Home page
Haber Menüsü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Ekonomik reform programı AB’ye sunulacak
Başbakan Erdoğan, üç ay aradan sonra toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey’de, ekonomik reform paketinin AB’ye sunulacağını söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    10 Temmuz 2003—  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB için her türlü yasal düzenlemeyi 2003 sonuna kadar tamamlama niyetinde olduklarını belirterek, ekonomik reform paketinin AB’ye sunulacağını söyledi. Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Ankara’da başladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Tüketim verilerinde olumlu sinyal
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Erdoğan, açılıştaki konuşmasında, uygulanmakta olan ekonomik programın enflasyonun düşürülmesine ivme kazandırdığını belirterek, tüm toplumsal kesimlerin enflasyon konusunda destek vermesini istedi.
       Erdoğan, Ulusal Program’ın önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nda ele alındıktan sonra yürürlüğe gireceğini ifade etti.
       Erdoğan, programın 24 başlıktan oluşan müktesabata uyum çalışmalarını ve Türkiye’nin AB yol haritasını içerdiğini kaydetti. Başbakan ayrıca, DPT tarafından hazırlanan ve AB fonlarının nasıl kullanılacağını gösterecek Ulusal Kalkınma Programı’nın Ağustos ayında Avrupa Birliği’ne sunulacağını da belirtti.
       
FDF HEDEFLERİN ÜZERİNDE
       Konuşmasında ekonomik gelişmelere de değinen Erdoğan, Ocak-Mayıs ayındaki konsolide bütçe gerçekleşmelerinde, programın önemli kriterlerinden olan faiz dışı fazlanın (FDF), 8 katrilyon liranın biraz üzerinde hedeflenmesine karşılık 9.3 katrilyon lira olarak gerçekleştiğini belirtti.
       Erdoğan, sanayi üretimi, büyüme, enflasyon gibi ekonomik göstergelerde son derece olumlu gelişmeler olduğunu belirtirken, uzun dönemli dengelerin yakalanabilmesi için hükümetin ciddi biçimde çalıştığını belirtti.
       Erdoğan, “Ekonomik programın titizlikle sürdürülmesinde toplumsal kesimlerin desteği büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
       
FAİZLER UMUT VERİYOR
       Gelecek için ümitli olunmasını sağlayan diğer bir gelişmenin, devlet iç borçlanma senetlerinin faizlerinin düşmesi olduğunu belirten Erdoğan, 2002 yılı Haziran ayında 149 gün olan ortalama vadenin, bu yılın Haziran ayında 276 güne ulaştığını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:
       “Bu gelişmeleri, hükümetin ekonomik politikaları için oluşmakta olan güvenin işareti olarak değerlendirmek mümkündür. Ancak ekonominin temel göstergelerinin uzun dönemli denge değerlerine yaklaştırılması için, hükümetimizin daha büyük bir çaba içinde olacağını da vurgulamak isterim. Bu çerçevede uygulanmakta olan ekonomik programın titizlikle sürdürülmesinde, sizlerin temsilcisi olduğunuz toplumsal kesimlerin desteği büyük önem taşımaktadır.”
       Başbakanlık Merkez Bina’da yapılan toplantının ana gündem maddesini ekonomideki gelişmeler yanında “AB’ye üyelik süreci” oluşturuyor. AB süreci konusunda sosyal tarafların görüşleri alınacak, katılımları gerçekleştirilecek.
       
TÜRK-İŞ: ATILAN ADIMLARDAN GERİYE GİDİLİYOR
       Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, AB’ye katılımın yolunun tavizlerden değil, AB standartlarının yakalanmasından geçtiğini söyledi. Kılıç, Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı’nda, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde hassas bir dönemi yaşarken, konseyin AB ile ilişkiler gündem maddesiyle toplanmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
       Sendikal hak ve özgürlükler konusundaki bazı antidemokratik düzenlemelerin AB’ye girmede önemli engeller oluşturacağını ifade eden Kılıç, “Ancak ne yazık ki 2. Türkiye Ulusal Programı’nda bu konuda önemli bir geriye gidiş söz konusudur” dedi.
       Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin AB üyeliği yolunda ve kendi demokratikleşmesi konusunda radikal adımlar attığına yer vererek, MGK’nın Türk siyasetindeki yerinin azaltılması gerektiğini söyledi.
       Bu konuda ilerlemeler olduğunu, ancak bu alanda daha ileri düzenlemeler yapmanın uygulamada zor olmadığı ifade edilirken, “MGK’nın tamamen kaldırılması zaten istenmiyor. Ancak işleyiş ve etki olarak siyasetin altında bir görüntü sergilemesi gerekir. Bunu da başarmak mümkündür” görüşü dile getirildi.
       DİSK’in değerlendirmesinde ise, AB üyeliğini destekleyen, üyelik için her türlü çabayı gösterdiğini söyleyenlerin uygulamada farklı bir davranış içinde oldukları ve çifte standart içinde bulunduklarının gözlerden kaçmadığı savunularak, verilen sözlerin, belgelere yansıyan taahhütlerin yerine getirilmediği iddia edildi. Uygulanan ekonomik politikaların sonuçta emeğin kayıplarını artırdığı belirtilen değerlendirmede, toplumsal diyalog ve uzlaşma koşullarının gerçekleştirilebilmesinin öncelikle emeğin kayıplarının karşılanması ile mümkün olduğu belirtildi.
       Çalışma yaşamına ilişkin düzenlemelerde köklü bir yenilenme ve demokratikleşmenin zorunluluk olduğu kaydedilirken, SSK’yı özerk, katılımcı, şeffaf ve demokratik bir kurum işleyişine kavuşturacak yasal düzenlemelerin acilen yapılması istendi.
       TİSK de, AB’ye üyelik süreci konusunda Konseye görüş ve önerilerini sundu. Buna göre, ulusal programın revizyonunda ekonomiyi zayıflatacak bir gayretkeşlik gösterilmemesi istenirken, “AB’ye uyumda ekonomi ile çalışma hayatı arasındaki dengeler asla gözden uzak tutulmamalıdır” denildi.
       
TÜRK-İŞ’TEN ESK’YA RAPOR
       Bu arada, Türk-İş, Ekonomik ve Sosyal Konsey’e Türkiye’nin Ulusal Programında çalışma yaşamını ilgilendiren hükümlere ilişkin rapor sundu.
       Raporda, 19 Mart 2001 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında kabul edilen Birinci Türkiye Ulusal Programının 24 Mart 2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımından sonra çıkarılan 4641 sayılı Ekonomik ve Sosyal Konsey kanununun uygulamaya geçmesinin önemli bir adım olduğu bildirildi.
       
KAMU-SEN TOPLANTIYA KATILMIYOR
       Bu arada, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısına katılmayacaklarını söyledi.
       Akyıldız, Başbakanlık’taki toplantı öncesi yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının sorunları görüşülmesi gerekirken, AB gündemli bir toplantıyı kabul edemeyeceklerini belirterek, “Türkiye Kamu-Sen olarak biraz sonra içeride başlayacak olan toplantıya katılmayacağız” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları