Home page
Haber Menüsü


Enflasyonda olumlu işaret güçlendi
DİE tarafından açıklanan Ekim ayı fiyat artışları, yıl sonu hedeflerinin altında kalınacağını ortaya koydu. Tüketici fiyatları yüzde 1.4, toptan eşya fiyatları ise yüzde 0.6 artışla beklentilerden iyi gerçekleşti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
3 Kasım 2003— Hükümetin yıl sonu enflasyon hedeflerinden iyi bir performans yakalayacağı, Ekim ayı verileriyle de onaylandı. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Ekim ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 1.4, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) binde 6 artış gösterdi. Yılbaşından bu yana TEFE’de fiyat artışı yüzde 11.3, TÜFE’de yüzde 15.5 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre TEFE yüzde 16.1 artarken, TÜFE yüzde 20.8 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon olarak da bilinen özel imalat sanayi fiyat artışı ise binde 6 olarak gerçekleşti.

   
 
       
   
MSNBC News Enflasyon Eylül'de sürpriz yaptı
MSNBC News 2004'te enflasyon hedefi yüzde 12
MSNBC News 2004'de enflasyon ve büyüme
MSNBC News Türkiye, yüksek enflasyonda altıncı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Öte yandan, Ekim itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 28.5, tüketici fiyatlarında ise yüzde 27.4 olarak hesaplandı. 2002 yılı Ekim ayında, 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 59, tüketici fiyatlarında da yüzde 51.2 olmuştu.
       
1977’DEN BU YANA EN DÜŞÜK ENFLASYON
       Diğer yandan, yıllık bazda enflasyon Ekim’de tüketici fiyatlarıyla 1977 Şubat ayı ve toptan eşya fiyatlarıyla ise 1987 Ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Yıllık TÜFE artışı 1977 yılının Şubat ayında yüzde 14.37 olmuştu. Yıllık TEFE ise 1987 Ocak ayında yüzde 16 artmıştı. TEFE’de bundan bir önceki en düşük seviye ise 1976 Ağustos ayında yüzde 15.9 ile görülmüştü.


       CNBC-e’nin 19 banka ve aracı kurum ekonomisti arasında yaptığı ankete göre, TÜFE’nin Ekim ayında yüzde 1.9, TEFE’nin yüzde 1 artması bekleniyordu.
       Hükümetin yıl sonu hedefleri TÜFE’de yüzde 20, TEFE’de ise yüzde 17.4 düzeyinde bulunurken; 2004 yılı Bütçe Yasası Tasarısı’na göre enflasyonun yüzde 12 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
       
‘YÜKSEK ENFLASYON TARİHE KARIŞACAK’
       Bu arada, Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, yüksek enflasyon oranlarının, tarihin arşivine kaldırılacağını söyledi. Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Babacan, Ekim ayı enflasyon verilerinin, 1970’li yıllardan bu yana elde edilen, en düşük enflasyon oranları olduğunu vurguladı.
       “Türkiye, bu tür rekorlara artık alışık olmalıdır” diyen Babacan, bu yıl sonu için belirlenen yüzde 20’lik enflasyon hedefinin tutturulacağının şimdiden belli olduğunu vurguladı.
       Bakan Babacan, 2004 yılı için yüzde 12 ve 2005 yılı itibarıyla, tek haneli enflasyon hedeflerinin de tutturulacağını kaydetti.
       
ÖZEL SEKTÖRDE FİYAT ARTIŞI ETKİLİ
       Ekim ayında toptan eşya fiyatlarında görülen yüzde 0.6’lık artışın, 0.1’i devlet sektöründeki fiyat düşüşlerinden, 0.7’si de özel sektördeki fiyat artışından kaynaklandı. Devlet İstatistik Enstitüsü’nden (DİE) yapılan açıklamaya göre, toptan eşyada fiyatlar devlet sektöründe yüzde 0.6 gerilerken, özel sektörde yüzde 1 arttı.
       Bu yılın Ekim ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 1.9 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe gerçekleşti. Ekim’de imalat sanayi yüzde 0.3, elektrik, gaz ve su yüzde 0.1 oranlarında artarken madencilik ve taşocakcılığı sektöründe fiyatlar yüzde 2.4 oranında geriledi.
       Ekim ayında fiyatı en fazla artan alt sektör ise yüzde 7.7 ile ormancılık, tomrukçuluk, yüzde 5.9 ile diğer ulaşım araçları imalatı, yüzde 4.7 ile iletişim techizatı imalatı, yüzde 3.9 ile giyim eşyası imalatı, yüzde 3.6 ile ana metal sanayi oldu.
       Geçen ay, yüzde 8.8 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, yüzde 1.9ile ağaç ve mantar ürünleri imalatı, yüzde 0.2 ile kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, yüzde 2.4 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri, yüzde 4 ile makina ve techizatı imalatı, yüzde 0.4 ile tıbbi, hassas ve optik aletleri imalatında gerileme yaşandı.
       Ekim ayı itibariyle son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı, yüzde 24.3 ile avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe gerçekleşti. Yıllık enflasyon, imalat sanayinde yüzde 14.7, madencilik ve taşocakcılığı yüzde 4.3 ve elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 5.8 oldu. Alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde 70.5 ile ormancılık, tomrukçulukta, yüzde 57.3 ile tütün ürünleri imalatında, yüzde 36.9 ile diğer ulaşım araçları imalatı, yüzde 27.9 ile de suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımında görüldü.
       Tüketici fiyatları endeksine göre, Ekim ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 4.3 ile giyim ve ayakkabı harcamalarında görüldü. Bu sektörleri yüzde 3.2 ile lokanta, pastane ve otel, yüzde 1.9 ile gıda, içki ve tütün, yüzde 1.4 ile konut, yüzde 0.4 ile ev eşyası,yüzde 0.7 ile eğlence ve kültür, yüzde 0.5 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 0.1 ile eğitim harcamaları izledi.
       
EN UCUZ İL ANKARA OLDU
       Türkiye genelinde Ekim ayında tüketici fiyatlarında ortalama yüzde 1.4 oranında artış kaydedilirken, Kocaeli’nde tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0.8 oranında arttı. Kocaeli’nin ardından en az artış kaydedilen iller yüzde 0.9 ile Zonguldak ve Bursa, yüzde 1.0 ile de İzmir ve Samsun oldu. Yıllık bazda en düşük fiyat artışı ise yüzde 18 ile Ankara’da görüldü.
       Ekim ayı itibariyle son bir yılda tüketici fiyatlarında yüzde 18.0ile en düşük artış da Ankara’da yaşandı. Ankara’yı yüzde 18.4 ile Konya, yüzde 18.8 ile de Kocaeli izledi.
       
İSTANBUL’DA FİYATLAR 3.4 ARTTI
       Diğer yandan, İstanbul’da Ekim ayında toptan fiyatlar yüzde 1.8, perakende fiyatlar yüzde 3.4 oranında arttı.
       İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan 1995 bazlı geçinme indeksine göre, yıllık ortalama artışlar perakende fiyatlarda yüzde 26.9, toptan fiyatlarda yüzde 25.1 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında perakende fiyatlar yüzde 20.3, toptan fiyatlar ise yüzde 21.5 artış gösterdi.
       Öte yandan, İzmir İli Tüketici Fiyatları Endeksi, Ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 1 oranında arttı. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’nde ise yüzde 1.1’lik artış meydana geldi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hesaplanan “1996=100 bazlı” İzmir İli Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre, bu yıl ekim ayında, aylık bazda fiyatlarda yüzde 1 oranında artış kaydedildi. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 1.9 artış göstermişti.
       
EKİM’DE ZAM ŞAMPİYONU DOLMA BİBER
       Geçen ay, en fazla fiyat artışı yüzde 36.8 ile dolma biberde gözlenirken; av mevsiminin açılmasının verdiği destekle Ekim ayında hamsi balığı fiyatları yüzde 30.7 oranında düştü.
       En yüksek fiyat artışı gözlenen diğer ürünler ise, yüzde 34.6 ile erkek gömleği, yüzde 18.8 ile bayan kazağı, yüzde 15.6 ile kok kömürü, yüzde 11.6 ile kağıtlık odun ve yüzde 11.1 ile teknik sülfirik asit oldu.
       Ekim ayında en fazla fiyat düşüşü yüzde 30.7 ile hamsi balığında görülürken, fiyatı gerileyen diğer bazı ürünler de şöyle:
        “Bisiklet yüzde 13.7, domates yüzde 9.0, ham petrol yüzde 8.8, patates yüzde 7.4, fuel oil-6 yüzde 5.5, paraksilen yüzde 3.4, süper benzin yüzde 2.7, LPG yüzde 2.5, margarinler yüzde 2.0, tavuk eti yüzde 1.9, doğalgaz yüzde 0.7, buğday unu yüzde 0.4, salça yüzde 0.2, bisküvi yüzde 0.1.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları