Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Ali Babacan
Babacan: Yeni tahvil ihraçları gelebilir
Devlet Bakanı Babacan, Hazine’nin piyasa koşulları çerçevesinde yeniden yurtdışı piyasalarda tahvil ihracı yapabileceğini söyledi.
Londra
AA
    19 Haziran 2003—  Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Hazine’nin piyasa koşulları uygun oldugu zaman yeni uluslararası tahviller ihraç edecegini söyledi. londra’da düzenlediği basın toplantısında konuşan babacan, borçlanmak için faiz oranlarındaki düşüşlerden yararlanılacağını belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Babacan: Yabancı siyasi istikrarı daha az soruyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Bizim borç yönetimimiz oldukça dinamik bir süreçtir, özellikle Türkiye’nin borçlanma faiz oranları değişmektedir” diye konuşan Babacan, Hazine’nin iç ve dış finansman arasındaki göreli avantajları da inceleyeceğini belirtti.
       
FİNANSMANLA İLGİLİ SORULAR YANITSIZ
       Babacan, Türkiye’nin 2004 borçlanmalarının bir kısmını bu yıl ön finansman yoluyla yapmak isteyip istemediği sorularına cevap vermekten kaçındı. Türkiye’nin aldığı yaklaşık 21 milyar dolarlık IMF kredilerinin 3 yıl sürecek olan geri ödemeleri 2004 yılında baslayacak.
       
ENFLASYON KONTROL ALTINDA
       Bakan Babacan Economics İntellengence Unit tarafından yapılan “Türk ekonomisi borçlar yüzünden yeni bir krize girecek” şeklindeki yorumu değerlendirmesi istenince de, yüzlerce kurumun, çok sayıdaki analistinin bu tür yorumlar yaptıklarını, herkesin kendi görüş ve yaklaşımları bulunduğunu hatırlattı.
        Herkesin istediği gibi düşünmekte serbest olduğunu belirten Bakan Babacan, “Ama rakamlar son derece açık. Sizin söylediğiniz bu yüzlerce tahminden sadece biri. Piyasaya baktığınızda pozitif bir trend yaşandığını ise kimse inkar edemiyor” dedi.
        Bakan Babacan, Türkiye’nin geçmişte vatandaşın TL’ye olan güvenilirliğinden dolayı ciddi bir dolara yöneliş sorunu yaşadığını da belirtirken, halkın parasını dolara yatırdığını, hatta çok sayıda firmanın da dövizle iş yaptığını anlattı. Bunun yüksek ve tahmini güç enflasyondan doğan bir sonuç olduğunu belirten Babacan, şöyle dedi:
        “Ama şu anda enflasyon kontrol altına alındı. Yüzde 29.7 enflasyon başarı sayılmayabilir ama bu oranın yüzde 90’lardan düştüğü göz önüne alınınca bu görece bir başarıdır. Yıl sonu hedefimiz ise yüzde 20 olarak belirlenmiştir. Enflasyon kontrol altına alındıkça, TL’ye ve TL araçlarına güven artıyor.”
       
DALGALI KUR REJİMİNE DEVAM
       Babacan, dalgalı kur rejiminin görünebilir bir gelecekte değiştirme niyetlerinin olmadığını da vurguladı.
       Merkez Bankası’nın günlük döviz alım-satım rejiminin devam ettiğini de hatırlatan Babacan’a, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de bu yaklaşımın süreceğini belirterek destek verdi.
       
“İŞSİZLERİ DE GÖZETMELİYİZ”
       Babacan, devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in “kamu sektörü işçileri hala para istiyor ama dışarda asgari ücretle çalışmaya razı binlerce insan var” şeklindeki açıklamasını değerlendirmesi istenince de, kamu sektöründe fazla işçi çalıştırma sorunu yaşandığına dikkat çekti.
       Bunu daha rasyonel hale getirmek için bir program uygulanmakta olduğunu hatırlatan bakan Babacan, bu programın gönüllü emekliliği özendirme esasına dayandığını hatırlattı.
       Sosyal barışın önemine inandıklarını da vurgulayan bakan Babacan, hükümet olarak kamu sektöründe ve özel sektörde çalışan işçiler kadar işsizleri de düşünmek zorunda olduklarını vurguladı. Bakan Babacan “Unutmamalıyız ki sosyal problemler sadece çalışanların maaşlarıyla sınırlı değil,aynı zamanda işsizler de var ve bu kesimi de gözetmeliyiz” diye konuştu.
       
KRİZ EDEBİYATINA GEREK YOK
       Babacan, Türkiye’nin artık bir daha kriz edebiyatına ve kriz terminolojisine girmemesi gereken bir ülke olduğunu da söyledi. İngiltere Maliye Bakanı Gordon Brown’ın Hazine’den sorumlu yardımcısı Paul Boateng ile görüşmesi ardından açıklamalarda bulunan Babacan, bir gazetecinin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in “bir kriz yok ama öncü sinyali var. Bunu ihracatın ithalatı karşılama oranından takip edilyoruz” şeklindeki sözlerine dikkat çekerek görüşlerini sorması üzerine, son kurlarla ihracatçıların sıkıntı çektiğini bildiklerini ifade etti.
       Ancak Türkiye’nin artık kriz terminolojisini geride bırakması gereken bir ülke olduğuna inandıklarını belirten Babacan, geleceğe hep beraber ümitle bakılması gerektiğini vurguladı.
       Londra’da geçirdiği iki gün boyunca aldıkları izlenimlerin de son derece olumlu olduğunu belirten Babacan, “dünya piyasalarının Türkiye’ye bakışı hızla değişiyor. Olumluya doğru değişiyor. Burada önemli olan serbest piyasa mekanizmasının ve serbest piyasa kurallarının düzgün bir şekilde işlemesi ve bizim de hükümet olarak bu serbest piyasa dinamiklerinin rahatça çalışması için bir altyapı hazırlamamız. Bir bakıma gölge etmememiz, önemli olan bu” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları