Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Ali Babacan
 
Babacan: Erteleme borçlanmaya olumlu yansıyacak
 
Devlet Bakanı Babacan, IMF’ye borcun erken ödenmesinden vazgeçtiklerini açıkladı. Babacan; Merkez Bankası’nın şartların oluştuğu zaman faiz kararı vereceğini de söyledi.
 
Ankara
CNBC-E
 
5 Ağustos 2003—  Devlet Bakanı Ali Babacan, 2004 ve 2005’te borçlanma üzerinde oluşacak baskı nedeniyle Uluslararası Para Fonu’na borcun erken ödenmesinden vazgeçtiklerini söyledi. Ekonomi muhabirleriyle sohbet toplantısı yapan Babacan, Uluslararası Para Fonu’na olan borçların ertelemesinin toplam borç çevirme rasyosunda önümüzdeki yıl 5 puanlık düşüş sağlayacağını kaydetti. Devlet Bakanı, Merkez Bankası’nın kendini hazır hissettiği ve şartların oluştuğunu bildirdiği dakikada faiz indirimi kararı verileceğini ifade etti.

   
 
       
   
MSNBC News Moody's: Not değişikliği gerekmiyor
MSNBC News Faiz dışı fazla 7 ayda 7.5 katrilyon
MSNBC News Piyasa yapıcılığına yeni düzenleme
MSNBC News Faiz indirimi beklentisi güçlendi
MSNBC News İş dünyası faiz indirimi bekliyor
MSNBC News JCR ve Fitch Türkiye'ye olumlu bakıyor
MSNBC News Mercan: Kredi bir ayda netleşecek
MSNBC News Hazine, 29.7 milyar $ borçlanacak
MSNBC News Babacan: Enflasyon kalıcı düşüş trendinde
MSNBC News Enflasyondaki gerileme sürüyor
MSNBC News Merkez Bankası'ndan faiz sürprizi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD’den gelecek 8. 5 milyar dolarlık kredi konusunda şu an için hiçbir engel görünmediğini dile getiren Devlet Bakanı Babacan, “2004’ten sonra yeni bir IMF kredisi almak, stand-by yapmak zorunda kalmak istemiyoruz” dedi.
       
RİSK YÖNETİMİ İYİ UYGULANMALI
       Babacan, reel sektöre, risk yönetimini uygulamaları ve kurla ilgili hiç bir maceraya girmemeleri konusunda tavsiyede bulundu. Şu anda Türkiye’de ters para ikamesi, yani dövizi olanların TL’ye dönüşünün yaşandığını anlatan Babacan, “Ters para ikamesinin yaşandığı süreçte TL’nin değerlendirilmesi yönünde baskı olacak. Kaçınılmaz bu” diye konuştu.
        Ancak, Merkez Bankası’nın 4 milyar doların üzerinde alım gerçekleştirerek bu ters para ikamesini emmeye çalıştığını kaydeden Babacan, ayrıca yaşanan dönemin turizm gibi etkilerle dövizin bol olduğu aylar olduğuna işaret etti.
       Bu etkinin ne zaman kalkacağının hep birlikte görüleceğine işaret eden Bakan Babacan, “artık Türkiye’de kura ilişkin spekülasyon yapma, buradan para kazanma döneminin bitmesi gerektiğini” söyledi.
       Babacan, reel sektör kuruluşlarının gelirlerinin TL, borcunun ise, döviz cinsinden olması durumunda kurdaki hareketlenmelerde zarar görebileceklerine dikkat çekti. “Reel sektöre en önemli tavsiyem risk yönetimini uygulamaları ve kurla ilgili hiç bir maceraya girmemeleridir” diyen Bakan Babacan, kurla ilgili herhangi bir öngörüleri olmadığını da ifade etti.
       “ABD kredisinin bu sene gelmeme ihtimali var mı?” sorusu üzerine de Babacan, bunun zamanlamasının tamamen teknik bir konu olduğuna işaret ederek, “Türk Hazinesi’nin nakit akışına göre kullanılacak” diye konuştu.
        Babacan, kredi konusundaki görüşmelerin çok uzun olmayan bir süre içinde tamamlanacağını düşündüğünü de kaydetti.
       
ZORUNLU TASARRUF ÖDEMELERİ
       Zorunlu tasarruf ödemelerine ilişkin bir soru üzerine de Babacan, nemaların 2004 yılı Mart ayından başlayarak 3’er aylık taksitler halinde, 10 taksitte ödeneceğini hatırlattı. Ana para ödemelerinde Ziraat Bankası’nın güçlüklerle karşılaştığına da işaret eden Babacan, bu ödemeye kadar beyana göre ödeme yapıldığını, böylelikle hiç bir para yatırmamış olanların bile parasını aldıklarını kaydetti.
        İlk defa kayıtların karşılaştırılarak ödemelerin gerçekleştirildiğini anlatan Babacan, böylelikle problemlerin ortaya çıktığını ve süreçte bir uzama olduğunu kaydetti. Bu süreçte yanlış yapan kuruluşlara da bir yaptırımın olacağını düşündüğünü kaydeden Bakan Babacan, bunun 10-15 yıllık bir sorun olduğunu, şu anda çözümlenmeye çalışıldığını kaydetti.
       
BANKACILIK SEKTÖRÜ
       Bankacılık sektörünün son bir kaç yıl içinde geçirdiği reform sürecinde sermaye yapısının güçlendirildiğini, açık pozisyonlarının kapatıldığını anlatan Babacan, şöyle devam etti:
       “Tabi bu son banka konusunu bunların biraz dışında tutmak lazım. Bu çok spesifik özel bir durum. Tabi henüz yargı süreci devam edecek. BDDK çalışmalarını yapıyor ama çok özel yani... Sektörden çok ayrı düşünülmesi gereken özel bir durum. Sektörün geri kalan kısmı ile kesinlikle de karıştırmamak gerekiyor.”
        Kriz öncesine göre sektördeki tablonun çok değişik olduğuna da işaret eden Babacan, “Yani bankacılık sektörü ile ilgili endişemiz yok”diye konuştu.
       Duble yolların belli ödeneklerle yürüyen projeler olduğunu, başka yatırımlardan ödenek kaydırmaları yapıldığını ifade eden Babacan, 1 kilometrelik otoyol yerine 10 kilometrelik duble yolun yapılabildiğini, bazı otoyol ödeneklerinin bu projelere kaydırma yapıldığın söyledi.
       
ROAD SHOW BAŞLIYOR
       Doğrudan yabancı yatırımlar ve portföy yatırımlarının Türkiye’ye çekilebilmesi için 8 Eylül’de başlayan haftadan itibaren ABD ve Dubai’de “road show”a çıkacaklarını açıklayan Babacan, Dubai’de IMF’nin yıllık toplantılarının da gerçekleştirileceğini ve bu toplantılara Başbakan Erdoğan’ın da katılmasının muhtemel olduğunu söyledi.
       Babacan, Londra ve Frankfurt’ta da Eylül ayı başından itibaren “road show”lar düzenlenmesini düşündüklerini açıkladı. Kabinedeki bazı bakanların geçmiş dönemde kur üzerindeki söylemlerinin hatırlatılması üzerine de Babacan, “Bundan sonraki dönemde Merkez Bankası’nın üzerinde herhangi bir baskı olacağına inanmıyorum” dedi.
       Başbakan Erdoğan’ın bölgesel tarifeler konusundaki sözlerinin hatırlatılarak, bölgesel tarifeye geçilmemesinin popülist bir yaklaşım olup olmadığının sorulması üzerine ise Bakan Babacan, bölgesel tarifeye geçildiğinde, kayıp kaçak oranları nedeniyle, fiyatı yükselecek yerlerde Hazine’nin sübvansiyon uygulaması gerektiğini, bu sene böyle bir kaynak bulunamadığını, bunun için bekleyeceklerini sözlerine ekledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları