Home page
Haber Menüsü


İş dünyası temkinli ama iyimser
IMF kredisinin serbest bırakılması ve verilerdeki olumlu gelişmeler, iş dünyası tarafından olumlu karşılandı. TÜSİAD, olumlu atmosferin hükümet tarafından iyi kullanılması gerektiğini, bu aşamada atıl istihdama dikkat edilmesine işaret etti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
5 Ağustos 2003— Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), hükümetin 6. gözden geçirmeye odaklanarak, her geçen gün artan iyimserliği ekonominin içinde bulunduğu dönüşümü ivmelendirme yönünde kullanma fırsatının bulunduğunu kaydetti. TÜSİAD’dan yapılan açıklamada, ekonomide arzulanan ilerlemelerin elde edilebilmesi için gerekli olan iki temel perspektifin, AB üyeliği ve IMF destekli ekonomik programın kararlılıkla uygulanması olduğu belirtildi.

   
 
       
   
MSNBC News Babacan: Erteleme borçlanmaya olumlu yansıyacak
MSNBC News Moody's: Not değişikliği gerekmiyor
MSNBC News Faiz dışı fazla 7 ayda 7.5 katrilyon
MSNBC News Borsa 11.500 puana koştu, artış %3.5
MSNBC News Borçlanma ve vergide hedef iddialı
MSNBC News Faiz indirimi beklentisi güçlendi
MSNBC News İş dünyası faiz indirimi bekliyor
MSNBC News Mercan: Kredi bir ayda netleşecek
MSNBC News Hazine, 29.7 milyar $ borçlanacak
MSNBC News Enflasyondaki gerileme sürüyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AB üyeliği açısından 6. uyum paketinin yasalaşması ve 7. paketin de Meclis’e sevk edilmesinin, somut gelişmeler olarak Türkiye’yi Kopenhag kriterlerine yaklaştırırken, uyum sürecinin bir bütün olarak Türkiye’nin lehine işlediği ve dış dünyanın da desteğini artırdığına işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
       “İkinci temel perspektif olan IMF destekli ekonomik program açısından hükümetin gösterdiği irade sonucunda, gecikmeyle de olsa, IMF ile 5. gözden geçirme tamamlanmış ve kredi dilimi serbest bırakılmıştır. Kuşkusuz, hükümetin niyet mektubunda gecikme yaşanan reformları tekrar takvimlendirmesi ve yıl sonu faiz dışı fazla hedefine ulaşılması için ilave önlemler alması da uygulamanın kararlılığı yönünde olumlu karşılanmıştır. Nitekim programda da öngörüldüğü şekliyle, Türkiye’nin IMF’ye borç geri ödemesi yeniden takvime bağlanırken, gözden geçirmenin tamamlanması 8.5 milyar dolarlık krediye dönüşebilen ABD hibesinin de önünü açmıştır.”
       Tüm bu olumlu gelişmelerle beraber, enflasyondaki düşüş eğiliminin devam ettiği, Temmuz ayındaki gerilemenin de özellikle beklentiler üzerinde etkili olduğu kaydedilen açıklamada, “Kurlarda Temmuz ayında da devam eden gerilemenin yanı sıra toptan eşya ve tüketici fiyatlarındaki düşüşte tarım ve gıda fiyatlarındaki gerileme belirleyici olmuştur. Çekirdek enflasyon olarak ifade edilen özel sektör imalat sanayi fiyatlarındaki artış ise Temmuz ayında yüzde 0.5 olmuş ve yıllık bazdaki artışı yüzde 20’ye inerek yıl sonu hedeflerine uyumlu hale gelmeye başlamıştır” denildi.
       Olumlu ekonomik ve siyasi atmosferin ekonomideki tüm beklentileri de pozitif etkilediğine işaret edilen açıklamada, enflasyondaki düşüşün kalıcı hale gelmesi için mevsimsel ve konjonktürel faktörlerin yanı sıra kamu maliyesindeki yapısal değişimlere de ihtiyaç olduğunun unutulmaması gerektiği vurgulandı.
       Açıklamada, yılın ilk 6 ayındaki gelişmelerin faiz dışı fazla hedefinde muhtemel sapmalar olabileceğine işaret ettiğini ve niyet mektubunda da bu amaçla ek önlemler alındığı belirtilerek, şöyle denildi:
       “Ne var ki alınacak cari önlemlerin yanı sıra milli gelir artışına bağlı olarak özel sektörün istihdam yaratma kapasitesinin genişlediği bir konjonktürde, önümüzdeki gözden geçirmelerde tekrar gündeme gelecek olan kamudaki atıl istihdamın azaltılması ve sosyal güvenlik reformu gibi tasarruf sağlayıcı yapısal reformlarda hızlı ve kararlı adımlar atılmalıdır. Bu şekilde, hükümetin 6. gözden geçirmeye odaklanarak, her geçen gün artan iyimserliği ekonominin içinde bulunduğu dönüşümü ivmelendirme yönünde kullanma fırsatı bulunmaktadır.”
       
İş dünyası iyimser
       Diğer yandan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yaptığı açıklamada, ekonomide bütün iyi gelişmelerin yan yana dizildiğini, bundan memnuniyet duyduklarını söyledi.
        Satıcı, “Memnuniyet duymamızın en önemli sebebi özellikle IMF’nin attığı adım. Borcun ertelenmesi, Türkiye’nin nakit akışını rahatlatmış ve Hazine’nin borçlanma ihtiyacını azaltmıştır” dedi.
        Faizlerin yüksekliğine dikkat çeken Satıcı, “Ekonomideki iyimser havanın tek tehdidi yüksek reel faizdir. Bu iyimser havayı kalıcı ve sürdürebilir hale sokmanın tek yolu reel faizin aşağı çekilmesidir” diye konuştu.
       Oğuz Satıcı, faizlerdeki düşüşle kurların üzerindeki baskının azalacağını, böylece ihracattaki olumlu gelişmelerin süreceğini vurguladı.
       Balıkesir Sanayi Odası Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da, IMF borçlarının ertelendiğine, enflasyon ve faizlerin düştüğüne, Borsa’nın olumlu bir seyir izlediğine dikkat çekti. Yırcalı, şunları kaydetti:
       “Biz iş dünyasında olan insanlar bu iyimserliği görüyoruz. Ama bütün bu iyi şeyler, enflasyonun ve faizlerin düşmesi, IMF’teki bu gelişmeler geniş halk kitlelerine, cebine, mutfağına inmedi daha. Bu hareketlerin geniş halk kitlelerine inmesi biraz vakit alıyor. Bunun sonbaharda olacağı kanaatindeyim.”
       Enflasyondaki düşüş trendinin devam ederek, yıl sonunda yüzde 20 ile 25 arasında olmasını beklediğini kaydeden Yırcalı, “Faizin de ilk etapta yüzde 40’lara gelmesinde, ondan sonra enflasyonun düşme trendine paralel inmesinde fayda olduğu kanaatindeyim” dedi.
       Yırcalı, böylece paranın işsizliğe çare olacak yatırıma yöneleceğini, iç piyasanın hareketleneceğini vurguladı.
       
EKONOMİDE BAHAR HAVASI
       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Halim Mete de, 3 aydır enflasyonun eksi çıkmasının, ayrıca IMF’nin 500 milyon dolarlık kredi dilimini serbest bırakmasının çok olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.
       İş aleminin, siyasi otorite ve bürokrasinin çalışmalarına devam etmesi gerektiğini vurgulayan Mete, “Bir bahar havasına girmiş gibi rehavete kapılmamalıyız. Rehavete kapılıp, (çok iyi gidiyor) deyip sorumsuz işadamı gibi rahatlıkla harcamaya başlarsak geriye döneriz. Bence ekonomide bu gidişat kalıcıdır, ama daha kalıcı olması için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.
       Mete, ekonomideki iyileşmenin reel faizlere yansımasını, bunun sonucunda da yatırımcının kredi kullanabilecek hale gelmesini beklediğini ifade etti.
       Bütçede bazı aksaklıklar olabileceğini kaydeden Halim Mete, “Bardağın dolu tarafına bakıp ama bir tarafın boş olduğunu bilerek hareket etmek zorundayız. Yani moralimiz iyi olmalı, çalışmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları