Home page
Haber Menüsü


Enflasyon Eylül’de sürpriz yaptı
DİE verilerine göre, tüketici fiyatları yüzde 1.9, toptan eşya fiyatları ise binde 1 artış gösterdi. CNBC-e anketine göre, tüketici fiyatlarının yüzde 1.7 artması bekleniyordu.
Ankara/İstanbul
NTV-MSNBC
3 Ekim 2003— Ekonomik göstergelerdeki olumlu seyir, fiyat artışlarına yansımaya devam ediyor. Devlet İstatistik Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, toptan eşya fiyatları (TEFE) yüzde 0.1, tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 1.9 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise, toptan eşyada yüzde 19.1, tüketici fiyatlarında yüzde 23.0 olarak belirlendi. Yılın dokuz aylık döneminde enflasyon oranı, toptan eşyada yüzde 10.7, tüketici fiyatlarında ise, yüzde 13.8 oldu. Bu arada, Eylül ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 30.3, tüketici fiyatlarında yüzde 28.4 olarak hesaplandı. Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı ise, Eylül ayında yüzde 0.2 düzeyinde gerçekleşti.

   
 
       
   
MSNBC News IMF'den hem uyarı, hem övgü geldi
MSNBC News Dokuz aylık FDF 12.4 katrilyon lira
MSNBC News Hazine, haftaya iki ihale yapacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Eylül ayında toptan eşya fiyatlarında görülen binde 1’lik artışın, 0.1’i devlet sektöründeki fiyat düşüşlerinden, 0.2’si de özel sektördeki fiyat artışından kaynaklandı. Sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 1.1 ile madencilik ve taşocakçılığında gerçekleşti. Tüketici fiyatları endeksine göre, Eylül’de en yüksek fiyat artışı ise yüzde 11.0 ile eğitim harcamalarında gerçekleşti.
       CNBC-e’nin Eylül ayı enflasyon anketinde, tüketici fiyatlarının Eylül ayında yüzde 1.7, toptan eşya fiyatlarında yüzde 1.2 çıkması öngörülüyordu. Hükümetin yıl sonu TÜFE hedefi yüzde 20 olurken, TEFE hedefi yüzde 17.4 düzeyinde bulunuyor.


       
       
BABACAN: YENİ REKORLARA HAZIR OLUN
       Bu arada, Devlet Bakanı Ali Babacan da, yaptığı açıklamada “Enflasyonda yeni rekorlara hazırlıklı olun” dedi. Açıklanan rakamların sevindirici olduğunu söyleyen Babacan, TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 23’e gerileyerek son 21 yılın en düşük düzeyine gerilediğini kaydetti. Babacan, şöyle konuştu:
       “Düşük enflasyon alanında yeni rekorların yılın kalan aylarında ve 2004 yılı içinde ardı ardına geleceğine inşallah hep birlikte tanık olacağız. Bu yılın sonunda tüketici enflasyonun geçen sene Aralık ayında ilan etmiş olduğumuz yüzde 20 hedefinin bir miktar altında gerçekleşme imkanı son derece kuvvetlenmiştir. Bu güzel gelişme temel olarak disiplinli para ve maliye politikalarımızın sonucudur.”
       Babacan, büyüme ile ilgili öncü göstergelerin yıl sonu büyüme hedefi olan yüzde 5’in de üzerinde bir performansa işaret ettiğini, hızlı ve sağlıklı bir büyüme ile aynı anda enflasyonun düşmesinin ancak güven ortamındaki iyileşme ve enflasyon beklentilerinin kalıcı bir şekilde kırılması ile mümkün olabildiğini kaydetti.
       Ali Babacan, “Türkiye’de bugün özlediğimiz olumlu gelişmeler hükümetimize olan güveni somut göstergesidir” dedi.
       
UNAKITAN: FAİZ DÜŞÜŞÜ SÜRECEK
       Enfasyon verileri ardından CNBC-e’nin canlı yayınına katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enflasyonda yüzde 20’lik yıl sonu hedefine ulaşacaklarını öngörerek, “Enflasyonun düşmesi faiz düşüşünü de getirecek” dedi.
       Unakıtan, 8.5 milyar dolarlık ABD kredisine yönelik bir soruyu yanıtlarken de, “Kredinin alınması yerinde olur. Biz bu krediyi borçları ödemede kullanacağız. Alınmazsa dengelerde büyük bir değişiklik gözlenmez” dedi.
       
TEFE 1976’DAN BU YANA EN DÜŞÜK
       Enflasyondaki düşüş devam ederken, yıllık bazda yüzde 19.1’e düşen Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE), 1976 yılından bu yana kaydedilen en düşük enflasyon oldu. TEFE bazında yıllık enflasyon 1976 yılının tamamında yüzde 16.5 olarak gerçekleşmişti. Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) kaydedilen yüzde 23’lük enflasyon ise 1982 yılından bu yana kaydedilen en düşük değeri gösteriyor. En son 1982 yılında yüzde 21.9’luk TÜFE enflasyonu görülmüştü.
       Eylül aylarındaki enflasyon gerçekleşmelerine bakıldığında bu yılın Eylül ayında, verilerin uzandığı 1980 yılından bu yana, bir başka deyişle son 23 yılın en düşük rakamı görüldü. TÜFE bazında, en son 1984 yılı Eylül ayında yüzde 2.1 enflasyon yaşanmıştı.
        TEFE bazında da en son 1982 yılı Eylül ayında yüzde 1.1 oranı görülebilmişti.
       
İSTANBUL VE İZMİR’DE FİYATLAR ARTTI
       Bu arada, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hazırladığı verilere göre Eylül ayında İstanbul’da fiyat artışları perakende bazda yüzde 1.0, toptan bazda ise yüzde 0.2 arttı. İstanbul Ticaret Odası, Ağustos ayında İstanbul’da fiyatların perakende bazda yüzde 0.3 ve toptanda yüzde 0.7, geçen yılın Eylül ayında da perakendede yüzde 3.1 ve toptanda yüzde 1.2 arttığını belirtti.
       Diğer yandan, İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hesaplanan İzmir ili toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.3 oranında
       gerilerken, 2002 yılının Eylül ayında bu oran yüzde 2.9 artış şeklindeydi. İZTO hesaplamalarına göre, eylülde İzmir’in tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ise bir önceki aya göre yüzde 2.8 arttı; 2002 eylülünde bu artış yüzde 4.2 olarak gerçekleşmişti.
       İZTO’nun açıkladığı rapora göre, geçen ay İzmir’de TEFE bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 17.1, TÜFE ise yüzde 20.8 oranında artış gösterdi. İzmir ili TEFE endeksi kapsamında eylül ayı fiyatları tarım sektöründe yüzde 4.3 düştü, sanayi sektöründe yüzde 0.4 arttı, enerji sektöründe ise değişmedi.
       
EN AZ FİYAT ARTIŞI DİYARBAKIR’DA
       Türkiye genelinde Eylül ayında tüketici fiyatlarında ortalama yüzde 1.9 oranında artış kaydedilirken, Diyarbakır’da tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0.5 oranında arttı. Yıllık bazda en düşük fiyat artışı ise yüzde 19.3 ile Konya’da görüldü.
       Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) seçilmiş bazı iller itibariyle belirlediği tüketici fiyatları endeksine göre, Diyabakır’ın ardından fiyatlarda en az artış kaydedilen iller yüzde 0.7 ile Gaziantep, yüzde 1.1 ile Kocaeli, 1.2 ile de Konya, Erzurum ve Kayseri oldu.
       Aynı dönemde, fiyatların en fazla arttığı il ise yüzde 2.5 ile İstanbul oldu. Bu ili yüzde 2.4 ile Eskişehir ve Zonguldak takip etti. Eylül ayı itibariyle son bir yılda tüketici fiyatlarında yüzde 19.3 ile en düşük artış da Konya’da yaşandı. Konya’yı yüzde 19.6 ile Ankara, yüzde 20.5 ile de Gaziantep izledi. Yıllık fiyat artışlarının en yüksek gerçekleştiği il ise yüzde 27.5 ile Zonguldak oldu.
       Bu arada Eylül’de aylık bazda, bölgeler itibariyle tüketici fiyatları Güneydoğu’da yüzde 0.6 oranında artarken, Marmara’da yüzde 2.3, İç Anadolu’da yüzde 1.8, Ege’de yüzde 1.7, Akdeniz’de yüzde 1.6, Karadeniz’de yüzde 1.4, Doğu Anadolu’da ise yüzde 1.1 oranında arttı.
       Öte yandan, Eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyon, Marmara’da yüzde 23.7, Ege’de yüzde 25.2, Akdeniz’de yüzde 23.3, İç Anadolu’da yüzde 20.1, Karadeniz’de yüzde 23.7, Doğu Anadolu’da yüzde 24.3 ve Güneydoğu’da yüzde 21.8 olarak belirlendi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları