Home page
Haber Menüsü


Enflasyondaki gerileme sürüyor
Temmuz ayında Toptan Eşya Fiyat Endeksi yüzde 0.5 oranında; Tüketici Fiyatları ise yüzde 0.4 oranında geriledi. Temmuz’da zam şampiyonu yüzde 25 ile köprü geçiş ücreti oldu.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
3 Ağustos 2003— Temmuz ayında yıllık enflasyon Toptan Eşya Fiyat Endeksi’nde yüzde 25.6, Tüketici Fiyat Endeksi’nde de yüzde 27.4 oldu. Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı ise Temmuz ayında yüzde 0.5 düzeyinde gerçekleşti.

   
 
       
   
MSNBC News Temmuz ayı enflasyon tahmini % 0.2
MSNBC News MB: İkinci yarıda talep canlanacak
MSNBC News Cari açık hedefine revizyon geliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Temmuz ayında toptan eşya fiyatlarında görülen yüzde 0.5’lik düşüşün, 0.2’si devlet sektöründeki fiyat artışlarından, 0.7’si de özel sektör fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı. Sektörel bazda fiyatlar en fazla tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe düşerken, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe ise yükseldi. Tüketici fiyatları endeksine göre, Temmuz’da en yüksek fiyat artışı ise yüzde 3.4 ile sağlık sektöründe gerçekleşti.
       Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) açıkladığı rakamlara göre, enflasyonda aylık bazda gerileme Temmuz’da da devam etti. DİE’den yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayında, bir önceki aya göre, toptan eşya fiyatları yüzde (TEFE) 0.5 oranında, tüketici fiyatları (TÜFE) ise yüzde 0.4 oranında geriledi.
       Geçen yıl Temmuz ayında, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 2.7, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 1.4 olmuştu. 2002 yılı Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında, bu yılın aynı ayında enflasyon, toptan eşya fiyatlarında 3.2 puan, tüketici fiyatlarında ise 1.8 puan altında gerçekleşti.
       Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı ise Temmuz ayında yüzde 0.6 düzeyinde gerçekleşti.
       
YILLIK ENFLASYON
       2003 yılı Temmuz ayı yıllık enflasyonu, toptan eşya fiyatlarında yüzde 25.6, tüketici fiyatlarında ise yüzde 27.4 oldu. Buna göre, yıllık enflasyon, geçen yılın aynı döneminin, toptan eşya fiyatında 20.3 puan, tüketici fiyatında ise 13.9 puan altında gerçekleşti. 2002 yılı Temmuz ayı itibarıyla enflasyon, toptan eşyada yüzde 45.9, tüketici fiyatlarında yüzde 41.3 olmuştu.
       Bu yılın 7 ayında enflasyon oranı, toptan eşyada yüzde 10.9, tüketici fiyatlarında ise yüzde 11.6 oldu. Geçen yıl bu rakamlar sırasıyla yüzde 15.5, yüzde 13.6 olmuştu.
       Öte yandan, Temmuz itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 33.8, tüketici fiyatlarında ise yüzde 30.7 olarak hesaplandı. 2002 yılı Temmuz ayında, 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 69.1, tüketici fiyatlarında da yüzde 58.4 olmuştu.
Babacan: Enflasyon kalıcı düşüş trendinde

       
ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜZDE 0.5
       Toptan eşya fiyatlarında Temmuz ayında görülen yüzde 0.5’lik düşüşün, 0.2’i devlet sektöründe fiyat artışlarından, 0.7’si de özel sektör fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı. Bu arada çekirdek enflasyon olarak nitelenen imalat sanayinde özelsektördeki fiyat artışı yüzde 0.5 olarak hesaplandı.
       DİE’den yapılan açıklamaya göre, toptan eşyada devlet sektöründe 0.8 artarken, özel sektörde ise yüzde 1.1 oranında düşüş oldu. Bu yılın Temmuz ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 0.7 madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yaşanırken, fiyatlar imalat sektöründe yüzde 0.6 arttı.


       Fiyatlar elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 0.1, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 3.9 oranında geriledi. Bu yılın Temmuz ayında fiyatı en fazla artan alt sektör ise yüzde 14.9 ile ormancılık, tomrukçuluk imalatında oldu. Bunu yüzde 3.4 ile tütün ürünleri imalatı, yüzde 2.4 ile ham petrol doğalgaz çıkarımı, yüzde 1.7 ile metalik olmayan diğer mineral ürünleri imalatı, yüzde 1.2’er ile ağaç ve mantar ürünleri imalatı, gıda ürünleri ve içecekleri imalatı, yüzde 0.6’ar ile mobilya imalatı, büro makinaları imalatı, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri, yüzde 0.5 ile giyim eşyası imalatı, yüzde 0.4’er ile maden kömürü, linyit ve turba çıkarımı, deri mamul hizmetleri imalatı, motorlu kara taşıtı, römork, yarı römork imalatı, suyun toplanması,arıtımı ve dağıtımı izledi.
       Temmuz’da fiyatları en fazla düşen bazı alt sektörler ise şöyle: “Tarım, avcılık yüzde 4.7, iletişim techizatı imalatı yüzde 3.1, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 1.7, tıbbi hassas ve optik aletleri imalatı yüzde 1.6, balıkçılık, balık üretme çiftlikleri yüzde1.3, metal cevheri madenciliği imalatı yüzde 1.”
       
TARIM, AVCILIK VE ORMANCILIK YÜZDE 43.7
       Temmuz ayı itibariyle son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı, yüzde 43.7 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe gerçekleşti. Yıllık enflasyon, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 17.9, imalat sanayinde yüzde 21.5, elektrik, gaz ve suda yüzde 12.1 olarak belirlendi.
       Alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde yüzde 62.8 ormancılık, tomrukçuluk, yüzde 47.7 ile tütün ürünleri imalatı, yüzde 43.5 ile tarım, avcılık, ve yüzde 37 ile suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımında yaşandı.
       
EN YÜKSEK ARTIŞ SAĞLIK SEKTÖRÜNDE
       Tüketici fiyatları endeksine göre, Temmuz ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 3.4 ile sağlık sektöründe görüldü. Aynı dönemde fiyatlar, konutta yüzde 1.2, ev eşyası yüzde 0.7, ulaştırma yüzde 0.9, lokanta, pastane ve otel yüzde 1.7 artarken, giyim ve ayakkabıda yüzde 3.5, eğlence ve kültürde yüzde 0.6, çeşitli mal ve hizmetler 0.1, gıda, içki ve tütünde yüzde 2.5 geriledi.
       Aynı dönemde eğitim harcamalarında bir değişiklik görülmedi. Yıllık bazda ise ana harcama grupları itibariyle fiyatlar en fazla, yüzde 53.5 ile eğitim harcamalarında gözlendi.
       Aynı dönemde gıda, içki ve tütün yüzde 35.8, giyim ve ayakkabı yüzde 30.9, konut yüzde 23.6, ev eşyası yüzde 16.3, sağlık yüzde 29.4,ulaştırma yüzde 24.6, eğlence ve kültür yüzde 11.9, lokanta pastane veotel fiyatları yüzde 32.5, çeşitli mal ve hizmetler ise yüzde 20.4 oranında arttı.
       
İTO’YA GÖRE FİYAT ARTIŞLARI
       İstanbul’da Temmuz ayında perakende fiyatlar yüzde 3.3 azaldı, toptan fiyatlar binde 6 arttı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan 1995 bazlı geçinme endeksine göre, yıllık ortalama artışlar perakende fiyatlarda yüzde 30, toptan fiyatlarda yüzde 28 olarak gerçekleşti.
       Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ise perakende fiyatlar yüzde 25.9, toptan fiyatlar yüzde 24.3 artış gösterdi.
       
İZMİR’DE FİYAT ARTIŞLARI
       İzmir İli Tüketici Fiyatları Endeksi, Temmuz ayında, bir önceki aya göre yüzde 0.7 oranında arttı. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’nde ise yüzde 2’lik artış görüldü. İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hesaplanan “1996=100 bazlı” İzmir İli Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre, bu yıl Temmuz ayında aylık bazda fiyatlarda yüzde 0.7 oranında artış kaydedildi.
       Geçen yılın aynı ayında yüzde 1’lik artış yaşanmıştı. Yılın ilk 7 ayında artış oranı yüzde 11.7 olarak gerçekleşirken Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yıllık yüzde 27.1 ve 12 aylık ortalamalara göre de yıllık yüzde 29.5’lik artış yaşandı.
       İZTO’nun yaptığı 1993-100 bazlı İzmir İli Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’nde, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2 oranında artış yaşandı. 2002 yılı Temmuz ayında ise yüzde 3.9 artış gerçekleşmişti.
       Toptan eşya fiyatlarında Temmuz itibarıyla artış oranları, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 23.2 ve 12 aylık ortalamalara göre artış oranı ise yüzde 33.2 olarak gerçekleşti.
       Haziran ayına oranla aylık bazda, tarım sektöründe yüzde 3, imalatsanayi sektöründe yüzde 2.1 ve enerji sektöründe de yüzde 0.5 oranındaartış kaydedildi.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları