Home page
Haber Menüsü


‘Kaynak bulursanız ücretleri artırın’
IMF Heyeti’nin, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’le yaptığı görüşmede kamu işçisi zamları gündeme geldi. IMF, kaynağının bulunması şartıyla kamu işçilerine yapılacak zam oranının artırılmasına “Evet” dedi.
Ankara
CNBC-E
10 Temmuz 2003— Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, IMF ve AB ile ilgili yasaların tümünün Temmuz sonuna kadar çıkarılacağını söyledi. IMF Heyeti ile görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Şahin, özelleştirme programının aksamadan uygulanması halinde atıl istihdamda yıl sonu hedefin tutturulabileceğini kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News IMF, Ankara temaslarına başladı
MSNBC News Ekonomik reform programı AB'ye sunulacak
MSNBC News 'IMF'siz 2004'ü konuşmak için erken'
MSNBC News MB: Döviz kuruyla tutarlı politika şart
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Haziran sonu için öngörülen 9 bin 900 atıl pozisyonun kaldırılması hedefinin 2 bin 500 kadar gerisinde kalındığını belirten Şahin, atıl istihdamda Haziran sonu hedefinin Temmuz sonuna kadar yerine getirilmesi halinde Uluslararası Para Fonu ile sorun yaşanmayacağını öngördüğünü belirtti.
       Emekli edilecek personel konusuna da değinen Şahin, kamu toplu iş sözleşmelerinin sonuçlanmasının beklentiğini ifade etti.
       
KAMU İŞÇİSİ ZAMLARI
       IMF Heyeti’nin, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’le yaptığı görüşmede kamu işçisi zamları gündeme geldi. Şahin, toplu iş sözleşmeleri konusunda bütçede öngörülen ödeneğin üzerine çıkmamayı hedeflediklerini söyledi. Şahin, ancak, sosyal devlet gereği kaynağını bulmak koşuluyla zam oranını artırabileceklerini belirtti. IMF Temsilcisi Mogadam ise kaynağı gösterilmek şartıyla buna bir itirazlarının olmayacağı mesajını verdi.
       
VAKIFBANK GÜNDEME GELDİ
        Başbakan Yardımcısı Şahin, görüşmede Vakıfbank’ın özelleştirilmesinin de gündeme geldiğini belirterek, şunları söyledi:
       “Bir bankanın bünyesi sağlam ise müşteri çıkar. Her gün Vakıfbank satılabilir derseniz mudiler parasını çeker. Bankanın mal varlıklarının tasfiyesi ve satılması süreci devam ediyor. Taksim otellerini satma kararı alınmıştı. Şimdi bunların tek tek satışı süreci başlayacak. Vakıfbank’ın satış süreci zaman içinde ortaya çıkar. Vakıfbank konusunu IMF ile tekrar değerlendirebiliriz. Bu benim şahsi görüşüm. Vakıfbank’ın özelleştirilmesi konusunda birçok öneri var. Ama her önerinin de handikapları var.”
       
GÖRÜŞME TRAFİĞİ YOĞUN
       Moghadam başkanlığındaki heyet, bugün ilk olarak öğle saatlerinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca ve diğer üyelerle bir araya geldi. Görüşmede bankacılık sektöründe yaşanan son gelişmeler ele alındı.
       Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) sosyal güvenlik ve vergi tahsilatı uzmanından oluşan bir heyet, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından açıklama yapılmadı. Görüşmede heyete vergi barışının hangi nedenlerden doğduğunun ve neden yapıldığının anlatıldığı, heyetinde önce sıcak bakmamalarına rağmen, vergi barışının başarılı bir operasyon olduğunu söyledikleri öğrenildi.
       IMF yetkililerinin vergi barışı gibi bir durumun tekrar etmemesi yönündeki görüşlerini tekrarladıkları görüşmede, SSK ve Bağ-Kur primleri tahsilatının da ele alındığı belirtildi. IMF heyeti, Pazartesi günü sosyal güvenlik kurumlarının yeniden yapılandırılması ve ileriye dönük tahsilat kabiliyetinin artırılması konusunda Maliye Bakanlığı’na bir sunum yapacak.
       
BREKK-DPT GÖRÜŞMESİ
       Bu arada, IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Odd Perr Brek, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık ile görüştü. DPT’de gerçekleşen ve yaklaşık bir saat süren toplantıda, DPT Müsteşar Yardımcıları Halil İbrahim Akça ve Birol Aydemir de hazır bulundu.
       Görüşmede, IMF heyetinin bütçe gerçekleşmelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, bunun bütün sinyallerden daha güçlü olduğunu söyledikleri öğrenildi.
       Alınan bilgiye göre, IMF, toplu iş görüşmeleri sonuçlarının da bütçe gerçekleşmelerini önemli ölçüde etkileyecek biri olduğunu belirtirken, bunun aynı zamanda piyasalara sinyal görevi göreceğini vurguladı. IMF heyeti, hukuki düzenlemelerde bazı gecikmelerin olduğunu, ancak hükümetin bu konuda hala kredibilitesinin bulunduğunu ifade etti.
       IMF kanadı büyüme ve enflasyonda bugüne kadar ortaya çıkan verileri belirlenen hedeflerin rahatlıkla tutturulacağının işareti olarak yorumlarken, bu göstergelerde sorun bulunmadığını bildirdi.
       DPT kanadı ise, hükümetin programı uygulamakta kararlı olduğunu vurguladı. Dolayısıyla IMF tarafından önemsenen konularda hükümetin herhangi bir karşı tutumunun bulunmadığı, ancak Meclis takviminden kaynaklanan bazı gecikmeler yaşandığını ifade etti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları