Home page
Haber Menüsü


‘IMF’siz 2004’ü konuşmak için erken’
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ’2004’ten sonra IMF ile devam etmeyeceğiz’ demek için çok erken olduğunu söyledi.
Napoli
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Haziran 2003— Çok sayıda milletvekili ve işadamı ile birlikte İtalya’nın Napoli kentinde açılan Uluslararası Ticaret Fuarı’nda incelemelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, burada basın mensuplarına çeşitli konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF’nin Türkiye’ye “ben geleyim” demediğini, hükümet istediği üzerine IMF’nin geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, hükümet yetkililerinin “2004’ten sonra IMF ile devam etmeyeceğiz” açıklamalarını bir niyet olarak gördüğünü vurguladı. Bunu sağlayacak olanın da mevcut iktidar olacağını belirtti. 2004’te ekonominin düzelmesi ve borçların uluslararası kuruluşlara ihtiyaç duyulmadan çevrilebildiği ve bu kuruluşlara ihtiyaç olmadan borçlanılabilmesi durumunda IMF’ye ihtiyaç duyulmayacağını dile getirdi. Fakat 2004’ten sonra IMF ile devam edip edilemeyeceği konusunda kesin yorum yapmak için çok erken olduğunu belirtti.
       
KÖKLÜ DEĞİŞİME İHTİYAÇ VART
       TOBB Başkanı, Türkiye’nin 1991’e kadar büyük bir dönüşüm ve değişim gerçekleştirdiğini, ancak bunu daha sonra sürdüremediğini ifade etti. Bugün ise Türkiye’de ekonomiyle içiçe bir devlet olduğunu ve adaletin işlemediği bir ülke olduğunu belirtti.Değişimin sancılı olacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, ancak bunun mutlaka yapılması gerektiğine dikkati çekti. Bu çerçevede kamunun bir an önce yeniden yapılandırılmasının zorunlu olduğunu kaydeden TOBB Başkanı, hükümetin kurulmasından bu yana, 8 ay olmasına rağmen kamunun yeniden yapılandırılması için ortaya ciddi hiçbir şey yapılmadığını ve köklü değişime ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
       
ABD’DE YATIRIM MERKEZİ
       Halk Bankası’nın 1 milyon KOBİ ve müşteri ile iyi bir birikime sahip olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, Halkbank’ın kapatılmasının ve IMF’nin istediği gibi Ziraat Bankası ile birleştirilmesinin de çok büyük yanlış olucağını fakat bankanın özelleştirilebileceğini belirtti.
       Hisarcıklıoğlu ayrıca, Türkiye’nin ABD ile ekonomik ilişkilerini geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. TOBB’un bu amaçla Washington’da “Türk Yatırım ve Ticaret Merkezi” kuracağını ve Los Angeles ve New York da şubeler de açılacağını da sözlerine ekledi.
       
DÖVİZ KURU VE FAİZLER
       TOBB Başkanı, döviz kurlarının piyasa şartlarıyla oluştuğunu ve Merkez Bankası’nın sadece faizle ilgili yetkisi bulunduğunu bildirdi. Bunu da, uygulanan ekonomik programa göre yürüttüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu, programa göre Merkez Bankası’nın kurlara müdahalesinin olamayacağının altını çizdi. Kriz yaratabileceği için yetkilileri demeçlerinde dikkatli olmaya çağıran Hisarcıklıoğlu, ekonomik programa güven arttıkça dolardan liraya geçiş olacağını vurguladı.
       İlk 5 aydaki göstergelerin de olumlu olduğuna değinen TOBB Başkanı, Türkiye’nin en büyük sıkıntısının borçların vadesi ve faiz oranları olduğunu dile getirdi. Enflasyon yüzde 20’deyken, borç faizinin yüzde 50 olduğu belirten Hisarcıklıoğlı, hükümetin bu noktaya dikkat etmesi gerektiğin ve faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini belirtti.
       
KAÇAKÇILIK VE VERGİ DÜZENLEMESİ
       Yatırım girdilerinin pahalı olmasından da yakınan TOBB Başkanı, ham petrolün varili 32-33 dolardan 22 dolara, dolar kurunun da 1 milyon 400 bin liraya düşmesine rağmen benzin fiyatlarında bir düşüş olmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, akaryakıt ürünlerinde yüksek petrol fiyatlarından dolayı 5 milyar dolarlık kaçakçılık olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, petrol ve mazot ürünleri üzerindeki yüzde 78 vergiden de yakındı.
       Hisarcıklıoğlu, ayrıca vergi düzenlemelerinin belirtilen tarihlerde gerçekleştirilmemesini de eleştirdi. Maliye Bakanı Unakıtan’ın enflasyon muhasebesinin 30 Haziran’a kadar çıkarılacağını söylediğini ve kayıtdışı kesimin kayıt altına alınması için baskı uygulanabileceğini belirten TOBB Başkanı, bu düzenlemelerin en yakın zamanda yapılmasını istiyor.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları