Home page
Haber Menüsü


 
Unakıtan: Devletin yatırım yapacak gücü yok
TÜSİAD’ın Ankara’daki vergi seminerinde konuşan Maliye Bakanı, vergi borcu olan herkesi vergi barışından istifade etmeye çağırdı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    20 Şubat—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan artık, devletin yatırım yapacak gücünün bulunmadığını söyledi. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Ankara Sheraton Oteli’nde düzenlenen “Türk Vergi Sisteminde Yeniden Yapılanma İhtiyacı” konulu seminerde konuşan Unakıtan, 2003 bütçesinde 84 katrilyon lira vergi toplanmasının öngörüldüğünü belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Unakıtan: Reel faizler süratle inmeli
MSNBC News Unakıtan: Bütçe 28 Ocak'ta netleşecek
MSNBC News TÜSİAD: Faiz dışı fazla % 5.5
MSNBC News Vergide yeni yapılanma
MSNBC News Maliye'den ev sahiplerine vergi uyarısı
MSNBC News Otomotiv vergi indirimi istiyor
MSNBC News Otoda korku savaş değil, vergi
MSNBC News Unakıtan: 2003 yılı bütçesi hazır
MSNBC News Unakıtan: 2003'te faize 65 katrilyon
MSNBC News TÜSİAD: Kırılgan dengeye dikkat
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Unakıtan, devletin artık yatırım yapacak halinin olmadığını belirterek, “Devlet artık baba devlet de değil, bu bilinsin” dedi. Unakıtan, günümüzde kamu maliyesindeki borç stokunun çok yüksek seviyelere çıktığını ve faiz yükünün altından kalkılamayacak duruma girildiğini belirtti.
Özilhan: Hükümet doğru yolda

       Bu yıl 65 katrilyon liranın üzerinde bir faiz ödeneceğine dikkat çeken Unakıtan, “38-40 milyar dolar bu milletin cebinden bir yerlere gidiyor, eskiden böyle bir faiz yükü yoktu, şimdi en büyük problem, faizlerin düşürülmesidir, iç borç stokunun azalması ve faiz kamburundan kurtarılmasıdır” diye konuştu
       
”YANDIM BAKANIM DEMEYİN”
       Unakıtan, vergi borcu olan herkesi vergi barışından istifade etmeye çağırarak, ‘Çok ciddi bir vergi denetimine başlayacağız, yani fena geleceğiz. Bundan sonra kimse bana ‘yandım Bakanım’ demesin” dedi. Unakıtan, daha önce Cumhurbaşkanı’nın iade ettiği Vergi Barışı Kanunu’nun TBMM’de aynen yasalaşacağını vurguladı ve borçlu mükelleflerin bu kanundan yararlanarak vergilerini ödemelerini istedi.
       Unakıtan, vergi barışı kanunun uygulanmasının hemen ardından vergi ödemeyenlerin üzerine çok şiddetli bir şekilde gidileceğini ifade ederek, “Sıkı bir denetim yapacağız” açıklamasında bulundu.
       Unakıtan, bundan sonra sıranın vergi sisteminin iyileştirilmesine geldiğini belirttiği konuşmasında, bu çerçevede yapılacak düzenlemelerin art arda Meclis gündemine geleceğini vurguladı.
       Yeni düzenlemeler kapsamında vergi mevzuatının basit ve şeffaf hale getirileceğini anlatan Unakıtan, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
       Getirilecek pakette yatırım stopajının kaldırılacağını kaydeden Unakıtan, kurumlar vergisi ile kurum kazançları dağıtımı sırasında ödenen gelir vergisi sonrasında ortaya çıkan toplam vergi indiriminin yüzde 60-65’lerden yüzde 45’ler seviyesine düşürüleceğini vurguladı.
       Fonları kaldıracaklarını ifade eden Maliye Bakanı, yatırım indiriminin otomatik hale getirileceğini ancak bunu yaparken oranların azaltılacağını vurguladı. Unakıtan, şirket kuruluşları için halen 15-20 yerden izin almak gerektiğini, bu sayıyı 3 indireceklerin bildirdi.
       Unakıtan, vergi idaresinde yapılandırma çalışmalarının başladığına da değinerek, sözlerin şöyle sürdürdü: “Vergi idaresine performans kriteri getiriyoruz. Artık niye ‘şu işi yaptın’ yerine ‘niye iş yapmadın, niye şu kadar vergi toplamadın, niye denetim yapmadın’ diye sormak lazım. Bunu yapacağız. Defterdarlara, onlardan istediklerimizi söyledik. Defterdarlara ‘En iyi performansı olanı yılın defterdarı ve vergi müdürü seçeceğiz’ dedim. Tersi olanlar da var onları da tersten mükafatlandıracağız.”
       Halen bankaların tahsil ettiği vergi oranlarını yüzde 50’ler civarında olduğun hatırlatan Unakıtan, bu oranı yüzde 100’lere yükseltme gayreti içinde olduklarını anlattı. Bundan sonra vergi beyannamelerini de internet ortamında verilmesini hedeflediklerini belirten Unakıtan, toplantıda bulunan Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu’na da “Nisan’da kurumlar vergisi beyannamelerini internet ortamında alalım” talimatını verdi.
       
TÜSİAD: VERGİDE YENİDEN YAPILANMA
       TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan da vergi sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu çerçevede kayıt dışı ekonominin önlenmesi ve enflasyon muhasebesine gidilmesi ve vergi oranlarında indirime yapılması gerekiyor” dedi.
       Özilhan, seminerde yaptığı konuşmada, kayıtdışı ekonominin mutlaka önlenmesi gerektiğini belirterek, vergi oranlarının da kademeli olarak indirilmesi gerektiğini söyledi.
       Bütçe disiplinini sağlamanın birinci ayağının, harcamaların kontrolü ve kaynak verimliliğinin arttırılması olduğunu belirten Özilhan, ikinci ayağının ise vergi sisteminin yeniden yapılandırılması olduğunu anlattı.
       Vergi ödeyen kesimler üzerinde artan yükün, Türkiye’nin orta ve uzun dönemli büyüme perspektiflerini tehdit edecek boyutlara ulaştığını ifade eden Özilhan, vergi oranlarının arttırılmasının, yabancı sermayenin gelmemesine ve bunun sonucunda işsizlik oranının artmasına neden olduğunu söyledi.
       
ÖZİLHAN’DAN VERGİ SİSTEMİNE ÖNERİLER
       TÜSİAD Başkanı Özilhan, Türkiye’de vergi adaletinin büyük ölçüde bozulduğunu, sermaye birikimi ve kurumsallaşmanın olumsuz etkilendiğini, uluslararası vergi rekabetinde geri kalındığını, kayıtdışı ekonominin yüzde 50’lere ulaştığını söyledi.
       Özilhan, kayıtdışı ekonominin mutlaka önlenmesi gerektiğini işaret ederken, “Vergi idaresi ve vergi denetiminin altyapısı ve yepyeni bir anlayışla baştan sona yenilenmesi, olmazsa olmaz bir şarttır” dedi.
       Kayıtdışı ekonominin azalmasına paralel olarak, vergi oranlarının da kademeli olarak indirilmesi gerektiğini belirten Özilhan, enflasyonun kazanç üzerinde oluşturduğu iki yönlü etkinin, mutlaka düzeltilerek, reel kazançların vergilendirilmesinin hedeflenmesi ve bu amaçla mutlaka enflasyon muhasebesine geçilmesi gerektiğini kaydetti.
        Özilhan, devlette mutlaka harcama reformu yapılması gerektiğini ve sadece vergi sistemi açısından değil, tüm ekonomik sistem açısından, devlette şeffaflığın mutlaka sağlanması gerektiğini söyledi.
       
ARIOĞLU: ENFLASYON MUHASEBESİ YIL BAŞINDAN İTİBAREN
        Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, enflasyon muhasebesini 2004 yılı başından itibaren uygulamaya koymayı planladıklarını bildirdi. Arıoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 10 yılda OECD içinde vergi yükü en fazla artan ülke olduğunu belirtti.
       Ancak buna rağmen hem mevzuat, hem de idari anlamda çok eksik olduğunu kaydeden Arıoğlu, önümüzdeki günlerde vergi mevzuatında basitlik ve iyileştirme öngören düzenlemelerin birinci kademesinin ortaya konacağını söyledi. Arıoğlu, önümüzdeki hafta içinde sivil toplum kuruluşlarının görüşü de alınarak son şeklini alacak düzenlemenin Bakanlar Kurulu’na sunulmasının hedeflendiğini anlattı.
       Söz konusu düzenlemede kurumların temettü dahil yüzde 65’ler seviyesinde bulunan vergileme oranının yüzde 45’lere çekileceğini kaydeden Arıoğlu, enflasyon muhasebesinin ise ikinci ya da daha sonraki pakette yeralacağını vurguladı.
       Arıoğlu, enflasyon muhasebesine geçişin ilk yılında net bir vergi kaybı olacağını söyledi. “Vergi idaresinin araştırmalarına göre 2003’de bu sisteme geçilseydi 3.5 katrilyon lira gibi bir gelir kaybı olabilecekti” diyen Arıoğlu, şöyle devam etti:
       “Bizim hedefimiz olağanüstü koşullar tekrar bir ertelemeyi zorunlu hale getirmezse, bu yılın sonunda enflasyon muhasebesini uygulamaya koyacak şekilde düzenleme yapmak. Bu uygulama bir eğitimi de gerektiriyor. En azından bu yılın ilk yarısında yasayı çıkarıp, önümüzdeki yıl başından itibaren bunu sağlıklı bir şekilde uygulamayı hedefliyoruz. Tabi, koşullar bizi tekrar bir erteleme zorunda bırakmazsa.”
       
“TOPLU YOKLAMA YAPIYORUZ”
       Gelirler Genel Müdür Vekili, Türkiye’de herkesin kazancına göre değil, gönlünden geçen vergiyi ödediğini de dile getirdiği konuşmasında, mükelleflere eziyet etmeden gerçek tutara yakın bir verginin alınması için çalışma yürüttüklerini belirtti. Bütün defterdarlıklarda bir toplu yoklama çalışması içine girildiğini anlatan Arıoğlu, bu şekilde kayıt dışı mükelleflerin kayıt içine alınmasının öngörüldüğünü söyledi.
       Arıoğlu, Ocak’ta verilen gayrımenkul sermaye iratlarının da emlak vergisi beyannameleriyle karşılaştırılacağını bildirdi. Bütün vergi beyannamelerinin 2003 sonundan itibaren internet ortamında alınması için de gayret sarf ettiklerini ifade eden Arıoğlu, bu şekilde vergi dairelerinin daha çok mükellefi izleyen bir niteliğe kavuşturulacağını vurguladı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları