Home page
Haber Menüsü


Mark Mobius
 
Mobius: Yükselme potansiyeli yüksek
 
Templeton Fonu Yöneticisi Mark Mobius, AKP’nin tek başına iktidara gelmesi ardından, fiyatlarda yükselme potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.
 
Singapur
CNBC-E
 
4 Kasım—  Templeton Fonu Yöneticisi Mark Mobius, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin tek başına iktidara gelmesinin, piyasalar açısından çok olumlu bir sonuç olduğunu söyledi. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Mobius, tahvil ve hisse senetlerinde fiyatların zaten uzun zamandır dip seviyelerine yakın olduğunu belirtti ve fiyatların yükselme potansiyelinin çok yüksek olduğunu savundu.

   
 
       
   
MSNBC News Moody's: AKP güven tesis etmeli
MSNBC News Ekonomi, AKP'den net mesaj bekliyor

MSNBC News Doç.Dr. Faruk Selçuk: Alacakaranlık kuşağı-2
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AKP’nin ilk icraatlarına kadar piyasanın hareketsiz kalacağını ileri süren Mobius, AKP’nin öncelikli hedeflerinin enflasyon ve kamu harcamalarının düşürülmesi olması gerektiğini kaydetti. Mobius’la yapılan söyleşinin ayrıntıları şöyle:
       
AKP’NİN FIRSATI BÜYÜK
       CNBC-e: Siz de Türkiye’de uzun süre yatırımcı olarak görev yapmıştınız. Ve genel olarak Türkiye’yle ilgili tahminlerde bulunuyorsunuz. Fikirlerinizi değiştirdi mi son seçim sonuçları? Kısa ve orta vadede nasıl bir tablo göreceğiz?
       Mobius: Aslında gerçekten çok olumlu bir sonuç bence. Çünkü bu şu anlama geliyor. Tek parti iktidar olacak. Ve bu da çok güçlü bir pozisyonun olacağını gösteriyor. Ve bazı değişiklikler olabilir elbette. Farklı partiler arasındaki çekişmeler olmadan, tek başına bütün sorunları halledebilir. Bütün bu şartlara bakacak olursak, bu partinin elbette elinde büyük bir fırsatı var.
       Güçlü bir dünyaya artık laik, İslami, bir partinin iktidarda kontrolde olabileceğini gösterecek. Bu çok olumlu, hem Türkiye için hem de bölge için çok olumlu bir gelişme. Yani, kısa vadede tepki çok olumlu olacaktır. Ben böyle düşünüyorum en azından. Diğer yatırımcılar aynı şekilde düşünür mü bilemiyorum elbette..
       CNBC-e: Piyasalar, aslında AKP-CHP koalisyonunu bekliyorlardı. Bu sonuçlara bakacak olursak, AKP’nin adımları neler olacak? Türkiye’deki güven ortamını daha çok arttırmak için?
       Mobius: İlk önce AKP’nin ilgilenmesi gereken konu enflasyon elbette. Enflasyon çünkü bildiğiniz gibi özellikle küçük yatırımcıları çok olumsuz etkilemişti. Aynı zamanda orta gelir grubundaki insanları olumsuz etkilemişti. Bu sorunla bir an önce mücadele etmeli. Bunun ardından elbette çok daha büyük bir istikrar göreceğiz ekonomide. Ve çok daha istikrarlı bir siyasi ortam göreceğiz.
       CNBC-e: Türkiye’deki mali piyasalarda potansiyel ne olacak? İyimser bir senaryoda bunu değerlendirirseniz. Ve aynı zamanda olumsuz bir senaryoda farklı bir tabloyu da değerlendirebilir misiniz?
       
Mobius:
Evet, aslında olumsuz senaryoya bakacak olursak, piyasalar şimdiye kadar o kötü bir performans gösteriyor ki, yüksek puanlardan çok çok düşük puanlara zaten düşmüştük. İyimser senaryoya bakacak olursak, oldukça güzel bir tablo görüyoruz. Çünkü Türkiye çok iyi bir iş çıkardı.
       Özellikle Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde önemli aşamalar katetti. Ekonomik büyüme zaten küresel olarak da içerisindeydi. Bu nedenle Avrupa Birliği çok güçlü fikirlere sahip bu konuda. Ödemeler dengesi konusu da elbette bir başka önemli konu. Enflasyon da çok önemli bir konu. Hükümet harcamaları, hükümet politikaları bu yönde çok önemli. Bu nedenle, yolsuzlukla mücadele konusuna önem vermeleri gerekiyor, hükümet içerisinde. Ve böylece bu konudaki rollerine bakmamız gerekecek AKP’nin...
       CNBC-e: Aynı zamanda şunu da merak ediyorum. Sizce ilk önemli dönüm noktası ne olacak, mali piyasalar için? Özellikle iyi ya da kötü gittiklerine dair ilk dönüm noktası ne olacak?
       
Mobius:
Elbette, dönüm noktası bu partinin faaliyetlerine bağlı. Yeni hükümetin faaliyetlerine bağlı. Yatırımcılar, herhangi bir faaliyet görene hiçbir pozisyon almayacaktır. Bu da şu anlama geliyor. Bazı kritik noktalar vardı, bir önceki yönetimden kalan. Bildiğiniz IMF ile müzakereler de çok önemli. Daha da önemlisi, hükümetin hükümet harcamalarına, özelleştirmeye, KİT’lere vereceği önem ve genel olarak hükümetin etkinliğinin arttırılması gerçekten çok önemli.
       
TEHLİKE SÖZ KONUSU DEĞİL
       CNBC-e: IMF programını şu anda nasıl değerlendireceksiniz? Bir tehlike var mı sizce bu konuyla ilgili olarak?
       Mobius: Hayır, herhangi bir tehlike olduğunu görmüyorum. Şu anda çok daha iyi bir durumda bile denebilir. Çünkü IMF’nin çıkarları aslında hükümet harcamalarını düşürmek, yolsuzluğu düşürmek yönündeydi. Bu parti bunları yapabilir. IMF, çok olumlu bakacaktır Türkiye’ye...
       CNBC-e: Sizce, bazı yabancı yatırımcılar şöyle diyor. AKP, yeterli deneyime sahip değil, özellikle bu tarz karmaşık ekonomik program konusunda. Sizin herhangi bir tereddüdünüz var mı bu konuda?
       
Mobius:
Aslında benim elbette olabilirdi. Çünkü şimdiye kadar deneyimli siyasiler çok da iyi bir iş çıkaramadılar. Yani, deneyim iyi mi kötü mü, aslında bunu farklı değerlendirmek lazım.
       CNBC-e: Görebildiğim kadarıyla gelişen piyasalar arasında AKP, IMF programına devam edecek gibi görünüyor. Avrupa Birliği sürecine devam edecek gibi görünüyor. Yani, biraz gelişen piyasalarda yükselişe işaret edebilir mi?
       Mobius: Evet, ben de inanıyorum. Bu çok büyük bir fırsat olacaktır Türkiye için. Çok büyük bir değişim yaşanacak, Türkiye’de. Bu da elbette ümit ediyorum ki, bu parti kamudan aldığı destekle birlikte büyük değişiklikler yapabilir.
       CNBC-e: Irak ile ilgili konuları nasıl değerlendireceksiniz? AKP, iktidardayken, sizce yabancı yatırımcıların herhangi bir tereddütü olacak mı bu konuda? Irak ile ilgili olarak?
       
Mobius:
Hayır, ben büyük bir sorun beklemiyorum. Bence, AKP, Türkiye’de genel olarak bütün bu müzakerelere dahil olabilir. Avrupa Birliği, Amerika gibi konularda gerekli adımları atabilir. Ben inanıyorum ki, burada aslında müzakerelere dayalı bir süreç göreceğiz, Irak ile ilgili olarak önümüzdeki dönemde. Bu da elbette olumlu bir sinyal olacaktır, Türkiye için. Bence, şimdiye kadar olanları gözardı edecek olursak, Irak’ta bir savaş mı çıkacak? Çıkmayacak mı? Türkiye’deki durum ne olacak? Bütün bunları aslında çok doğrudan etkileyecek gibi görünmüyor Türkiye’yi... Olumlu senaryo kapsamında değerlendirmek istiyorum her iki açıdan da...
 
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları