı gelir projeksiyonlarında ortaya çıkabilecek sapmalar ve bunları telafi edecek kamu maliyesi alanındaki gerekli önlemler konusundaki çalışmaların devam ettiği belirtilmiştir. Merkez Bankası, para politikası karar alma sürecinde, söz konusu önlemler ile önlemlerin niteliğinin enflasyon üzerindeki hem doğrudan, hem de bekleyişler kanalıyla dolaylı etkilerini dikkate alacak, gelişmeleri yakından takip edecektir.”
       
YILIN İLK FAİZ İNDİRİMİ
       Merkez Bankası aldığı faiz kararıyla yılın ilk kotasyon indirimini gerçekleştirirken, son bir yıllık dönemde yedinci kez faiz indirimi yapılmış oldu.
       2003 yılına yüzde 44 geçelik faizle giren Merkez Bankası, yaptığı yedi indirimle gecelik faizlerde 20 puanlık bir düşüş sağladı. Banka 2003 yılındaki ilk faiz indirimini 25 Nisan’da yaptı ve gecelik borç verme faizini yüzde 44’ten yüzde 41’e indirdi.
       4 Haziran’da yapılan indirimde faiz yüzde 38’e 16 Temmuz 2003’ te yapılan üçüncü indirimde yüzde 38’e düşürüldü. 6 Ağustos 2003’te yüzde 32’ye düşürülen gecelik borç verme faizi 18 Eylül’de yüzde 29’a, 15 Ekim’de de yüzde 26’ya kadar çekildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları