Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Ali Babacan
Babacan: Reform için herşey yapılıyor
Devlet Bakanı Babacan, ekonomik reformların devamı için herşeyin yapıldığını belirterek, hükümetin AB’ye tam üyelik için tam destek verdiğini söyledi.
Londra
AA
    18 Haziran 2003—  Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Haziran ortasında IMF’ye verilmesi planlanan 5. Gözden Geçirme konusundaki gecikmeyi Parlamento’da yaşanan yoğunluğa bağlarken, “Bunun bir-iki hafta önce veya sonra olması önemli değil. Bu konulara artık biraz daha rahat bakmamız lazım” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Babacan: Niyet Mektubu'nda sorun yok
MSNBC News Babacan: Rehavete kapılmıyoruz
MSNBC News Babacan: Güvenilir bir ekonomi olmaya çalışıyoruz
MSNBC News Babacan: IMF kredileri gecikebilir
MSNBC News Babacan: Cari açık ürkütücü boyutlara ulaşmaz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch’in düzenlediği konferansa katılmak üzere İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Devlet Bakanı Babacan, öğle yemeğinde yabancı yatırımcılara bir konuşma yaptı.
       Bir soru üzerine IMF’ye verilecek Niyet Mektubu’nun en kısa sürede hazır olacağını belirten Babacan, yıllardır birikmiş sorunlarla ilgili çalışmaların zaman alabildiğine dikkat çekti.
       Önemli olanın, reform sürecinin başlaması ve uygulanması olduğunu belirten Babacan, gereken her şeyin yapıldığını ifade etti.
       Bir başka soru üzerine IMF ile 2004’ten sonra yolların ayrılması konusuna da değinen Babacan, 2004 yılında programın sona ereceğini, bundan sonra yeniden borçlanmak istemediklerini, Türk ekonomisini kendi ayaklarının üzerinde durdurmayı hedeflediklerini bildirdi.
       
AB’YE GİRİŞE DESTEK TAM
       Halkın ülke içinde mutlu ve rahat yaşamasını istediklerini, yabancı yatırımların Türkiye’ye getirilmesinin bu anlamda da önem taşıdığını belirten Babacan, “Biz AB yolunu izledikçe ülkemize daha çok yatırımcı gelecek” dedi.
        Türk halkının yüzde 60 ile 80’i arasındaki bir çoğunluğunun da AB’ye girişi desteklediğini ve bunun aday ülkeler arasındaki en yüksek halk desteği olduğunu hatırlatan Babacan, “Siyasi isteklilik de bütün diğer aday ülkelerden yüksek ve Türkiye’de hiçbir hükümet döneminde bu kadar yüksek olmadı” diye konuştu.
       Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bu ciddi ve samimi istekliliği ortaya koymak adına 16 AB üyesi ülkeden 14’ünü ziyaret ettiğini hatırlatan Babacan, bu yolda yapılacak reformların 2003 yılı sonuna kadar tamamlanacağını, 2004 yılının ise uygulamaya bırakılacağını bildirdi.
       AB üyesi bir Türkiye’nin, bulunduğu bölgenin geleceğinde de önemli bir rolü olacağını belirten Babacan, AB değerlerinin evrensel olduğuna inandıklarını da vurguladı. Türkiye’nin bölgede model olacağını, bu dönemde iyi politikanın başarının anahtarını oluşturacağını da ifade eden Babacan, istikrarı sağlamak için hala yapılacak işler olduğunu, borçların önemli bir sorun olarak karşılarında durduğunu, ancak bunun çözümünü sıkı bütçe politikasında gördüklerini anlattı.
       
HAZİNE’DEN YABANCI YATIRIMCILARA DAVET
       Türkiye’de artık yabancı yatırımcının da piyasaya yerli yatırımcı kadar kolay girebileceğine dikkat çeken Babacan, bu konudaki bürokrasinin azaltıldığını belirtirken, yabancı yatırımcıları Türkiye’ye davet etti.
       Reformların, ekonomik göstergelerin Maastrich kriterlerine uydurulmasına kadar süreceğini de vurgulayan Babacan, politik istikrar ve makro ekonomik istikrar konusundaki hedeflere sık sıkıya bağlı olduklarını ifade etti. Politik istikrar konusunda güçlü bir dönem yaşandığını, bunun AB’ye üyelik süreciyle daha güçleneceğini ifade eden Babacan, ekonomik istikrarın da bunlara bağlı olarak güçleneceğini bildirdi.
       Toplantıda konuşan Hazine Müsteşar Yardımcısı Aydın Karaöz de, Türk ekonomisinin rakamsal değerleri üzerinde geniş bir bilgilendirmede bulundu. Karaöz, piyasada güvenin tesis edildiğini, gelecekte de özelleştirme başta olmak üzere, sosyal güvenlik, vergi gibi alanlardaki reformların süreceğini anlattı.
       
SERDENGEÇTİ: FİYAT İSTİKRARI KABUL GÖRDÜ
       Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de, toplantıda yaptığı sunumda, fiyat istikrarının bugün Türkiye ekonomisinin istikrarı için mutlaka aranılan şart olduğunun genel anlamda kabul edildiğini söyledi.
       Serdengeçti, Merrill Lynch’deki toplantıda, “Türkiye ekonomisinin genel görünüşü” isimli bir sunum yaptı. Serdengeçti, 2002 yılının başında yüzde 3 büyümenin olanaksız görülmesine karşın Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 7.8 büyüdüğünü hatırlattı.
       Merkez Bankası’nın önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu kaydeden Serdengeçti, yüzde 20 olan enflasyon hedefine ulaşılabileceğini bildirdi.
       Merkez Bankası Başkanı, gelecekte enflasyonun yönünün başlıca, yapısal reformların kararlılıkla sürdürülmesine, geçmişe yönelik endeksleme anlayışının azalmasına, gelir politikaları ile kamu sektörü fiyat ayarlamaların enflasyon hedefine uygun olmasına, özel sektörün kar marjını yükseltecek davranışlardan sakınmasına bağlı olduğunu söyledi.
       Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesine yönelik bütün hazırlıklarını tamamlandığını hatırlatan Serdengeçti, enflasyon hedeflemesine koşulların uygun olması halinde geçileceğini bildirdi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları