Home page
Haber Menüsü


DEAB’ın Şubat tahmini: TEFE % 2.4-3.6, TÜFE % 2-2.8
Dünya Ekonomik Araştırma Birimi, Şubat ayı enflasyonu, birinci çeyrekte büyüme ve sanayi üretimi gibi konularda tahminlerini yaptı. Birinci çeyrekte büyüme yüzde 2.5 - 4.5 aralığında tahmin ediliyor.
İstanbul
NTV-MSNBC
19 Şubat— Dünya Ekonomik Araştırma Birimi’ne (DEAB) göre Şubat ayında TEFE yüzde 2,4 ile yüzde 3,6 arasında gerçekleşecek. DEAB’ın Şubat ayı TÜFE tahmini ise yüzde 2 ile yüzde 2.8 aralığında.

   
 
       
   
MSNBC News 33 yılda 11 program rafa kalktı
MSNBC News DEAB: 2003'te büyüme % 5.9
MSNBC News MB: Ertelenen kamu zamları enflasyonu yükseltebilir
MSNBC News Şener: 2003 enflasyon hedefine ulaşılacak
MSNBC News Serdengeçti: TEFE çok yüksek, TÜFE fena değil
MSNBC News Ocak enflasyonunu tarım yukarı çekti: TÜFE % 5.3, TEFE % 4.2
MSNBC News 2003 enflasyon hedefi yüzde 20, büyüme ise yüzde 5
MSNBC News Büyüme üçüncü çeyrekte %7.8 arttı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Faruk Türkoğlu yönetiminde Dünya Gazetesi bünyesinde Ocak ayında faaliyete başlayan DEAB’ın aylık “Ekonomik Görünüm” raporunda büyüme, enflasyon ve diğer makroekonomik göstergelere ilişkin tahminlere yer verilirken ayın son iki haftasında ham petrol fiyatlarında önemli bir artış olmazsa TEFE’de Şubat ayındaki artışın beklenenden daha düşük bir seviyede gerçekleşebileceği belirtiliyor.
       
ENFLASYON HEDEFİ TEHLİKEDE DEĞİL
        DEAB’ın “Ekonomik Görünüm” çalışmasında 2003 yılı enflasyon hedefinin de henüz tehlikede olmadığı belirtiliyor. Raporda Ocak ayında TEFE’deki yüzde 5,6 oranındaki artışın, yıllık yüzde 20’lik enflasyon hedefi konusunda kuşkular uyandırdığı, ancak bu artışın daha çok dışsal etkiler ve kamu zamlarından kaynaklandığı belirtiliyor.
       Ayrıca, 2000 yılının ocak ayında da TEFE’nin yüzde 5,8 olarak açıklandığı, ancak daha sonraki aylarda enflasyon oranlarının düşük kalması nedeniyle yıl sonu hedefine ulaşıldığı hatırlatılıyor.
       
ÜÇ AYLIK DÖNEMDE ILIMLI BÜYÜME
        DEAB’ın “Ekonomik Görünüm” çalışmasında, birinci çeyrekte ekonominin yüzde 2,5-4,5 aralığında büyüyeceği öngörülüyor ve şu sözlere yer veriliyor: “2002 yılındaki üç aylık büyüme oranları, 2001 kriz yılı olduğu için yüksek çıkıyordu. 2003’ün üç aylık büyüme hızları ise 2002’deki daha normal oranlara göre hesaplanacak. Yarısını tamamladığımız 2003’ün ilk çeyreğinin ekonomik faaliyetinde, 2002’nin son çeyreğine göre gözle görülür bir iyileşme yok.
        2002’nin ilk çeyreği, ekonominin canlanmaya başladığı bir dönem olduğu için, bu dönemle yapılan karşılaştırmada, alıştığımız yüksek büyüme oranlarının açıklanması çok zor. Bu nedenle haziran ayı sonunda açıklanacak 2003 ilk çeyrek büyüme oranının yüzde 2,5 ile yüzde 4,5 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.”
       
MART SANAYİ ÜRETİMİ 2003 İÇİN ÖLÇÜ
        DEAB’ın “Ekonomik Görünüm” çalışmasında 2003 yılındaki sanayi üretim endeksinin seyri konusundaki tutarlı ipuçlarını mart ayının vereceği belirtiliyor. Raporda şu sözlere yer veriliyor:
        “8 Mart 2003 günü açıklanacak 2003 ocak ayı sanayi üretim endeksi değişim oranı beklenenden daha yüksek olacak. Çünkü geçen yılın ocak ayında sanayi üretim düzeyi çok düşüktü. Geçen aralık ayındaki kadar bir sanayi üretimi bile ocak ayında yüzde 12 ile yüzde 15 arasında bir artış oranı üretecek.
        Aynı durum şubat ayında da ortaya çıkacak. Geçen yılın şubat ayında sanayi üretim endeksi Kurban Bayramı tatili nedeniyle 84,5 düzeyine kadar düşmüştü. Bu yılın şubat ayındaki bayram tatili nedeniyle de sanayi üretimi düşecek ama 95 dolayındaki düşük bir sanayi üretim endeksi düzeyi bile yüzde 13’lük bir üretim artışı ortaya çıkaracak.
        2003 yılındaki sanayi üretim endeksinin seyri konusunda tutarlı ipuçlarını ise mart ayı verecek. 2002 yılının mart ayında sanayi üretimi hızla artarak, 2002 yılının tamamını olumlu bir şekilde etkileyen bir büyüme ivmesi yaratmıştı. Eğer Irak’taki gerilim mart ayında da genel ekonomik durumu etkilemeye devam ederse mart ayında sıfıra yakın hatta negatif sanayi üretimi değişimi oranları ile karşı karşıya kalabileceğiz.
        Sanayi üretimi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bir ilkbahar atağı yaptığında ise 2003 hedeflerine ulaşmak kolaylaşacak.”
       
KURU ENFLASYON BELİRLEYECEK
       DEAB’ın hazırladığı raporda, döviz kurunun seyrinde enflasyon oranının belirleyici olacağına dikkat çekiliyor ve şu sözlere yer veriliyor:
       “Döviz kurlarındaki, Irak sorununa rağmen korunan istikrarın devamı en başta enflasyon oranına bağlı olacak.
       TEFE’deki ocak ayındaki yükseliş, şubat ve mart aylarında makul düzeylere indiği takdirde, kur istikrarını sürdürmek kolaylaşır. Reel faiz oranlarındaki düşüş ise kur istikrarını sağlamlaştırır.
       Döviz arzının ihracat artışı ile yükselmesi nedeniyle, yılın ilk yarısında kurlarda önemli bir hareketlenme beklenmiyor. İhracat, enflasyon ve reel faiz konusunda olumlu gelişmeler kaydedildiğinde, Irak’ta savaşın başlaması sonrasında kurlarda ortaya çıkabilecek artış eğilimi kısa süreli olabilir. Temel göstergelerdeki bozulma durumunda ise savaş nedeniyle ortaya çıkacak kur artışlarını normal düzeylere çekmek zorlaşır.
       Uluslararası piyasalarda dolar/euro paritesi için yapılan tahminlerde, bugünkü düzeyin devam edeceği yönündeki görüşler ağır basıyor. Üç aylık bir dönem içinde paritenin 1.02’ye kadar gerilemesi beklense de 2003 yılının tamamı için yapılan öngörülerde ibre yine 1.07 düzeyini gösteriyor.”
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları