Home page
Haber Menüsü


Özilhan: % 5.5 büyüme ile işsizlik 8 yılda çözülür
TÜSİAD Başkanı Özilhan, işsizlikte bir patlamanın söz konusu olduğunu tarış dışı işsizlik oranının yüzde 15’e dayandığını belirterek, enflasyonist bir baskı yaratmadan yüzde 5.5’lik büyüme ile işsizliğin 8 yılda çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    5 Şubat—  Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye ekonomisinde enflasyonist bir baskı yaratmadan, yüzde 5.5’lik büyüme ile işsizlik sorununun 8 yılda çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ankara Sheraton Otel’de TÜSİAD tarafından gerçekleştirilen “Enflasyon ve Büyüme Dinamikleri” konulu panelin açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, bilgi toplumunda yaşamak ve çalışmak için genel ve mesleki eğitim, aktif bir istihdam politikası ve toplumsal katılımın artırılmasının, Lizbon Stratejisi’nin önemli alt başlıklarını oluşturduğunu söyledi.
       
  TÜSİAD TOPLANTISI
Şener: 2003 enflasyon hedefine ulaşılacak
Öztrak: Yüksek borç düşürülürse, enflasyonda başarı sağlanır
Serdengeçti: TEFE çok yüksek, TÜFE fena değil
Özilhan: % 5.5 büyüme ile işsizlik 8 yılda çözülür
Başlıklar itibariyle bakıldığında, göze çarpan yakınlığa rağmen Türkiye’nin şartları ve ihtiyaçlarının uygulama açısından farklılık gösterdiğini belirten TÜSİAD Başkanı Özilhan, “Yine de AB üyeliğine aday ve dünya ekonomisine entegre bir biçimde gelişmeyi önüne bedel olarak koymuş bir ülke olarak, istihdam ve büyüme konularının geleceğe dönük dinamiklerini izlemek gerekmektedir” diye konuştu.
“TARIM DIŞI İŞSİZLİK YÜZDE 15”
       Sürdürülebilir büyümeye geçişi, krizden bozulan işleri düzeltmek gibi basit bir anlayışla yapmadıklarını vurgulayan Tuncay Özilhan, “Üzerinde yeterince durulmayarak, bizi bu mesele sürekli gündeme getiriyor. Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı yüzde 15’e dayanmıştır. Son 10 yılda yaşadığımız krizler, ortalama büyüme hızımızı düşürürken, uzun dönemli sosyal ve demokratik dinamiklerin etkisiyle işgücündeki yüksek artış temposu işsizlikte bir patlamaya yol açmıştır. Kadınların eğitim oranı arttıkça, iş gücü piyasasına katılımları da artmıştır. Gelecek 10 yılda tarımdan kopan işgücü miktarının artması beklenmektedir” dedi.
       Kamu açıklarının sürdürülemez boyutlara ulaşmasının kamunun istihdam yaratıcı fonksiyonunu ortadan kaldırma mecburiyetini getirdiğini ifade eden TÜSİAD Başkanı Özilhan, “Bütün bu gelişmeler işsizlik oranının aşağı çekilebilmesi için özel sektör tarafından yılda 700 binin üzerinde iş olanağı yaratılmasını gerekli kılmaktadır. Dünya ekonomisinin dikta ettiği koşullar içinde iş gücüne yeni vasıflar kazandırılması gerek. Önümüzdeki aylarda TÜSİAD tarafından kamuoyuna sunulacak istihdamla ilgili raporlar yine ele alınacak” diye konuştu.
       
“% 5.5 BÜYÜMEYLE İŞSİZLİK 8 YILDA”
       Türkiye ekonomisinde enflasyonist bir baskı yaratmadan yüzde 5.5’lik büyüme ile işsizlik sorununun 8 yılda çözüme kavuşturulabileceğine dikkat çeken Özilhan, bunun için hemen harekete geçmek gerektiğini kaydetti.
       Özilhan, “Çünkü enflasyonist bir baskı yaratmadan Türkiye’yi ihtiyaç duyduğu ortalama büyüme çizgisine oturtmak mümkündür. Büyümenin yolunu açmak için enflasyonla mücadelenin tavizsiz sürdürülmesi, kamunun borç yükünün azaltılması, piyasaların etkin biçimde çalıştırılması, yatırım ikliminin iyileştirilmesi, yabancı sermayeye güven verecek adımların atılması gerek. Bütün bunların hemen bugün yapılması gerek. Çünkü işsizliğin ulaştığı boyutların açacağı sosyal yaralar, hükümeti fazla uzak olmayan bir vadede siyasal bir hesap yapamaz hale getirecektir” dedi.
       Yapılması gerekenleri üç başlık altında toplayan TÜSİAD Başkanı Özilhan, şöyle devam etti:
       “Bir, istikrar programının gereklerini yerine getirerek ekonomideki istikrarın korunması, istikrarı kalıcı kılmak için gerekli yapısal reformların vakit geçirilmeden yürürlüğe konulması. İki, yatırım ortamının iyileştirilmesi, istihdam yükünün azaltılması için gerekli mikro politikaları geliştirmek, yabancı sermayeyi cezbedecek güven ortamı için ekonomiden dış politikaya geniş bir yelpazede AB yolunu engellerden temizlemek. Üç, doğrudan işgücü piyasasına dönük mikro önlemlerle işgücüne yeni vasıflar kazandıracak eğitim politikalarının geliştirilmesi.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları