Home page
Haber Menüsü


 
Şimdi ne olacak?
 
Türkiye hiç beklenmedik bir noktada hiç beklenmedik bir şekilde devreye girebilir. Türkiye’nin başlangıçtan beri sergilediği soğukkanlı tabloya herkesin ihtiyacı vardır.
 
İskender Özturanlı
NTV-MSNBC
 
28 Mart—   Savaş öncesinde yazılarımı azalttım. ABD ile sürdürülen ekonomik, askeri ve siyasal müzakereler süresinde piyasalar gibi yapıp inip çıkmadı bendeki sarkaç. Ön yargılı ve yüzeysel analizlerin ortalığı kapladığı dönemde, mümkün olduğunca yorum yapmadım. Ortalıkta dolaşan fısıltılara itibar etmedim.

   
 
       
   
MSNBC News İskender Özturanlı: Bağdat yanmaya başlamadan önce
MSNBC News İskender Özturanlı: Ankara daha fazla kararmamalı
MSNBC News İskender Özturanlı: Türkiye Avrupa'nın alternatif geleceğidir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bana e - mail veya telefon aracılığıyla neden artık çok az yazdığımı söyleyen okurlarımızın haklı eleştirilerine rağmen, hayat bana işin rengi ortaya çıkmadan, verilen ezbere yargılardan kaçınmayı bir takım acı tatlı deneyimlerle öğretmişti zaten.
       Yıllardır, yoğun bir şekilde takip ettiğim ABD medyasının yönlendirmelerinden kaçınmaya çalıştım, kendi iç ortamımızdaki sığ dalgalanmanın saldırılarından korunmaya çalıştım, bir çoğumuz gibi.
       Şimdi ise realitenin nahoş tadı galebe çalmaya başlarken, ülke olarak bundan bir ay öncesinden daha özgür olduğumuzu düşünüyorum. Şimdi konuşmanın, düşünmenin zamanı.
        Böylesi dönemlerde, medya takibi zorlaşır, ucu olmayan haberler, birbirine göndermelerde bulunmayan ucu açık konular yayılır ortalığa. Bunların sadece birinin peşinden giderseniz, yönünüzü kaybedersiniz.
        Son savaş gösterdi ki masa başında hazırlanan stratejilerle, piyasalarda kurulan sahte cennetler gibi basit değil her iş.
        Yaklaşık yüzyıl önce bu coğrafyada, Osmanlı İmparatorluğunun dağılma sürecinde çok büyük karışıklıklar yaşanmıştı. Timoty Ash’in 27 Mart günkü Guardian’da şaka yollu belirttiği başlığa dikkatiniz çekmek istiyorum. Bölgede bir Osmanlı İmparatorluğu özlemi esasında bir istikrar özlemini de belirtiyor.
       Osmanlı İmparatorluğu’nun enkazı kalkarken, bölgedeki hidrokarbon kaynaklarının zenginliği keşfedildi. Burada öncelikle İngiltere ve Fransa birbirine girdi. Bu tartışmayı izleyen, o dönemde bir ABD şirketinde çalışan uyanık bir Amerikalı mektup yazarak Amerikan hükümetinin konuyla ilgilenmesi, gerektiğini bu zengin kaynak pastasından pay alması için uyardı. Uyarı ciddi bulundu ve ABD bölgedeki petrollerden önce az miktarda, ardından daha fazla pay almaya başladı.
       San Remo Anlaşması bu açıdan kilit önemdedir. Ne yazık ki, bunları bugün kimseler okumuyor. Kuru bir satranç hamlesiyle bütün kulelerin bir anda yıkılacağını sanıyorlar:
       “Domino Etkisi” Amerikalıların sık sık başvurdukları genelde tarihte işlemeyen bir kuraldır. Soğuk savaş döneminde de bu teori işletilmeye çalışıldı ama işlemedi.
       Bu bölgenin sınırlarını zamanında İngilizler cetvelle çizdiler petrol kaynaklarını bir güzel ayarladırlar. Buralarda istediği gibi at oynattılar. Buradaki etnik, kültürel ve ekonomik yapı tamamen İngiliz çıkarları gözetilerek ihmal edildi.
       Önce aşiretler ardından kukla rejimler oluşturuldu. Ardından Arap bağımsızlıkçıları, Sovyetler Sosyalizminden etkilenenler burada yarı askeri despotik rejimler kuruldu.
        Burada etnik kimlikler ile dinsel kimlikler, yönetim şekilleri ile topluluklar iç içe geçmiş ve karmaşık bir bütün haline gelmiş durumdalar.
       
MEDENİLEŞME SÜRECİ VE TÜRKİYE
        Onun için buralarda, Afganistan’da yapıldığı gibi göçebe kültürü medenileştirme projesi öyle kolaylıkla uygulanamaz. Burada insanlar ilkel Afgan toplulukları gibi dağdan bayıra göçen topluluklar yoktur,burada medeniyetler kuruldu, tacirler geçti gitti.
        Onun için buradaki rejim değişiklikleri bütün coğrafyayı kalıcı bir şekilde etkilemeye adaydır.
        Evet bu rejim değişecek ama sonra ne olacaktır. Burada da önemli bir mesele durmaktadır.
       
MİYOPLUK DAĞILMAYA BAŞLADI
        Savaşın başlangıcında tüm dünyayı kaplayan toplumsal miyopinin bir hafta da dağıldığına dikkat çekmek istiyorum.
       Uluslararası basında Rumsfeld planı olarak adlandırılan ama teorisyenlerinin Perle-Wolfowitz gibi şahinlerin oluşturduğu plan şimdi yoğun bir eleştiri sağanağı altında. Bu
       bana göre akıllı bombalar ve yoğun bir dezenformasyon, siyasal baskı ile Saddam rejimi sarsılıp yıkılacak, içeriden muhalif güçlerin yardımıyla yada koalisyon kuvvetleri rejimi teslim alacaklardı. “Modern” bir Irak için demokratik bir yönetim hemen işbaşına getirilecek ve petrol kaynaklarının daha verimli kullanımı, ve uluslararası pazarla sunulmasıyla da Irak halkı fakirlikten kurtulacak ve Amerika’ya şükredecekti.
       Bu plan Kuzeyde Türkmenler ve Kürtlerin Türkiye olan olumlu olumsuz etkileşimlerini, güneyde ise Şiilerin İran’a olan yatkınlıklarını göz ardı ediyordu nedense. Irak halkının gerillaya başvuracağı ihtimali başlangıçta hiç hesapta yoktu.
       
SADDAM ZAMAN KAZANMA PEŞİNDE
        Şimdi Saddam zamana oynuyor. Bu oyun belki onu kurtarmayacak ama Amerikayı’da kendi sürüklendiği girdaba çekebilir.
        Türkiye’deki demoralize havanın biraz fazla ileri gittiğini düşünüyorum. Bu yeni yapılanma içinde gerek Amerika gerekse dünya için önemini koruyacaktır mutlaka, ancak bu savaş daha çok su götürecektir,
       Türkiye hiç beklenmedik bir noktada hiç beklenmedik bir şekilde devreye girebilir. Türkiye’nin başlangıçtan beri sergilediği soğukkanlı tabloya herkesin ihtiyacı vardır. Türkiye yeter ki iç korkularını küçük ve çaresiz bir devlet gibi değil büyük ve yöneten bir devlet gibi planlasın ve sunsun. Kendisinden korkmasın..
        Türkiye başlangıç planını sağlam kurmuştur.
        Clausewitz’in sözüydü galiba, “Yığınakta yapılan yanlış bütün savaşın gelişimini belirler, sonradan taktik düzeltmelerle bunu telafi edemezsiniz diye.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları