Home page
Haber Menüsü


AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdogan
Ekonomi, AKP’den net mesaj bekliyor
Ekonomistler, milletvekili seçimlerinde önde giden AKP’nin ekonomi politikaları konusunda daha net mesaj vermesi gerektiğini belirtirken; beklentiler dışında gelen sonucun piyasalarda satışla karşılanacağını öngördüler.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    4 Kasım—  Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) yüzde 34.4 oy oranıyla seçimleri önde bitirmesi; ekonomistler ve piyasa çevreleri tarafından ihtiyatla karşılandı. Uzmanlar, AKP’nin piyasalara daha doğrudan ve net mesajlar vermesi gerektiği konusunda birleşirken; Cumhuriyet Halk Partisi’yle bir koalisyon ihtimalinin söz konusu olmamasının Uluslararası Para Fonu destekli ekonomik programın kararlılıkla devam ettirilmesi konusunda endişe yarattığı görüşündeler.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzmanlar, haftanın ilk yarısında İMKB’de satış ağırlıklı seyrin etkili olacağını, sonuçların kesinleşmesi ve Cumhurbaşkanı’nın hükümet kurma görevini vermesine kadar tedirginliğin devam edeceğini kaydettiler.
        AKP’nin tek başına iktidarının piyasa beklentilerinin dışında bir gelişme olduğunu belirten uzmanlar, CHP’nin muhalefette kalmasının IMF destekli ekonomi programının devamı konusunda kararlılığı zayıflatacağını öngördüler.
       
SATIŞ HAREKETİ AĞIR BASACAK
       Ata Yatırım Başekonomisti Altuğ Karamenderes, AKP’nin rakiplerinin ciddi oranda önünde kalmasının sürpriz niteliğinde olduğunu belirtirken, “Meclis’e üçüncü bir partinin girememesi, muhalefetin zayıf kalması ileride sorun yaratabilir. Seçmen iradesinin yüzde 55’nin temsil edilememesi, daha sonraki zamanlarda bir meşruiyet sorunu yaratabilir” dedi.
        Karamenderes, piyasalar haftaya endişeli başlayacağını kaydederek, “CHP’nin hükümette olmaması satış yönlü harekete hız verecek görünüyor” dedi.
       Avrupa’nın en büyük bankası Deutsche Bank’tan Türkiye Analisti Marco Annunziata da, AKP’nin aldığı seçim sonuçlarını ‘ezici’ olarak nitelendirirken; piyasaların tedirgin olacağını kaydetti. Türkiye’nin batının güvenilir bir müttefiki olduğunun altını çizen Annunziata, “İlk noktada, AKP iktidarının bazı çevreleri endişelendireceği öngörülebilir. İkinci aşamada ise, AKP’nin seçimlerden güçlü çıkması, diğerlerine göre daha cezur adımlar atmalarına neden olabilir” dedi.
       
DAHA NET MESAJLAR VERİLMELİ
       HC İstanbul Başekonomisti Baturalp Candemir, yaptığı değerlendirmede, AKP’nin tek başına iktidarının ekonomi ve dış ilişkiler konusundaki deneyiminin zayıf olduğuna değinerek, “Genel prensiplerde programın dışına çıkacak gibi görünmüyorlar. Ekonomik programları ve seçim beyannameleri CHP’ye benziyor ama AKP yetkililerinin son dönemdeki açıklamaları, IMF destekli programın özümsenip özümsenmediği konusunda soru işaretlerine neden oluyor” dedi.
       Candemir, daha önce borç ötelemenin de gündeme geldiğini hatırlatarak, “Döviz ve bonoda negatif bir yön söz konusu olabilir. Ama yüksek oranda hareketlilik yaşanmaz, IMF ile görüşmelere kadar tedirginlik devam eder. Eğer CHP ile koailsyon olasılığı görünseydi, insanlar pozisyon alabılırlerdi” değerlendirmesinde bulundu.
  TÜRKİYE SEÇİMİNİ YAPTI
AKP tek başına iktidara geldi
Erdoğan: İlk işimiz AB süreci
AKP’nin olası başbakan adayları
Yılmaz, Bahçeli ve Çiller liderliği bırakıyor
Baykal: Etkin muhalefet yapacağız
Dış basın: İslamcı partinin zaferi
İl il milletvekili dağılımı
Bölgelere göre milletvekili dağılımı
AKP'nin çözüm vaadleri
9 bağımsız aday Meclis'e girdi
AB'den AKP'ye mesaj: İşbirliğine hazırız
Ekonomi, AKP'den net mesaj bekliyor
Erdoğan: Din eksenli parti değiliz
Erdoğan'ın ilk ziyareti Yunanistan'a
Ekinciler Menkul Değerler Genel Müdürü Alp Tekince ise, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in seçim sonuçlarına yaklaşımının siyasi alanda ağırlığını hissettireceğini belirterek, “Eğer AKP ile bir tartışma ortamı olursa, yaşanacak gerilim piyasalara olumsuz yansır. Cumhurbaşkanı’nın kime hükümet kurma görevi vereceği önemli. Kısaca belirsizlik sürecek” dedi.
       Uluslararası yatırım bankası JP Morgan Chase’den ekonomist Yarkın Cebeci de, Anayasa’yı değiştirecek güçte bir milletvekili sayısının yakalanıp yakalanmayacağının beklentilerde belirleyici olacağına dikkat çekerek, “Piyasalar negatif açılacaktır. Bu aşamadan sonra, Recep Tayyip Erdoğan’ın demeçlerinin şekli, belirleyici görünüyor. IMF programında değişiklikler olacağına yönelik açıklamalar piyasalar tarafından olumsuz algılanacaktır” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları