Home page
Haber Menüsü


 
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan
Özilhan: AB için yeniden motive olunmalı
TÜSİAD Başkanı Özilhan, AB’ye tam üyelik sürecinde Türk halkına yeniden motivasyon verilmesi gerektiğini söyledi.
Roma
AA
 
    6 Kasım—  Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, “AB yolumuza devam etmek için Türk halkını ve hükümetini motive etmeye ihtiyaç var” dedi. 12 Aralık tarihinde yapılacak olan Kopenhag Zirvesi öncesinde lobi çalışmaları yapmak için Roma’da bulunan TÜSİAD heyeti, Başbakan Silvio Berlusconi ile görüştükten sonra İtalyan Sanayi Genel Konfederasyonu heyetiyle birlikte Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği binasında Türk ve İtalyan gazetecilere basın toplantısı düzenledi.  

   
 
       
   
MSNBC News TÜSİAD'a Portekiz'den AB desteği
MSNBC News TÜSİAD: AB süreci sekteye uğratılmamalı
MSNBC News TÜSİAD: Rapor 'tarihe' engel değil
MSNBC News Özilhan: Irak harekatı sıkıntı getirecek
MSNBC News Özilhan: Baraj düşürme çabaları artık bitmeli
MSNBC News Özilhan: Mali piyasalar dalgalanacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’nin AB’ye tam üye olmak istemesindeki kararlığını İtalyan gazetecilere aktaran Özilhan, “1950’li yılların başından beri Türkiye kendini çok güçlü olarak Avrupa’nın bir parçası olarak hissediyor. Türk halkının yüzde 70-75’i Avrupa’dan yana” dedi.
        Genel seçimler öncesinde tüm partilerin AB’den ve tarih verilmesinden yana olduklarını açıkça dile getiren TÜSİAD Başkanı, geçmiş hükümetin Kopenhag kriterlerini yerine getirmesine rağmen AB Komisyonu’nun genişleme raporunda Türkiye’ye tarih verilmemesinin Türk halkında hayal kırıklığı yarattığını söyledi.
       “AB yolumuza devam etmek için Türk halkını ve Türk hükümetini tekrardan motive etmeye ihtiyacımız vardır” diyen Özilhan, Kopenhag Zirvesi’ne kadar olan bir aylık sürede gerek kendilerinin gerek AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa başkentlerine yapacağı ziyaretlerin önemli olacağını kaydetti.
       
BERLUSCONİ: İKNAYA GEREK YOK
       Bu arada, TÜSİAD heyeti İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından da kabul edildi. Berlusconi’nin Roma’daki Palazzo Grazioli malikanesinde gerçekleşen görüşme sonrası, “Buralara kadar boşuna zahmet ettiniz. Ben zaten sizinleyim. Beni ikna etmek zorunda değilsiniz. Kendinizi yormasaydınız” dediği öğrenildi. Görüşmeye ilişkin bilgi veren heyetteki TÜSİAD üyeleri, Başbakan Berlusconi’nin kendilerini çok iyi bir karşıladığını belirterek, Başbakan’ın ilişkileri ileriye götürmek için daha fazla çalışılması gerektiğini vurguladığını belirttiler.
       TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan da Türk ve İtalyan basınına yaptığı açıklamada, “Çok olumlu bir buluşma gerçekleştirdik. Berlusconi, Brüksel’de Türkiye’yi çok güçlü olarak savunduğunu belirtip, Kopenhag’da da bunu yapacağının sözünü verdi” dedi.
       
AKP KORKULACAK BİRŞEY DEĞİL
        TÜSİAD Başkanı, Türkiye’deki seçim sonuçlarının İtalyan basınındaki yorumlarıyla ilgili “AK Parti’nin iktidarda olması korkulacak birşey değil. Devletin yapısı bozulmayacak. Erdoğan’da seçim sonrası yaptığı açıklamalarla açık olarak AB’ye üyelik için çalışacağını, Türkiye’nin Avrupa’da kalacağını söyledi” dedi. Özilhan, Avrupa’daki görüşmelerine Almanya ve Fransa’da devam edeceklerini fakat şimdiden kendisinin Kopenhag’ta tarih verileceği yönünde çok olumlu olduğunu kaydetti.
       
İTALYAN İŞADAMLARINDAN TAM DESTEK
       Bu arada, Confindustria Uluslararası İlişkiler Danışmanı Giancarlo Cerutti ise konuşmasında, “İtalya-Türkiye arasında ilişkilerde her zaman ticari kapasitenin önemine inandık. 2 ülkenin endüstri sisteminin çalışma kapasitesiyle geçmişte yaşanan soğukluk dönemini aşmasını bildik. Verilerde bunu kanıtlıyor” dedi.
        Başbakan Berluconi ile yapılan görüşmenin çok olumlu geçtiğinin altını çizen Cerutti, “Confindustria olarak Kopenhag’ta Türkiye’ye tarih verilmesine samimi olarak olumlu bakıyoruz. Türkiye bir kilit noktadır ve çok önemlidir. Özellikle Akdeniz’de. Türkiye’nin AB’ye girmesi hem kuzey hem de güney Avrupa’yı daha zengin yapacaktır” görüşünü savundu.
       Cerutti, Confindustria olarak Türkiye konusunda düşündüklerini Avrupa’daki meslektaşlarına taşımaya çalışacaklarını, onlardan da destek istediklerini ifade etti. “Kopenhag’ta Türkiye’ye tarih verilmezse sizin açınızdan Türkiye ile ikili ilişkilerde bir değişiklik olur mu?” sorusuna Cerutti, “Biz buna karar veremeyiz. Biz olaylara bakarız. İş dünyası ile görüşürüz. Biz Türkiye’nin bu zamana kadar götürdüğü yolda devam etmesini temenni ediyoruz ve gerçekten de ediyor” cevabını verdi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları