Home page
Haber Menüsü


G-20 teröre finansmanı frenleyecek
Dünyanın en gelişmiş 7 ülkesi ve gelişmekte olan 13 ülkesini içeren G-20 grubu, terörizmin finansmanının kesilmesi için bankacılık ve yardım kurumlarının daha sıkı denetimini kararlaştırdı.
Yeni Delhi
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
24 Kasım— Türkiye’nin de üyesi bulunduğu 20’ler Grubu (G-20), terörizmin finansmanının nasıl kesilebileceğindentam da emin değiller. Yoksulundan en zenginine birbirinden son derece farklı ekonomilere sahip ülkeler arasında, süper zengin ABD’den yoksulluk dolu Hindistan’a görüş ayrılıkları belirdi. Ev sahibi ülke Hindistan, ABD’nin, “hawala” denilen gayri resmi mali şebekelerin meşrulaştırılması, yasallaştırılması yolundaki baskılarına direndi. ABD yönetimi, “hawala” şebekelerinin yasaklanmasının bu işlemleri izlenmesi mümkün olmayan yeraltına iteceğini savlıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Saddam sonrası senaryolar yazılıyor
MSNBC News Almanya 3. çeyrekte %0.3 büyüdü
MSNBC News 'Japonya ve Avrupa küresel büyümeyi engelliyor'
MSNBC News IMF: Büyüme yavaş olacak
MSNBC News Operasyonun etkileri yıkıcı olmayacak
MSNBC News Bush, ekonomiye çözüm arıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  G-20 ülkeleri, ekonomik liberalizasyonun hızı, ticaret engellerinin azaltılması ve global mali krizlerle mücadelede tam görüşbirliği içinde değiller. Dünya ekonomisini son derece sert riskler, tehlikelerle karşılaştığı konjonktürde, G-20, üye ülkeler ekonomilerinin sağlam, güçlü olup, daha yüksek oranda büyüyebileceğini ilan etti.
        Hindistan Maliye Bakanı Jaswant Singh, toplantı sonundaki basın toplantısında, bazı G-20 ülkelerince terörist denilen gruplara finansmanın kesilmesi hedefine, üye ülkeler arasındaki ekonomik eşitsizlikler ve bazı grupların ticaret metaını kullanarak para aktarmaları nedeniyle erişilemediğini anlattı.
       Singh, terörist grupların paradan çıkıp, altın ve elmas gibi kolayca alınıp-satılabilir mallara çevirdiklerini hatırlattı. Kalkınmakta olan ülkeler uluslararası mali krizlerin önlenmesine daha fazla odaklanmak isterken, zengin ülkeler bu krizlerin etkisinin asgarileştirilmesine baktı.
       ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill, Hindistan’ın dünyanın en kısıtlayıcı ekonomilerinden biri olup, yaygın yolsuzluk ve rüşvetin dürüst yatırımcıyı kaçırttığını söylemesi, Hintlileri kızdırdı. Hintlibir yetkili, Amerikan şirketlerinde de yolsuzlukların olduğunu hatırlattı.
       
S. ARABİSTAN’DAN ABD’YE DESTEK
       Bu arada, Suudi Arabistan, İslami yardım ve gayri resmi bankacılık şebekelerinin mevzuatla daha sıkı denetlenmesi yollu taleplerini destekledi. Yetkililere göre, Suudi Arabistan’ın bu desteği, terörist gruplarafonların kesilmesine yönelik global mücadelede cesaretlendirici bir adım.
       ABD yönetimi, S.Arabistan’ın, İslami yardım ve gayri resmi bankacılık şebekelerinin mevzuatla daha sıkı denetlenmesi teklifine özel önem veriyor. Çünkü, bu şebekelerin büyük kısmı S.Arabistan’da faaliyet gösteriyor. Karşılıklı güvene dayalı bu sistemden Ortadoğu ve Asya ülkelerindeki yabancı işçiler de yararlanıp, kendi memleketlerindeki yakınlarına, bankalara kıyasla daha ucuza ve çabuk para gönderebiliyor. ABD’de “hawala” şebekelerinden 11 bini kayıtlara geçti.
       ABD yönetimi, Afganistan, Pakistan ve Hindistan ile S.Arabistan ve diğer ülkelere bu tür şebekelerin izlenmesindeki uzmanlığını, tecrübesini aktarmayı önerdi.
       
TİCARET ENGELLERİ KALDIRILACAK
       Bu arada, G-20 toplantısı sonrası yayınlanan bildiride de, global ticarette engellerin daha erken kaldırılmasını, fiyatları çarpıtan sübvansiyonların da aşamalı olarak silinmesi karara bağlandı.
       Bildiride, toplantıda kabul edilen ilkelerin, küreselleşmenin faydalarının en yoksul kalkınmakta olan ülkeler dahil yaygınlaşmasına katkıda bulunacağı belirtildi. Türkiye’nin de üyesi bulunduğu G-20’nin bundan sonraki toplantısı,2003 yılında Meksika’da düzenlenecek.
       
HİNDİSTAN’DAN YARDIM ÖNERİSİ
       Bu arada, toplantıya evsahipliği eden Hindistan’ın Merkez Bankası Başkanı Bimal Jalan, mali krizlerle karşılayan ülkelerin global fonlara daha fazla erişiminin teminini önerip, uluslararası camiadan destek rolü oynamasını istedi.
       Jalan, bir ülkenin ihtiyatlı ve dikkatli, güçlü makro-ekonomik esasları, göstergeleri sahip olsa bile kendisinin kontrolü dışındaki olaylardan ötürü herhangibir krizden etkilenebileceğine dikkat çekti. Bimal Jalan, 1990’larda uluslararası sermaye akışlarındaki artışa paralel olarak, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kredi rezervlerinin önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Jalan, yatırımlar ve büyümenin finansmanında kısa vadeli banka sermayesinden kaçınılırken, doğrudan yabancı sermaye yatırımlar ile portföy yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
       
JAPONYA: YARDIM İHTİYATLA YAPILMALI
       Japonya Maliye Bakanı Yardımcısı Koki Kobayashi de, uluslararası mali kurtarma operasyonlarında daha fazla ihtiyat, uluslararası mali yardımların da daha sıkı denetlenmesini istedi. Kobayashi, “mali krizlerin meydana gelmesini önlemek için IMF ve diğer çoktaraflı kuruluşların denetleme işlevlerinin güçlendirilmesi esastır, özellikle öemli olan uygun politika idaresi, uygun kambiyo, döviz kuru sistemi, dikkatli borç yönetimi ve bu politikaların uluslararası camia tarafından doğru-dürüst denetlenmesidir” dedi. Koki Kobayashi, her ülkeden istikrarlı makro-ekonomik ortam, daha çok rezervler, sermaye akışlarını düzenlemede ve döviz piyasalarını izlemede daha gerçekçi politikalar oluşturup kendi güvenlik duvarlarını inşa etmesini istedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları