Home page
Haber Menüsü


Özilhan: Uluslararası muhasebe standartlarına geçmeliyiz
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Yabancı yatırımların önünün açılması, Türkiye’nin Avrupalı şirketler karşısında rekabetçi olabilmesi açısından, uluslararası muhasebe standartları anahtar rol oynayacak” dedi.
İstanbul
AA
19 Aralık— Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türk şirketlerinin dünya piyasalarında kendilerini kabul ettirebilmeleri, finansman kaynaklarına daha kolay erişmeleri, yabancı şirketlerin Türkiye’ye yatırımlarının önünün açılması ve AB’ye girmeye hazırlanan Türkiye’nin Avrupalı şirketler karşısında rekabetçi olabilmesi açısından, uluslararası muhasebe standartlarının anahtar rol oynayacağını bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Enflasyon muhasebesi hazırlığı tamam
MSNBC News TÜSİAD: Her türlü yol açık
MSNBC News Özilhan: 2010'lu yıllarda üyeyiz
MSNBC News Özilhan: AB için yeniden motive olunmalı
MSNBC News Özilhan: Irak harekatı sıkıntı getirecek
MSNBC News Enflasyon muhasebesinde süre uzadı
MSNBC News TÜSİAD 'enflasyon muhasebesi' dedi
MSNBC News AB'ye yeni muhasebe standartları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özilhan, TÜSİAD tarafından düzenlenen “Finansal Raporlama Uygulamalarında Uluslararası Standartlara Geçiş” konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, küreselleşme çağında makro ekonomik politikaların tek başına rekabet gücünü sağlamaya yeterli olmadığına işaret etti.
       Artık ülkelerin dünya ticaret ve sermaye akımlarından aldıkları payları büyütebilmeleri için sağlam maliye ve para politikaları oluşturmalarının, enflasyonu düşürmelerinin, kurlarını istikrara kavuşturmalarının ve bütçe açıklarını dengelemelerinin yetmediğini belirten Özilhan, bu ortamda şirketlerin yeni uluslararası ekonomi ve ticaret düzenine ayak uydurabilmek için kendi yapılandırmalarını güçlendirmelerinin önem kazandığını vurguladı.
       Tuncay Özilhan, “Mutlaka mikro ölçekte de değişim olmak zorunda. Bu değişimin temel ayaklarından birisini de şeffaflık, yani şirketler hakkında bilginin doğru, açık, yeterli ve kıyaslanabilir olarak açıklanması oluşturuyor. Bu, sadece kamunun doğru olarak bilgilenmesi için değil, şirketlerin kendi gelecekleri açısından da olmazsa olmaz bir zorunluluk” dedi.
       Bilgi çağında, şirketler hakkındaki finansal bilgilere eskisine oranla çok daha rahat ulaşılabildiğine işaret eden Özilhan, şunları söyledi:
       “Bu bilgiler, yatırımcı ve yöneticilerin kararlarına dayanak oluşturuyor. Ancak burada asıl sorun, bu bilgilerin şirketlerin gerçek finansal durumunu ne ölçüde doğru yansıttığı ve bilgilerin ne ölçüde karşılaştırılabilir olduğu. Yatırım kararı verecek bir yatırımcı için doğru karar verdiğinden emin olması, şirketinin başarısını devamlı kılmak isteyen bir yöneticinin verdiği kararların en gerçekçi bilgilere dayanması, iş hayatı açısından yaşamsal ve stratejik öneme sahip bir konu. Bu noktada uluslararası muhasebe standartları dünya çapında bir kıyaslama ve değerlendirmeye imkan veren kaliteli ve sağlıklı bilginin üretilmesi için son derece sıkı ve titiz bir çerçeve olarak karşımıza çıkıyor.”
       
“MEVZUATIN AB’YE UYUMU...”
       Uluslararası muhasebe standartlarının sadece bir muhasebeleştirme meselesi değil, çağın, iş dünyasının ihtiyaçlarına karşılık gelen bir çözüm olarak değerlendirmeye ihtiyaç bulunduğunu anlatan Tuncay Özilhan, şöyle devam etti:
       “Öte taraftan, hisse senetleri, AB üyesi ülkelerdeki sermaye piyasalarında işlem gören şirketlerin mali tablolarını 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren uluslararası muhasebe standartları uyarınca hazırlayacak olmaları göz önünde bulundurulduğunda, AB üyeliği sürecinde olan Türkiye’de de mevzuatın AB’deki gelişmelere paralel ve uyumlu olarak düzenlemesi ve etkin bir şekilde uygulanmasının sağlanması acil önem taşıyor. Türk şirketlerinin dünya piyasalarında kendilerini kabul ettirebilmeleri, finansman kaynaklarına daha kolay erişmeleri, yabancı şirketlerin Türkiye’ye yatırımlarının önünün açılması ve AB’ye girmeye hazırlanan Türkiye’nin Avrupalı şirketler karşısında rekabetçi olabilmesi açısından, uluslararası muhasebe standartları anahtar rol oynayacaktır.”
       TÜSİAD Başkanı Özilhan, SPK’nın muhasebe standartlarının uluslararası muhasebe standartlarıyla tam uyumunun sağlanması amacıyla hazırladığı tebliğ taslağını 30 Eylül’de kamuoyunun görüşüne açtığını, kendilerinin de taslak hakkındaki görüşlerini SPK’ya ilettiklerini bildirdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları