Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Ali Babacan
Dış borçlanma hedefi aşılabilir
Devlet Bakanı Babacan, ABD ile kredi görüşmelerinin üç haftadan bu yana sürdüğünü belirtti. Babacan, tahvil ihraçlarının 4.5 milyar doları aşabileceğini de vurguladı.
Ahmet Ergen/Amman
CNBC-E
    23 Haziran 2003—  Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, ABD yönetimiyle 8.5 milyar dolarlık kredi konusunda üç haftadan bu yana görüşmelerin sürdürüldüğünü belirterek; krediye ilişkin detayların en kısa sürede tamamlanacağını söyledi. Babacan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı için bulunduğu Ürdün’ün başkenti Amman’da gazetecilere açıklamalarda bulundu.  

   
 
       
   
MSNBC News Babacan, 'kriz' kelimesini duymak istemiyor
MSNBC News Babacan, sıfır zamma destek çıktı
MSNBC News Babacan: Yeni tahvil ihraçları gelebilir
MSNBC News Babacan: Reform için herşey yapılıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Babacan, ekonomideki tüm hesaplamaların kredinin gelmemesi üzerine yapıldığını belirterek, kredinin ekonomiye katkıda bulunacağını söyledi. Devlet Bakanı, görüşmelerin bundan sonra yüzyüze olmasının gereği bulunmadığını, gerekirse bu sürecin telefonla da tamamlanabileceğini ifade etti.
       Ekonomideki tüm hesapların, bu kredi gelmeyecekmiş gibi yapıldığını söyleyen Babacan, bu yüzden kredinin gelmesinin ekonomiye olumlu katkı yapacağını belirtti.
        Babacan, çok uygun koşullu olan bu kredinin ödeme planının da, Türkiye’nin şartlarına göre belirleneceğini söyledi.
       
TAHVİL İHRACI MİKTARI ARTABİLİR
       Devlet Bakanı Ali Babacan, 2003 yılı için uluslararası piyasalarda öngörülen 4.5 milyar dolarlık tahvil ihracının aşılabileceğini de söyledi.
       Babacan, kredinin bir bölümünü, Irak’ta iş yapan türk şirketlerine kullandırılmasını düşündüklerini de kaydetti. Borçlarla ilgili en göze çarpan sorunun vadelerin kısalığı olduğunu söyleyen Babacan, 2003 Bütçesi’nde yapılabilecek revizyonların yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla hedefini etkilemeyeceğini de bildirdi.
       Babacan, uygulanan sıkı maliye programları sayesinde, ekonominin iyi bir noktaya geldiğini söyledi. Yüzde 5’lik büyüme ve yüzde 20’lik enflasyon hedeflerinin tutturulacağını belirten Babacan, “Enflasyonda iki yıl içinde tek haneye düşeceğimizden eminiz” dedi.
       Babacan bir başka soruya karşılık, yıl sonu için hedeflenen ÖTV hedefinin mutlaka üstüne çıkacaklarını, makro hedeflerde ufak bir sapma olması halinde mutlaka tedbirini de alacaklarını söyledi.
        Babacan, bir gazetecinin, “yüklü borç geri ödemeleri nedeniyle Temmuz ayında sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağını” sorması üzerine, Türkiye’de artık her şeyin normale döndüğünü, Hazine’nin Irak savaşında bile başarılı şekilde borçlanabildiğini söyledi.
       Babacan, borçlanma politikasında her 100 liralık ödemenin 85-90 lira kadarlık kısmını borçlanacaklarını, bu nedenle de borçlanma ihtiyacının azalacağını bildirdi.
       
YATIRIM KONSEYİ EKİM’DE TOPLANACAK
       Babacan bu arada, büyük uluslararası şirketlerin Türkiye’ye getirilmesini hedefleyen, ancak siyasi istikrarsızlık nedeniyle planlandığı gibi geçen yıl Temmuz ayında gerçekleştirilemeyen Yatırım Konseyi toplantısının Eylül-Ekim aylarında yapılacağını ve bu çerçevede 20’nin üzerine uluslararası şirketin üst düzey yöneticisinin Türkiye’ye geleceğini ifade etti.
       Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye çekmek için büyük bir gayret içinde olduklarını vurgulayan Babacan, sadece yabancı yatırımcıları Türkiye’ye davet etmekle kalmayıp, onları bilgilendirmek için, örneğin Fransa, Almanya, Kanada gibi ülkelere giderek tanıtım toplantıları düzenleyeceklerini bildirdi.
       Babacan, yine bu çerçevede Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte 7 Temmuz’dan itibaren İsviçre, Boston ve New York gibi merkezlere giderek buralarda özelleştirme, hisse senedi ve tahvil piyasası ile ilgili olarak yatırımcılara bilgi vereceklerini belirttti. Devlet Bakanı Babacan, Maliye Bakanı Unakıtan’ın Türkiye’deki özelleştirme ile yakından ilgilenen kuruluşlarla birebir temasta bulunacağını da kaydetti.
        Babacan, yatırım konusunda Amman’daki toplantı çerçevesinde de bir çok uluslararası şirket ve banka yöneticisi ile olumlu görüşmelerde bulunduğunu ifade etti.
       
GECİKME SORUN YARATMAYACAK
       Devlet Bakanı Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve 5. gözden geçirmeye ilişkin bir soruya karşılık, 5. gözden geçirmenin bir iki hafta gecikmesinin çok da önemli ve abartılacak bir konu olmadığını söyledi.
       Babacan, burada önemli olanın uygulamaların gerçekleştirilmesi olduğunu, gözden geçirmenin gerekli koşullarının yasalaşması için parlamentodaki demokratik sürece de müdahaleden yana olmadıklarını belirtti. Babacan, önemli olanın bu gözden geçirmelerle ilgili uygulamaların arkasında durmaları olduğunu ve yine aynı şekilde önemli olan sonucun yıl sonu hedeflerinin tutturulması olduğunu söyledi.
        Babacan, 5. gözden geçirmenin hükümetlerinin ilk gözden geçirmesi olduğunu belirtirken, bütün uygulamaların arkasında olduklarını vurguladı.
       Babacan bir başka soru üzerine, 5’in yanı sıra 6. gözden geçirmenin konusu olan çalışmaların da başladığını belirtirken, ancak 5 ve 6. gözden geçirmelerin birleştirilmesi şeklinde bir konuyu IMF ile görüşmediklerini söyledi.
       Babacan bir soru üzerine, Amerikan Bechtel firmasının Irak’ta 680 milyon dolarlık altyapı ihalesi aldığını hatırlatırken, ABD ve İngiliz firmalarının Irak’ta en çok payı alan firmalar olmalarının doğal olduğunu, fakat edindikleri bilgiye göre bu 680 milyon dolarlık işin ancak yüzde 10-15’lik kısmını şirketin doğrudan yapacağını, işin geri kalan kısmını taşeron firmalara vereceklerini söyledi. Babacan, Irak’ta iş yapmak isteyen firmaların önünü açacaklarını da sözlerine ekledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları