Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD: Kırılgan dengeye dikkat
TÜSİAD Başkanı Özilhan, “Tesis edilen denge son derece kırılgan bir dengedir. Hükümet de, bu kırılgan dengenin üzerinde oturmaktadır. Yapılması gereken, zemini sağlamlaştıracak biçimde programın gereklerini yerine getirmektir” dedi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
23 Ocak— Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) bugün başlayan ve Başkan Tuncay Özilhan’la bir yıl daha devam edilmesi beklenen seçimli 33. Genel Kurulu’nda, yapılan açılış konuşmalarında hükümete, kırılgan dengeyi sağlamlaştıran, geminin rotasını saptırmayan politikalar izlemesi çağrısı yapıldı.

   
 
       
   
MSNBC News AKP, TÜSİAD diyalogu başladı
MSNBC News Adalet Bakanı TÜSİAD'a sert çıktı
MSNBC News Gül: TÜSİAD'ın eleştirisi erken ve haksız
MSNBC News TÜSİAD'tan Hükümet'e 'Irak' uyarısı
MSNBC News TÜSİAD raporu: GSMH'nın ikiye katlanması için 13 yıl gerekli
MSNBC News TÜSİAD'dan enflasyon raporu
MSNBC News TÜSİAD'tan kamu reformu raporu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başkan Özilhan, TÜSİAD 33. Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmada, tesis edilen dengenin son derece kırılgan bir denge olduğunu belirterek, “Hükümet de, bu kırılgan dengenin üzerinde oturmaktadır” dedi.
TÜSİAD, Özilhan’la bir yıl daha

       Yapılması gerekenin, zemini sağlamlaştıracak biçimde programın gereklerini yerine getirmek olduğunu vurgulayan Tuncay Özilhan, “Bu ertelenemez bir gerekliliktir. Yapılacaklar bugün yapılmalıdır. Şunu bilelim ki, bu programın şu veya bu şekilde çökmesi halinde yeni bir program olmayacaktır. Bu topluma kimse bu acı ilacı bir daha içiremez” diye konuştu.
       
“DOĞRU BİLDİĞİMİZİ SÖYLEDİK”
        32 yıl boyunca sayısız hükümetle birlikte çalıştıktıklarını, destek verdiklerini, eleştirdiklerini, tepki gördüklerini ve tenkit aldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
       “Ancak her zaman doğru bildiğimizi söylemeye özen gösterdik. Çünkü şuna inandık: Her toplumda iktidar sahibinin sırtını sıvazlayan, kulağına hoş gelecek şeyler söyleyen çok olur. Ama gerektiğinde sevimsiz olma riskini üstlenerek gerçeği söyleyen az bulunur.”
       
“KIRILGAN DENGEYE DİKKAT”
       Tek başına iktidara gelmiş hükümetlerin, vazgeçilmez temel değerlerimiz saklı kalmak kaydıyla ülke sorunlarının çözümünde kendi yaklaşımları doğrultusunda hareket etme arayışı içinde olmalarını saygıyla karşıladıklarını belirten Özilhan, şöyle konuştu:
       “Ancak, bir gerçeği iyi kavramış olmak gerektiğine inanıyoruz: İçinde bulunduğumuz ortam, ekonomiyle ilgili sorunlarımızın çözümünde bize ne yazık ki geniş bir manevra alanı bırakmıyor. On yıllardır süregelen sorunların yarattığı olumsuz birikim, ancak köklü reformlarla temizlenebilir. Yaşadığımız son krizin arkasından, bu reformların adım adım yürürlüğe konulmaya başlandığını söyleyebiliriz. Bu adımların atılmasında, uygulanmakta olan istikrar ve yapısal dönüşüm programının bize kılavuzluk etmiş olduğunu inkar edemeyiz. Bu süreç henüz tamamlanmamıştır. Tesis edilen denge son derece kırılgan bir dengedir. Hükümet de, bu kırılgan dengenin üzerinde oturmaktadır. Yapılması gereken, zemini sağlamlaştıracak biçimde programın gereklerini yerine getirmektir. Bu ertelenemez bir gerekliliktir. Yapılacaklar bugün yapılmalıdır. Şunu bilelim ki, bu programın şu veya bu şekilde çökmesi halinde yeni bir program olmayacaktır. Bu topluma kimse bu acı ilacı bir daha içiremez. Hükümetten beklediğimiz, tek başına iktidar olmanın avantajlarını kullanarak, hiç ara vermeden, geriye dönüş izlenimi uyandıracak adımlardan titizlikle kaçınarak, gerekli istişareleri ihmal etmeden reformları sürdürmesidir. Bunu güçlü bir tek parti iktidarı yapamazsa hiç kimse yapamaz.”
       
Kayhan: Rotadan sapmayın
       
       TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Muharrem Kayhan da Genel Kurul’un açılışında yaptığı konuşmada, “TÜSİAD’ın eleştirileri hep birlikte içinde bulunduğumuz geminin, rotasından sapma ihtimaline karşıdır” dedi.
       Kayhan, hükümetin göz önüne alması gereken üç temel konu bulunduğuna dikkat çektiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
       “Cumhuriyetimizin temel ilkelerinin ve yönetim kurallarının titizlikle gözetilmesi, makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi amacıyla Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılmış olan anlaşma çerçevesindeki uygulanmalara devam edilerek yapısal ekonomik reformların tamamlanması, Türk toplumunun geniş bir kesimi tarafından benimsenen bir ulusal politika olan AB tam üyelik hedefinin gerektirdiği yasal ve kurumsal reformların sürdürülmesi. Kısacası, yeni hükümetin, ülkeye hizmet için yeni gündem yaratma arayışına girmeden önce, mevcut gündemin hakkından başarıyla gelmesi gerekiyordu.”
       Kayhan, istikrar ve yeniden yapılanma programı ile ilgili çelişkili yaklaşımlarla beslenen kararsız görüntü ve piyasalarda görülen tedirginliğin bu konuya dikkat çekmelerini gerekli kıldığını ifade etti.
       
“HÜKÜMET KADAR BU GÜNDEMİN SAHİBİYİZ”
       Kayhan, şöyle devam etti:
        “Hükümetin gelir yaratma ve dengesizlikleri giderme konusundaki istekliliğini saygıyla karşılamakla birlikte, Türkiye’nin geride bırakabilmek için büyük fedakarlıklara katlandığı popülist uygulamaları yeniden gündeme getiren girişimleri zaman, zemin ve yöntem açısından eleştirmek, erken uyarı misyonumuzun doğal bir sonucuydu. TÜSİAD’ın eleştirileri, hep birlikte içinde bulunduğumuz geminin, rotasından sapma ihtimaline karşıdır. Dikkatle incelenecek olursa, dışardan değil, aksine son derece içerden yapılmış değerlendirmelerdir. İçerden sözcüğünün altını kuvvetle çiziyorum. Çünkü, bizler de hükümet kadar bu gündemin sahibiyiz. Bizler derken sadece iş dünyasını kastetmiyorum. Toplumun tüm kesimlerinin Türkiye’nin gündemiyle organik bir ilişkisi var. Irak ve Kıbrıs da dahil olmak üzere, gündemimizdeki her konu, tek tek hepimizin gündelik hayatını yakından ilgilendiriyor. Keşke biz de Avrupalı meslektaşlarımız gibi, istikrarlı bir ortamda, dar anlamıyla yalnızca kendi işlerimizle uğraşabilme lüksüne sahip olsak. İş geliştirme imkanları, verimlilik, sektörel çalışmalar gibi konulara konsantre olabilsek. Ne yazık ki Türkiye’nin şartları buna elvermiyor. Yaşadığımız dönem her vatandaşın, her sivil toplum kuruluşunun aktif bir sorumluluk içinde davranmasını zorunlu kılıyor. Toplumun da bu yönde beklentileri var.”
       
YÖNETİM KURULU’NA 4, YİK’NE 2 YENİ İSİM
       Bu arada önceki genel kurullarda olduğu gibi tek listeyle gidilen seçimlerde yeni Yönetim Kurulu, Tuncay Özilhan başkanlığında Mustafa Koç, Ömer Sabancı, Cem Duna, Şadi Gücüm, Oktay Varlıer, Ömer Aras, Pekin Baran, Arzuhan Yalçındağ, Tufan Ünal ve Haluk Tükel’den oluşuyor.
       Önceki yönetimden Aldo Kaslowski, Mehmet Ali Babaoğlu, Şerif Kaynar ve Lütfi Yenel, yeni yönetimde yerlerini Ömer Aras, Pekin Baran, Arzuhan Yalçındağ ve Tufan Ünal’a bıraktı.
       Yüksek İstişare Konseyi de 2 isimle kendini yeniledi. Başkan Muharrem Kayhan yerini korurken, Yönetim Kurulu eski Başkanı Erkut Yücaoğlu ve eski Başkan Yardımcısı Aldo Kaslowski, Sinan Tara ve Haluk Özsaruhan’ın yerlerine YİK’in yeni üyeleri oldu. Rona Yırcalı, Yavuz Canevi ve Zekeriya Yıldırım, YİK’in diğer üyelerini teşkil ediyor.
       Bu arada, TÜSİAD Yönetim Kurulu’na giren yeni üyelerden Ömer Aras, Fiba Holding Başkan Yardımcısı ve Finansbank Murahhas Azası olarak görev yapıyor. Pekin Baran Denizcilik A.Ş, Arzuhan Yalçındağ Doğan Şirketler Grubu Holding, Tufan Ünal ise Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş. yönetimlerinde yer alıyor.
       
GÖREV DAĞILIMI YAPILDI
       Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) Tuncay Özilhan Yönetim Kurulu, Muharrem Hilmi Kayhan Yüksek İstişare Konseyi başkanlıklarına yeniden seçildi.
       TÜSİAD’dan yapılan açıklamaya göre, yapılan görev dağılımı sonrası Muharrem Hilmi Kayhan yeniden YİK Başkanlığı’nı üstlenirken, Rona Yırcalı, Erkut Yücaoğlu ve Aldo Kaslowski Başkan Yardımcılıklarına getirildi. Yavuz Canevi ile Zekeriya Yıldırım ise sekreter olarak görev yapacaklar.
       Yönetim Kurulu’nda ise Başkanlığa Tuncay Özilhan, Başkan Yardımcılıklarına Ömer Sabancı ile Mustafa V. Koç seçildi. Ömer Aras’ın sayman olarak görev yapacağı Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri Pekin Baran, Cem Duna, Şadi Gücüm, Tufan Ünal, Oktay Varlıer ile Arzuhan Yalçındağ’dan oluştu. Doğan Grubu’ndan Arzuhan Yalçındağ, bir dönem aradan sonra Yönetim Kurulu’na giren kadın üye oldu.
        Yönetim Kurulu yedek üyeliklerine ise Ayça Dinçkök Sandıkçıoğlu, Yıldırım Demirören, Tayfun Bayazıt, Cansen Başaran-Symes, Cem Bakioğlu, Hamdi Akın, Yılmaz Argüden, Osman Feyzi Boyner, Mert Önder Eyüboğlu ve Mustafa Akyıl seçildiler.
        TÜSİAD Denetleme Kurulu asil üyeleri Haydar Akın, Şaban Erdikler ve Önder Uzel, Haysiyet Divanı’nın asil üyeleri de Mehmet Şuhubi, Can Paker ve Necati Arıkan oldu. Denetleme Kurulu’nda Erol Üçer, Kamil Barlın ve Bedirhan Çelik, Haysiyet Divanı’nda Ali Mansur, Murat Dedeman ve Şefika Pelin Barlas yedek üye olarak görev yapacaklar.
       
KADIN ÜYELER ARTIYOR
       Bu arada TÜSİAD’da kadın üye sayısı artıyor. TÜSİAD Genel Kurulu’nda verilen bilgiye göre, Cem Boyner’in eşi Ümit Boyner, Metro AG Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek, CNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem’in de aralarında bulunduğu 13’ü kadın olmak üzere, 45 kişi derneğin yeni üyeleri arasına katıldı. TÜSİAD’ın üye sayısı, yeni katılımlarla 469’a yükseldi.
       Geçen dönemde, TÜSİAD’a üye olan 40 kişinin sadece 3’ünü kadınlar teşkil etmişti. TÜSİAD’ın yeni üyeleri ve bağlı oldukları kuruluşlar şunlar:
* Rıza Akça-Menderes Tekstil,
* Rint Akyüz-Amylum Nişasta,
* Hülya İnce Atahan-Oyak,
* Nezihi Bayrak-Çaba Endüstriyel Hizmetler,
* Ümran Beba-Frito Lay Gıda,
* Hasan Bengü-Koç Holding,
* Faruk Bilen-Sabancı Holding,
* Osman Feyzi Boyner-Boyner Sanayi ve Mensucat,
* Ümit Boyner-Boyner Holding,
* Kemal Cılız-İnfonet Bilgi Teknolojileri,
* Celalettin Çağlar-Adana Çimento,
* Altan Demirdere-Novartis Ürünleri,
* Haluk Dinçer-Sabancı Holding,
* Ceyda Erem-CNR Fuarcılık,
* Halil Eroğlu-TSKB,
* Fulya Eğilik-Eğilik Şirketler Grubu,
* Mert Önder Eyüboğlu-Eyüboğlu Eğitim Kurumları,
* Andrew Glass-Cargill Gıda,
* Aliye Nükset Göfer-Novartis Ürünleri,
* Talha Görgülü-Kayı Tur,
* Mustafa Gözalan-Doğan Yayın Holding,
* Bike Gürsel-İTO A.Ş,
* Mehmet Hotiç-Altınyıldız Mensucat,
* Metin Kalkavan-Turkon Konteyner,
* Erhan Kamışlı-Sabancı Holding,
* Mehmet Can Karabağ-Karsan Otomotiv,
* Hakan Karahan-Ak Yatırım Menkul Değerler,
* Feryal Menemenli-Doğa Bitkisel Ürünler,
* Mehmet Aydın Müderrisoğlu-Oyak,
* Ergün Oktay Okur-Oyak,
* Selekşan Onar-Retro Tekstil,
* Vural Öger-Öger Tours Gmhb.,
* Ali Caner Öner-Oyak,
* Erhan Öner-Tekfen Holding,
* Mehmet Piker-Sabancı Holding,
* Mustafa Sayınataç-Cargill Gıda,
* Yıldız Şarsel-Cargill Gıda,
* İbrahim Tanrıverdi-Tanrıverdi Holding,
* Recep Tanrıverdi-Tanrıverdi Holding,
* Erol Toksöz-Sanovel İlaç,
* Nurdan Tümbek-Metro AG Holding,
* Sedat Şükrü Ünlütürk-Sun Tekstil,
* Dilek Yardım-Deutsche Bank A.Ş.,
* Metin Yurdagül-Besler Gıda ve Kimya Sanayi,
* Elif Bilgi Zapparoli-HC İstanbul Menkul Değerler
.
       
TÜSİAD BÜTÇESİ AÇIK VERDİ
       Öte yandan, TÜSİAD, 2002 yılında açık veren bütçeyi, bu yıl fazla hedefleyerek dengelemeye çalışacak.
       TÜSİAD Genel Kurulu’nda, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Haluk Tükel tarafından sunulan raporların özetinde, derneğin geçen yılki bütçesinin 300 bin dolar kadar açık verdiği belirtildi. Söz konusu açığın TÜSİAD’ın 2002’de beklenenden daha fazla konferans ve toplantı gerçekleştirmesi nedeniyle meydana geldiği açıklandı.
       Derneğin 2003 yılı bütçesi, dolar bazında geçen yıla yakın bir rakam olarak belirlendi. Bütçede, yaklaşık 4.3 milyon dolarlık bir gelir ve 3.9 milyon dolarlık gider öngörülüyor. Harcama kalemlerinde tanıtım ve araştırmaya yüzde 23, TÜSİAD girişimlerine yüzde 9, personele yüzde 21, ticari giderlere de yüzde 8 oranında pay ayrıldı.
       Genel Sekreter Haluk Tükel, açığı kapatarak bu yıl 300 bin dolarlık bir fazla vermeyi hedeflediklerini söyledi. Geçen yılki aidat yapılarını aynen koruyarak bu yıl üye başına 7 bin dolar alınacağını belirten Tükel, “Yeni alacağımız üyelerle birlikte bu yılki katılım payları 3.2 milyon dolar olacak. Yeni üyelerden toplam 450 bin dolar alınması öngörülüyor” diye konuştu.
       Genel Kurul’da söz alan üye Nuri Çolakoğlu, bütçede seyahat harcamalarının yüzde 100 artırılmasına karşın yeterli olmadığını savunarak, 1 milyon dolarlık bir ek bütçeye ihtiyaç olduğunu, bunun için ek kaynak yaratılması gerektiğini söyledi.
       
“BAŞBAKAN’IN AÇIKLAMALARI TATMİN EDİCİ
       TÜSİAD 33. Genel Kurulu’nun ardından, yönetim kurulu üyeleriyle biraraya gelen, Başkan Özilhan, Başbakan Abdullah Gül’ün açıklamalarını tatmin edici bulduklarını, uygulamaları takip edeceklerini söyledi.
       Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özilhan, Başbakan Gül’ün yemekte yaptığı konuşmayı tatmin edici bulup bulmadıklarının sorulması üzerine, “Sayın Başbakan’ın açıklamalarını tatmin edici bulduk, o da kendi konuşması içinde (Artık uygulama gerekir) dedi. Biz de uygulamaları takip edeceğiz” diye konuştu.
       Özilhan, seçimde çoğunluğu sağlayan partinin genel başkanı yerine başkasının başbakan olmasının iki başlılık yaratıp yaratmadığının sorulması üzerine, bu konuda yorum yapmalarının uygun düşmeyeceğini kaydetti. Hükümetin içinde dönem dönem çeşitli bakanların açıklamalarıyla görüş ayrılığına düştüğünü, bunun da güveni sarstığına işaret eden Özilhan, son dönemde bunun ortadan kalktığını gördüklerini vurguladı.
       Özilhan, konuyla ilgili bir başka soru üzerine, “Bizim çıkışımızdan sonra bir derlenme, toparlanmayı şahsen ben hissettim. Bugün söyledim, (Dostlar bazen acı söylüyor, acı ilaç içiriyor.) Ama neticede bizim de aynı gemideki insanlar olarak daha erken hissederek bu ikazları yapmak, sorumluluğumuz diye düşünüyoruz” diye konuştu.
       Tuncay Özilhan, ayrıca, Yönetim Kurulu’nun ilk toplantısında görev bölümü yapıldığını, Ömer Sabancı ile Mustafa Koç’un Başkan Yardımcılıklarına getirildiğini bildirdi.
       
2003 PROGRAMI YOĞUN
       TÜSİAD Genel Kurulu’nda Genel Sekreter Haluk Tükel’in verdiği bilgiye göre, 2002 yılında 23 araştırma raporu hazırlayan TÜSİAD’ın gündemi bu yıl da yoğun olacak. Buna göre, tarım konusunda 2. bir rapor hazırlığına girişilirken, bankacılık sektörü, Türkiye’nin dış ticaretindeki 1980 sonrası gelişmeler ve yargı bağımsızlığını vurgulayıcı konularda çalışmalar yapılacak.
        McKinsey firmasıyla bir projeye girişecek olan TÜSİAD, ulusal inovasyon sistemine ilişkin bir rapor hazırlayacak, ayrıca daha detaylı ekonomik göstergeler sunacak. İşgücü piyasasının yapısal sorunları ve çözümlerine de yönelecek olan TÜSİAD, tüketici güven endeksi, ulaştırma, nüfus ve göç konularında bazı çalışmalara girişecek.
       Ortaöğretim kurumlarına yönelik olarak çalışmalar içerisinde bulunan TÜSİAD, bir kitap daha hazırlayıp bu alandaki çalışmalarına son vermeyi planlıyor.
       
YEMEKTE İSTEĞE GÖRE İÇKİ SERVİSİ YAPILDI
       Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan TÜSİAD Genel Kurulu’nda, derneğe katılan 45 üyeden 13’ünün kadın olduğunun belirtilmesi, salonda büyük alkış topladı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, üyeleri toplantı salonunun girişinde karşıladı.
       Genel Kurul’da başta TÜSİAD kurucu ve eski başkanları Rahmi Koç ile Sakıp Sabancı olmak üzere aralarında Bülent Eczacıbaşı, Aldo Kaslowski, Mustafa Koç, Osman Boyner, Erkut Yücaoğlu ve İshak Alaton’un da bulunduğu yaklaşık 175 üye hazır bulundu. Cem Boyner, Ersin Özince ve Mehmet Emin Karamehmet gibi çok sayıda üye de Genel Kurul’a katılmadı. Başbakan Abdullah Gül’ün konuk olduğu öğle yemeğinde de, isteğe göre içki servisi yapıldı.
       Bu arada, Gül’ün masasında Muharrem Kayhan, Tuncay Özilhan, Rahmi Koç, Sakıp Sabancı, Bülent Eczacıbaşı ve Feyyaz Berker’in oturduğu görüldü. Gül’ün yanında oturan Muharrem Kayhan bir süre sonra Sabancı ile yer değiştirdi. Böylece Başbakan Gül ve Sakıp Sabancı, sohbet etme imkanı buldular.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları