Home page
Haber Menüsü


Şener: 2003 enflasyon hedefine ulaşılacak
Başbakan Yardımcısı Şener, 2003 enflasyon hedefinin gerçekleşeceğini belirterek, “Daha bir ayda, yüzde 26’ya gelmiş olmamız, yıl sonu hedefimiz açısından umut verici” dedi.
Ankara
AA
    5 Şubat—  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2003 yılı enflasyon hedefinin gerçekleştirileceğini bildirdi. Şener, “Türkiye, tek rakamlı enflasyonun bulunduğu bir ortama hızla, süratle ulaşacaktır” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Yabancılar enflasyondan endişeli
MSNBC News Ocak'ta TEFE sürpriz yaptı: % 5.6
MSNBC News Şener: Hedefler tutturulacak
MSNBC News 2002 enflasyonu 20 yılın en düşüğü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Yardımcısı Şener, TÜSİAD’ın “Enflasyon ve Büyüme Dinamikleri” konulu raporunun tanıtım toplantısından çıkışta, gazetecilerin enflasyon oranlarıyla ilgili sorusu üzerine, TEFE’de Ocak ayında gerçekleşen yüzde 5.6’lık artışın, dünya fiyatlarıyla bağlantılı bir gelişme olduğunu söyledi.
  TÜSİAD TOPLANTISI
Şener: 2003 enflasyon hedefine ulaşılacak
Öztrak: Yüksek borç düşürülürse, enflasyonda başarı sağlanır
Serdengeçti: TEFE çok yüksek, TÜFE fena değil
Özilhan: % 5.5 büyüme ile işsizlik 8 yılda çözülür

       TÜFE bazında yıllık enflasyonun yüzde 26’ya düşmüş olduğuna işaret eden Şener, bu rakamın 1983 yılından beri, 20 yıldır en düşük TÜFE rakamı olduğunu kaydetti.
       Başbakan Yardımcısı Şener, 2003 yılı yıllık TÜFE hedefinin yüzde 20 olduğunu hatırlatırken, şöyle devam etti:
       “Daha bir ayda, yüzde 26’lık bir enflasyon noktasına gelmiş olmamız, yıl sonu hedefimiz açısından umut vericidir. Dolayısıyla 11 ayda 6 puanlık bir düşüş, 2003 yılı hedefimizi gerçekleştirmemiz için yeterli olacaktır, 2003 enflasyon hedefimiz gerçekleştirilecektir ve Türkiye, tek rakamlı enflasyonun bulunduğu bir ortama hızla, süratle ulaşacaktır.”
       Şener, “Faiz dışı fazlayı neden 6.8 yerine 6.5 diye söylediniz? Bu bir dil sürçmesi mi, yoksa hedef mi aşağıya çekildi?” şeklindeki soruya karşılık ise “asgari rakamı söyledim” yanıtını verdi.
       
MERKEZ BANKASI’NIN ÖZERKLİĞİ ÖNEMLİ
       Şener, “Enflasyon ve Büyüme Dinamikleri” konulu raporunun tanıtıldığı Ankara Sheraton’daki toplantıda yaptığı konuşmada ise, enflasyonla mücadalede, Merkez Bankası’nın izleyeceği politikalar ve özerkliğinin büyük önem arzettiğini söyledi.
       Şener, fiyat istikrarının sağlanmasının, Merkez Bankası’nın birincil sorumlulukları arasında olduğunu vurguladı. Başbakan Yardımcısı Şener, hükümetin de, mali disiplini sağlama ve yapısal reformları çözmek süretiyle, Merkez Bankası’nın birincil sorumluluğunda bulunan fiyat istikrarına önemli katkılar ve destekler oluşturmaya çalıştığını kaydetti.
       Bu arada sadece Merkez Bankası politikalarına havale edilen diğer iktisadi politika araçlarının, para politikası yönü dışında kullanılması durumunda hedeflere ulaşmanın mümkün olmayacağını belirten Bakan Şener, şunları söyledi:
       “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarının sağlamasına yönelik politikalarının, maliye politikası araçları ile desteklemesi gerekmektedir. Bu bakımdan da hükümetimiz, mali disipline ve yapısal reformlara bu açıdan önem vermektedir.”
       Şener, güven ortamının sağlanmasında önemli konulardan bir diğerinin bağımsız kurullar olduğunu da vurguladı. Şener, Üst kurulların “bağımsızlıklarını koruması, görev alanlarıyla ilgili bağımsız olarak karar alabilmeleri ve sorumluluklarını bu bağımızlık alanı içinde yerine getirmeye çalışmaları”, bu konuda da kamuoyunun güven duymasının, ekonomi politikalarının başarılı olabilmesi açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.
       
HARCAMA REFORMU
       Şener, Türkiye’de kronik hale gelen enflasyonist ortamın, başlangıçta ve daha sonraki yıllarda ortaya çıkan ve devam eden mali disiplinsizlikle bağlantılı olduğunu da kaydetti.
       Bu bakımdan tüm siyasal iktidarların, enflasyonu aşağı çekmek için işe “mali disiplinden” başlamaları gerektiğini vurgulayan Şener, bu açıdan kendilerinin başta bütçe disiplini olmak üzere, bu disiplin ortamının sağlanmasına büyük önem verdiklerini bildirdi.
       “Hükümet programımızda özellikle, bir harcama reformunun önemli olduğunu görmekteyiz” diyen Başbakan Yardımcısı, 2003 yılı konsolide bütçesi hazırlanırken konuya dikkat edildiğini söyledi.
       2003 yılında yatırım stoğundan 600 civarında proje çıkartıldığını vurugulayan Şener, “Böylece kamu yatırımlarında tamamlanacak olan, bir an önce ekonomiye kazandırılacak olan yatırımlara öncelik verilmiştir” dedi.
       
VERGİ REFORMU
       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, vergi sisteminin işleyişini değerlendirirken, buna yönelik çok boyutlu eleştiriler yapılabileceğini ifade etti.
       Vergi sistemi dikkate alınarak Türkiye’de çağdaş, uygulanabilir ekonomik birimlerin tercihlerini etkilemeyen yatırım kararlarını caydırmayan, rekabet ortamını bozmayan bir vergi sisteminin oluşturulmasının temel hedefleri olduğunu anlatan Bakan Şener, “Bu konuda Maliye Bakanlığı bünseyisinde sürdürülen çalışmalar son safhaya gelmiştir. Kısa süre içerisinde vergi reformu ile ilgili paket, TBMM’ye sunulacaktır” dedi.
       
IMF HEYETİNİN GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR
       Öte yandan Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, toplantıya gelişinde sorular üzerine, IMF’den halen bir heyetin Ankara’da olduğunu, görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.
       Öztrak, IMF uzmanlarının gelişmeler konusunda bilgi aldıklarını, Kahkonen başkanlığındaki heyetin ise görüşmeler belli bir noktaya geldiğinde Türkiye’ye geleceğini kaydetti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları