Home page
Haber Menüsü


 
Irak batağına bulaşmanın bedeli
 
Savaş, harcama demektir. Bu, bütçenin sosyal yanının “savaştayız” gerekçesiyle budanması demektir. Savaş, belirsizlik demektir. Bu, uzun vadeden kısa vadeye çekilmeyi gerektirir.
 
Mustafa Sönmez
NTV-MSNBC
 
10 Ekim 2003—  7 Ekim günü Meclis’ten çıkan tezkere, hem Türkiye toplumu hem de iktidardaki AKP açısından bir kopuş, bir “milad”tır. Bir tür fay kırılması denebilecek bu tezkere hayata geçip, Türkiye Irak’ın işgal altındaki topraklarına girdiği an , bir bataklığa girmiş olacak ve bu adım, Türkiye’nin on yıllarını etkileyecek, ekonomik, sosyal ve siyasi sonuçlara yol açacaktır.

   
 
       
   
MSNBC News Enflasyon düşüyor, ücret daha hızlı düşüyor...
MSNBC News Mali sıkıyönetimle enflasyonu düşürmek
MSNBC News Kültür ve turizme 1, faize 216...
MSNBC News 60 kişilik sınıflar ve faiz dışı fazla…
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Daha 6 ay öncesinde, 1 Mart’ta bu batağa sürüklenmeye direnebilen AKP, aradan geçen 7 aylık sürede yoğun bir baskı yaşamış ve sonunda aklıselimini yitirip ABD’ye teslim olmuştur…
       Irak’a asker sokmanın gerekçelerini istediği kadar meşru göstermeye çalışsın, Türkiye başını belaya sokmuştur. Sırtındaki 190 milyar dolara yaklaşan borç yükü ve boynunuzdaki IMF boyunduruğundan kurtulmak için hiç bir yaratıcı, cesur adım atamayan AKP, sonunda en basiti ve kolayı seçip ABD’nin istediği tezkereyi TBMM’den geçirerek Türkiye’yi müthiş bir serüvene sürüklemiştir.
       Bugün Irak’a bulaşmanın açıklamasını AKP kuşaklar boyu kimseye yapamayacak kadar haksız bir zemindedir.
       Bir kere, bu kirli işgalin haksız ve ahlaksız niteliği bütün çıplaklığı ile ortaya çıkmıştır. Bu işgale çok haklı bir direniş durmadan yükseliyor. Bu işgali yapanların altındaki toprak gün be gün kayıp gidiyor. O zaman nasıl olur da böyle bile bile lades der bir iktidar partisi? Kazanmak için gelip de mağluplar arasına düşenlerle nasıl saf tutabilmiştir? Bu soruların tek bir cevabı var: Çaresizlik, bağımlılık.
       İşgale stepne olmanın şu gerekçelerine bir göz atın. Deniliyor ki, Türkiye’nin ulusal çıkarları bunu gerektiriyor. Yani Türkiye, PKK-KADEK, Irak’ta olası bir Kürt devleti ve Türkmenlerin haklarını korumak için Irak’a gidiyor.
       Sırayla gidelim. Türkiye, PKK-KADEK’i, ABD’ye rağmen mi tasfiye edecek? ABD, bunu daha ilk günden Iraklı Kürtlerin de desteği ile yapamaz mıydı? İranlı Halkın Mücahitleri grubunu Bağdat işgalinin hemen ardından nasıl tasfiye ettiler, hatırlasanıza. Aynı şeyi PKK için yapmak zor muydu? Herkes bilir ki, ABD başından beri, PKK-KADEK’i bir kart olarak Türkiye’ye karşı kullanıyor. PKK, tamamen ABD’nin kontrolünde bir konudur.
       
KÜRT DEVLETİ AB İNİSİYATİFİNDE
       Gelelim olası bir Kürt devleti meselesine… Kürtler Irak nüfusunun beşte birini oluşturuyorlar. Kürt devleti de ABD’nin inisiyatifindedir. Irak’taki Kürtler, ABD desteği olmadan bırakın bağımsız bir devlet kurmayı federal bir devlet bile oluşturamazlar. Türkiye, ABD’ye rağmen mi Kürt devleti oluşumunun önüne geçecek?
       Türkmenlere saldırının arkasında da Süleymaniye’deki çuval olayında görüldüğü gibi, ABD var. Kürtlere hükümette 5 sandalye veren ABD, Türkmenlere 1 sandalyeyi yeterli gördü. Ayrıca Kürtlerin Türkmenlere yönelik saldırılarının arkasında da ABD olduğunu herkes bilmektedir.
       Özet olarak, Türkiye’nin Irak ile ilgili tüm endişelerinin nedeni bizzat ABD’dir.
       ABD, 8.5 milyar dolarlık “kan parası” ile, IMF desteği ve diğer rüşvetlerle Türkiye’yi gebe bırakıp, batağa sürüklemeyi başardı. ABD, Türk askerini, Irak’taki Kürtler, Şiiler, Saddam yanlıları ve daha nice iç ve dış mihrakların çapraz ateşine maruz bırakıp, ateşin üstündeki kestaneleri Türk askerine aldırmayı, sonra da yoluna devam etmeyi amaçlıyor. Nedir o amaç? Hatırlayalım.
       ABD’nin amacı sadece Irak değildi. Bu operasyonun amacı petrol bölgesini kendi inisiyatifinde yeniden yapılandırmaktır. Bunun için de İsrail’i bölgede sonsuza dek egemen kılmaktır. İsrail’in Suriye’ye, Lübnan’a ve pek yakında İran’a sataşması bunun en somut nedenleri ve kanıtlarıdır. 60 yıllık Türk-ABD ilişkileri gösterir ki ABD, İsrail’e alternatif güçlü bir Müslüman ülkesinin bölgede varlığını istemez ve izin vermez. İsrail ise, Türkiye’yi kabullenemez. Dolayısıyla bu bahiste Türkiye’ye, kirli işler yaptırıldıktan sonra, “Arabın işi bitti, Arap gidebilir” muamelesi yapılacaktır.
       Bu “aletsel” ilişkinin kısa sürede iç ve dış dengelerimize önemli etkileri beklenmelidir. İçeride ekonomide savaşa bulaşmış bir ülke iklimi yaşanacaktır. Savaş, harcama demektir. Bu, bütçenin sosyal yanının “savaştayız” gerekçesiyle budanması demektir. Savaş, belirsizlik demektir. Bu, uzun vadeden kısa vadeye çekilmeyi gerektirir. Yansıması ise, faiz ve dövizde eğrinin yukarı çıkması, istikrarsızlığın nüksetmesi, sıkıntıların artması demektir.
       Savaşan bir ülke olarak, ülke imajı, turizmde büyük yara alır. Türkiye 1 Mart’taki barış yanlısı tutumuyla kazandığı olumlu, barışçı ülke imajını, 7 Ekim itibariyle işgalcilerin işbirlikçisi ülke imajıyla değiştirmektedir. Bataklığa bulaşmanın çamuru ülke içine kadar sızabilir.
       “Ülkemizi işgale geldiniz” gerekçeleriyle sağda solda patlatılacak bombalar, turizmin canına okumaya yetmez mi? AB orta sınıfına dönük “işgalci ülkeye gitmeyin” kampanyaları yankı bulmaz mı? Turizm sektörü, gerçekten de başı ilk elde belada olan sektör görünümündedir. Kimse, ” Nasılsa ölü sezona girdik, bahara kadar her şey süt liman olur” avuntusuna girmesin. Bu, öyle kolay kolay bitecek bir savaş değil. Hiç uzağa değil, işgalden bu yana yaşananlara bakın.
       Iraklı Kürtlerin ve Arapların meşru savunmaları, Türkiye’deki akrabalarınca onay görünce bu ülke topraklarında yaşanabilecek etnik gerilimler ve onun iç dengelere etkileri hiç hesaba katılmış mıdır?
       Bataklıktaki her ölü askerin zaten kırılgan olan iç dengelerimizde yaratacağı depremler hiç hesaba katılmış mıdır?
       İşgalcilerle saf tutmanın AB ile ilişkilere etkisi ayrıca tartışılmalıdır.
       Özetle, TBMM’den 7 Ekim’de çok hatalı bir karar çıkmıştır. Türkiye, çok yanlış bir ata oynamıştır. Kaybeden, yıldızı kayan bir egemene yamanma yanlışı bu.
       Bakalım buna neden olanlar, bu vebalin altından nasıl kalkacak ?
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları