Home page
Haber Menüsü


Morgan Stanley Ekonomisti Ricardo Barbieri
 
MSDW: Değerlendirme için 1 ay gerek
 
Morgan Stanley Kıdemli Ekonomisti Barbieri, AKP’nin galibiyetiyle sona eren seçim sonuçlarının piyasaya etkilerini görebilmek için, en az bir aya ihtiyaç olduğunu söyledi.
 
Londra
CNBC-E
 
4 Kasım—  Yatırım bankası Morgan Stanley’den Kıdemli Ekonomist Ricardo Barbieri, seçim sonuçlarının piyasaya etkilerini görebilmek için, en az bir aya ihtiyaç olduğunu söyledi. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Barbieri, Merkez Bankası’nın izleyeceği tavrı netleştirmek için zamanı olduğunu belirtti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Barbieri’yle yapılan söyleşinin ayrıntıları şöyle:
       CNBC-e: Bu duruma göre AKP, tek başına iktidar olacak? Neler düşünüyorsunuz bu sonuçlarla ilgili olarak? Sence beklentilerle olumlu bir sonuç muydu, yoksa sürpriz miydi sence bu sonuç?
       Ricardo Barbieri: Evet, aslında belli bir açıdan beklenmedik sayılabilir. Bu yönde beklentiler vardı AKP’nin, en çok oy alacağı parti olacağı konusunda. Ancak böylesi büyük bir çoğunluğu elde edecekleri aslında beklenmiyordu. Şu anda çok büyük bir sürpriz demiyorum, ancak yine de beklenenlerin biraz üzerinde bir sonuç çıktı. Değerlendirme yapacak olursak, sonuçların ardından olumlu bir unsur var. Türkiye’nin şu anda tek başına iktidara sahip olacağını söyleyebiliriz. Bu durum, elbette siyasi istikrar açısından çok olumlu bir sinyal olacaktır. Şu anda hiç şüphe yok ki, tek parti iktidarı, hükümeti, mutlaka olumlu bir sonuç.
       
PERFORMANS OLUMLU GÖRÜNÜYOR
       CNBC-e: Piyasa tepkilerinden bahsedecek olursak, kısa vadeli piyasa algılaması nasıl olacak?
       
Barbieri:
Öyle görünüyor ki, piyasaların şimdiye kadar gösterdiği performans, ilk tepkilerin olumlu göründüğüne işaret ediyor. Bence aslında siyasi sistemin biraz basitleştirilmesi anlamında algılanabilir. Çünkü geleneksel olarak önde giden partiler, tamamen mağlup oldu. Ve bunun elbette pek çok sebebi vardı. Bence, izledikleri stratejiler yanlıştı. Piyasalar bütün bu konuları dikkate alıyor. Ancak bazı yatırımcıların en büyük temennisi AKP-CHP koalisyonu yönündeydi. Kemal Derviş’in ekonomi yönetiminin başında olacağı tahmin ediliyordu. Böyle bir koalisyon olmayacak gibi görünüyor şimdi. Bu nedenle seçim sonuçlarına piyasaların tepkisi, belli bir ölçüde bu sabah itibariyle hemen tahmin edilemez. Daha uzun vadeye daha uzun zamana ihtiyacımız var.
       CNBC-e: Merkez Bankası politikalarından yana, tahminleriniz ne yönde? Yakın vadede tepkisi ne olacak Merkez Bankası’nın?
       Barbieri: Aslında dün açıklanan rakamlara bakacak olursak, enflasyon, beklenen perfomansının üzerinde gerçekleşecek. Yani, yüzde 35’lik hedefin altında. Yüzde 34’ün bile altında çıkacak. Şu anlama geliyor. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme konusunda bir alana sahip olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki yıl yüzde 24’lük bir enflasyon hedefi var. Bu da çok iddialı bir hedef aslında. Merkez Bankası da bu yönde hedeflerine, stratejilerine devam edecek gibi görünüyor.
       Enflasyonda, yıl sonu hedeflerine yaklaşıldığı gözleniyor. Bu bakış açısıyla bakacak olursak, Merkez Bankası, temkinli bir şekilde faaliyetlerine devam edebilir. Çünkü şu anda çok daha iddialı hedefleri var.
       Önümüzdeki yıl için, enflasyon açısından. Bu nedenle bütün bu önemli hedefleri dikkate alarak, temkinli bir davranış içerisinde olacaktır Merkez Bankası. Yani, sonuç olarak Merkez Bankası, aslında bütün bu toz duman biraz dindiği zaman çok daha istikrarlı bir şekilde faiz oranlarını biraz düşürecektir. Çok da iddialı bir adım beklemiyorum Merkez Bankası’ndan. Çünkü söylediğim gibi önümüzdeki yılın hedefi çok iddialı.
       CNBC-e: Çok yakın vadede bir faiz oranı düşürülmesini bekleyebilir miyiz, bir kaç gün içerisinde?
       
Barbieri:
Olabilir. Çok büyük bir sürpriz olmaz benim için. Daha önce de söylediğim gibi enflasyon rakamları gerçekten çok iyi. Ekim ayı için. Ancak, benim kişisel beklentim şu yönde. En olası sonuç, Merkez Bankası’nın biraz daha bekleyeceği yönünde olacak. Tüm piyasaların tepkilerini biraz daha değerlendireceklerdir. Seçim sonucunu ve siyasi cephede neler olacağını değerlendireceklerdir. Ve ondan sonra bir pozisyon seçmeyi tercih edeceklerdir. Çünkü tersi yönde bir tepki olmasını beklemiyorlar piyasalarda.
       CNBC-e: Olumlu ve olumsuz senaryoları değerlendirebilir misin, seçimin ardından? Özellikle AKP’nin faaliyetleri açısından...
       
Barbieri:
Olumlu senaryo aslında bence, bu tamamen kişisel görüşüm benim. Aslında piyasa konsensüsünü yansıtmayan bir görüş. Bence seçmenlerden aldıkları mesajı çok daha ılımlı bir şekilde ele alacaktır AKP. Çünkü ekonomik açıdan son iki-üç yıl çok büyük acılar çekti halk. Öte yandan Türkiye de programına sadık kalmak zorunda. Bu çok da kolay bir uzlaşı değil.
       Ekonomik politikalar açısından... Ve çok önemli bir konu, AKP’yi bekleyen. Bir başka önemli konu da Başbakan adayının belirlenmesi. Bu da yine çok iyi bir uzlaşıyı gerektiriyor. Öyle görünüyor ki, reformlara bağlılık, Avrupa Birliği katılım süreci açısından AKP’nin uygulayacağı bir konu gibi görünüyor. Piyasalar elbette buna olumlu tepki verecektir ve olumlu bir senaryo olarak karşımıza çıkabilir, mali piyasalar için. Öte yandan negatif senaryoya bakacak olursak, o da şu olabilir. Bir gerginlik ortaya çıkabilir.
       Parti içinde bir gerginlik olabilir. Ya da partiyle adli süreç arasında bir belki Türk Silahlı Kuvvetleri arasında bir gerginlik olabilir. Bu da kötü bir haber olur elbette piyasalar için. Ama ben kişisel olarak çok daha az endişeliyim. Kurumsal açıdan bir gerginlik olması yönünde. Diğer senaryoyla kıyaslandığı zaman. Ancak yine de her ikisi de mevcut şu anda...
       
IRAK OPERASYONU İSTİKRARI ETKİLEYEBİLİR
       CNBC-e: Yeni hükümetin kısa vadeli faaliyetleriyle ilgili olarak olası bir Irak operasyonu durumunda, bu Türk ekonomisini nasıl etkileyecek? Yeni hükümetin yaklaşımı nasıl olacaktır?
       
Barbieri:
Evet, bu çok zor bir soru aslında. Ancak bence olası bir Irak operasyonu, bu operasyonun ne zaman olacağına ve ne kadar başarılı olacağına bağlı. Bunlar çok önemli koşullar. Çünkü kısa vadeli olursa, etkileri farklı olabilir. Kısa vadede ekonomik etkileri böyle bir durumda daha sınırlı olacaktır. Elbette Irak’ın operasyonun ardından neye benzeyeceği, nasıl bir durumla karşılaşacağı çok önemli.
        Bu durumda Türkiye’deki istikrar biraz etkilenebilir. Bunlar çok zor sorular. Ancak genel olarak olası bir Irak operasyonu, bir rejim değişikliği, elbette yeni ekonomik fırsatları da açacaktır, özellikle ticari ilişkiler açısından. Bu elbette olumsuz olacaktır, ilk başta ancak daha sonra olumluya çevrilebilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin takınacağı da tavır da elbette çok önemli ABD ilişkileri açısından.
       Ve Türkiye’nin bu bağlamda takınacağı tavır çok önemli. Olabildiğince olumlu bir pozisyon takınmalı. ABD, elbette Türkiye’deki üsleri de kullanabilecek gibi görünüyor olası bir Irak operasyonunda saldırıyı gerçekleştirmek için. Yani, şu anda bir şey söylemek için çok erken. Bütün etkileri değerlendirmek gerekiyor. Ancak Türkiye, çok olumlu bir şekilde çıkabilir bu operasyondan. Eğer doğru tavırları takınırsa, ılımlı bir tavır takınırsa, ve olabildiğince olumlu bir sonuca çevirebilir bütün bu konuları.
 
       
   
MSNBC News Mobius: Yükselme potansiyeli yüksek
MSNBC News Moody's: AKP güven tesis etmeli
MSNBC News Ekonomi, AKP'den net mesaj bekliyor

MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları