Home page
Haber Menüsü


Babacan: Nemalarda olumlu bir sonuca ulaşacağız
Devlet Bakanı Ali Babacan, zorunlu tasarruf hesaplarının tasfiyesine ilişkin olarak, çalışanları memnun edecek güzel bir sonuca ulaşılacağını tahmin ettiğini bildirdi.
Ankara
NTV-MSNBC
    9 Ocak—  Devlet Bakanı Ali Babacan, nemalar konusunda, ilk defa kendi hükümetleri döneminde köklü bir çözüm için çalışma yapıldığını kaydederek, kendi çalışmalarının önceki hükümetlerin çalışmalarından daha detaylı ve çalışanların hakkını koruyan bir çalışma olduğunu vurguladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Hükümet nema tasarısını durdurdu
MSNBC News Tekel ürünlerine zam geliyor
MSNBC News Emekliye zam Meclis'ten geçti
MSNBC News Sezer, Mali Milad'ı kaldıran yasayı onayladı
MSNBC News Gül: Faiz dışı fazla kesinlikle % 6.5
MSNBC News 6.2 katrilyon ek gelir hedefleniyor
MSNBC News Babacan: Büyüme %6'yı aşabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  NTV’de yayımlanan “Ekonomide Son Durum” isimli programa konuk olan Ali Babacan IMF ile ilişkiler, Irak Operasyonu’nun faturası,ekonomi yönetimindeki koordinasyon ve özelleştirme çalışmaları gibi pek çok konuda piyasaların merakla beklediği sorulara yanıt verdi.
       Babacan, bugün işçi, işveren ve memur sendikaları ile düzenlenen toplantının son derece faydalı olduğunu, bu tür toplantıları her ay yapmaya karar verdiklerini kaydetti.
       Ortaya konulan ödeme planında ana para ödemesinin Temmuz ya da Ağustos ayında yapılacağının açıklandığını hatırlatan Babacan, alt komite toplantılarında bu tarihin biraz daha öne alınıp alınamayacağının araştırılacağını belirtti.
       
“ÖDEMELER DENGELERİ BOZMAMALI”
       İmkanlar dahilinde mümkün olan en kısa sürede ödeme yapmak istediklerini kaydeden Babacan, ancak ödemelerin makroekonomik dengeleri bozmaması gerektiğini ifade etti.
       Toplantı çıkışında, sendika temsilcilerinin hükümet kanadının Irak’la ilgili gelişmeler konusundaki endişelerini dile getirdiğini söylemelerinin hatırlatılması üzerine de Babacan, şöyle devam etti: “Irak’la ilgili belirsizlik var malum. Onun için bizim her an tedbirli gitmemiz lazım. Biz de isteriz kaynaklarımız hazır olsa da 10.9 katrilyon lirayı hemen yarın ödesek. Ama şu anda böyle bir şey mümkün görünmüyor.”
       AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “5 yıllık ödeme planının uzun olduğu” yönündeki sözlerinin bugünkü toplantıda çıkan kararda etkili olup olmadığının sorulması üzerine de Babacan, Erdoğan’ın haklı olduğunu belirtti.
       Babacan, ödeme planını Bakanlar Kurulu’na sunmadan kendi aralarında da yeterince müzakere edemediklerini belirterek, “Çalışanları memnun edecek güzel bir sonuca ulaşacağımızı tahmin ediyorum” dedi.
       
2003 BÜTÇESİ İÇİN ÇALIŞMA
       Kamu borç stokunun düşürülmesi ve enflasyonun kalıcı bir biçimde düşürülmesinin kesin hedefleri olduğunu ve bunlarla birlikte istikrarlı büyümeyi hedeflediklerini anlatan Babacan, alınan tüm kararların bu ana hedefleri yakalayacak şekilde alındığını kaydetti.
       2002 yılının 6. ayından itibaren bütçe hedeflerine sapılmaya başlandığını anlatan Babacan, bu gevşemenin hızla telafi edilmesi gerektiğini belirtti. Babacan, 2003 bütçesi üzerinde Merkez Bankası, Hazine, DPT ve Maliye bürokratlarının 2 haftadır çalıştıklarını kaydetti.
       
FAİZ DIŞI FAZLADA HEDEF
       Bütçe çalışmalarına kadar yüzde 6.5’luk faiz dışı fazla hedefi konusunda resmi bir açıklama yapmadıklarını kaydeden Bakan Babacan, “Bu çalışmalar sonucunda gördük ki yüzde 6.5’luk faiz dışı fazla gerçekçi bir hedeftir. Bütçe çalışmaları bu hedefi tutturacak şekilde devam edecektir. Bu ay sonuna doğru çalışmaların önemli bir noktaya geleceğini tahmin ediyorum “ diye konuştu.
       2003 yılı için 355 katrilyon liralık bir GSMH beklendiğini ve yüzde 6.5’luk faiz dışı fazlanın 20 katrilyon lira civarında tuttuğunu kaydeden Babacan, bu rakama ulaşabilmek için daha önceden açıklanan tedbirler olduğunu ve bugün açıklanan tedbirler bulunduğunu kaydetti.
       Babacan, şöyle devam etti:
       “Fakat diğer alınacak tedbirler konusunda da önemli ölçüde somut tedbirler öngörülüyor. Fakat onlar henüz detaylı hesaplanıp rakamsal olarak ortaya dökülmediği için... Bugün açıkladığımız sadece birinci kısmı ilk etapta alınacak tedbirler. Bu ay sonuna kadar peyderpey rakamlar kesinleştikçe bu açıklamalar yapılacak.”
       Otomatik ödenek sistemine son verdiklerini, geçmiş yıllarda bu şekilde yılbaşı ödeneklerinin yıl içinde aşıldığını söyleyen Babacan, bunun bütçelerdeki sapmaların en önemli nedenlerinden biri olduğunu kaydetti ve bunun kaldırılmasıyla harcama yapan kuruluşların disipline edileceğini belirtti.
Röportajın tam metni için tıklayın
Bugün açıklanan tedbirler içinde yer alan ilaç tasarrufuna ilişkin olarak ise Babacan, burada temel hedefin sağlık hizmetlerinin aksamaması olduğunu belirtti.
       Bio eşdeğer ilaç uygulaması ile artık aynı etkiye sahip, daha ucuz ilacın kullanılacağını anlatan Babacan, bunun Türkiye’ye özgü bir uygulama olmadığını, gelişmekte olan ülkelerde bu tür uygulamaların yaygın olduğunu ifade etti.
       Vergi Barışı Kanunu’na da değinen Babacan, artık vergi denetimlerinin çok sıklaştırılacağını, bundan sonraki dönemde böyle bir kolaylık beklentisinin olmaması gerektiğini belirtti ve bunu bir “beyaz sayfa açmak” olarak değerlendirdi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları