Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD: Özkaynak yetersiz
TÜSİAD Bankacılık Çalışma Grubu Başkanı Tayfun Bayazıt, bankacılık sektörünün temel sorununun özkaynak yetersizliği olduğunu söyedi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
17 Haziran 2003— TÜSİAD Bankacılık Çalışma Grubu Başkanı ve Dışbank Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, krizlerle birlikte bankacılık sektörünün aktif kalitesinde gözle görülür bir bozulmanın baş gösterdiğini kaydederek sisteminin özkaynak büyüklüğünün halen arzulanan düzeyde olmadığını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News TÜSİAD bankacılık reformu istedi
MSNBC News Krueger: Borç sorunu yok, bankacılık zararı 40 milyar $
MSNBC News Özince: Bankacılık yolunda, mudide panik yok
MSNBC News Moody's: Bankacılık sistemi kırılgan
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Garanti Bankası Teftiş Kurulu İç Yönetim ve Risk Yönetimi Başkanı Dr. Cüneyt Sezgin tarafından hazırlanan “Bankacılık Sektöründe Yeniden Yapılanma Konusunda Öneriler” başlıklı rapor, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.
       TÜSİAD Bankacılık Çalışma Grubu Başkanı da olan Tayfun Bayazıt, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yüksek enflasyon ve kamu açıkları sorunları ile savaşım sürerken arzulanan derinliğe kavuşamamış olan bankacılık sektörünü, bugün 54 banka ve 125 bini aşkın çalışanın temsil ettiğini bildirdi.
       Bayazıt, toplam aktifleri 2002 sonunda 130 milyar dolara erişmiş olan bankacılık sektörünün, GSMH’nın ise ancak yüzde 78’ine karşılık geldiğini belirterek, yaşanan krizlerle birlikte bankacılık sektörünün aktif kalitesinde de gözle görülür bir bozulmanın baş gösterdiğini kaydetti.
       Bankacılık sisteminin özkaynak büyüklüğünün halen arzulanan düzeyde olmadığına işaret eden Bayazıt, bugün tüm sektörün toplam özkaynağının 15 milyar dolar olduğunu söyledi.
       Tayfun Bayazıt, “Sektörün özkaynağını güçlendirme uğraşında sektörün karlı çalışabilmesi ve yerli veya yabancı ama mutlaka ehil sermayenin cezbedilmesi için gerekli koşulların sağlanması büyük önem kazanmaktadır” dedi.
       
MEVDUATA TAM GÜVENCE KALDIRILMALI
       TÜSİAD tarafından hazırlanan raporda, orta vadede mevduata tam güvence sisteminin kademeli olarak kaldırılması, kamu bankalarının rehabilitasyon ve özelleştirme süreçlerinin hızlandırılması, halka açılmanın teşvik edilmesi istendi.
       Garanti Bankası Teftiş Kurulu İç Yönetim ve Risk Yönetimi Başkanı Dr. Cüneyt Sezgin tarafından hazırlanan raporda, yüksek enflasyonun beraberinde getirdiği para ikamesi ve artan kamu kesimi açığına bağlı olarak tasarruf açığının büyümesi gibi çok sayıda makroekonomik dengesizliğin, bankacılık sisteminde de sağlıklı yapısal kararlar alınmasını güçleştirdiği belirtildi.
       Rapora göre, Türk bankacılık sektöründe sağlıklı rekabet ortamının sürekliliğinin sağlanabilmesi için kısa, orta ve uzun vadede atılması gereken adımlar bulunuyor. Bu adımlar, devlet/düzenleyici otoriteler ve bankacılık sektörü tarafından yapılması gerekenler olarak 2 ana başlık altında toplanıyor.
       Düzenleyici otorite tarafından kısa vadede yapılması gerekenler; gözetim ve denetimin güçlendirilmesine yönelik düzenlemelerin etkin şekilde uygulanmasının ve saydamlığın artırılmasının sağlanması, hukuki altyapının geliştirilmesi ve etkinliğinin artırılması, tasfiyesi gecikmiş alacakların tasfiyesi ve kurumsal borçların yapılandırılması sürecinin hızla tamamlanması olarak belirlendi.
       Orta vadede, halka açılmanın teşvik edilmesi, yapılandırılmış erken müdahale sistemlerinin oluşturulması ve izlenmesi, kamu bankalarının rehabilitasyon ve özelleştirme süreçlerinin hızlandırılması, mevduata tam güvence sisteminin kademeli olarak kaldırılması, riske göre prim sisteminin hayata geçirilmesi, reel sektörde gerekli disiplinin sağlanması ve kayıtdışı ekonominin boyutlarının azaltılması, sektör üzerindeki vergi ve diğer maliyetlerin yükünün uluslararası normlara paralel hale getirilmesi öneriliyor.
       
HALKA AÇILMA ETKİN ŞEKİLDE KULLANILMALI
       Düzenleyici otoritenin uzun vadede sisteme giriş-çıkış serbestisi getirmesi gerektiği vurgulanan raporda, yeniden yapılandırma sürecinde bankacılık sektörüne düşen görevler de, kısa vadede, risk yönetimi ve iç denetim uygulamalarının hayata geçirilmesi ve risk yönetimi politikalarının oluşturulması sürecinin tamamlanması, orta vadede, gerek yabancı bankalarla, gerekse yurtiçinde yaşanabilecek birleşme imkanlarının değerlendirilmesi, nakit sermayenin artırılması için halka açılmanın etkin şekilde kullanılması ve stratejik ortaklık fırsatlarının değerlendirilmesi şeklinde sıralandı.
       Rapora göre, yeniden yapılanma sürecinin başarıya ulaşması için ekonomik istikrarın sağlanması gerekiyor. Raporda, makro dengeler başlığı altında kamu finansman dengesi, istikrarlı reel büyüme, enflasyon ve yatırımcıyla ilgili yasal düzenlemelerin önemine de dikkat çekildi.
       Cüneyt Sezgin, raporun sunumunu yaparken, İstanbul Yaklaşımı’na rağmen donuk kredilerin payının yüksek seviyede olduğuna dikkat çekerek, sektörde kısa vadeli mevduat yapısının devam ettiğini ve operasyonel maliyetlerin yüksek olduğunu bildirdi. Sezgin, Türk bankacılık sektörünün AB ile kıyaslandığında küçük olduğunu vurguladı. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Sezgin, BDDK’nın yaptığı gözetim ve denetimin bundan sonra da sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları