Home page
Haber Menüsü


Dış basın: İslamcı partinin zaferi
 
Yabancı haber ajansları ve televizyonlar Türkiye’deki genel seçimlerin gayriresmi sonuçlarını, ‘siyasi deprem’ olarak nitelendirdi.  
Reuters, haberiyle birlikte abonelerine bu fotoğrafı da geçti.
 
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
4 Kasım —  Dünyanın önde gelen haber ajansları ve televizyonları, Türkiye’deki genel seçimlerde ‘İslami kökenli’ Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) büyük bir zafer kazanarak, tek başına iktidara geldiğini duyurdu. AKP’nin ezici üstünlüğü genel olarak Türk siyasetinde ‘deprem’ olarak nitelendirilirken, Türkiye’nin radikal bir değişiklikle karşı karşıya kaldığı yorumu yapıldı. AB’nin seçim sonuçlarına ilişkin olarak kaygı duyduğuna dikkat çeken dünya basınının önde gelen temsilcileri, seçim sonucunun Türkiye’de laik-İslamcı gerilimini artıracağı yorumu yaptı. Yabancı basında yer alan yorumlarda, AKP lideri Erdoğan’ın ılımlı ve laik Türkiye’yi desteklediği de belirtildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Amerikan Associated Press ajansı, seçimle ilgili haberini, “İslami kökenli parti zafer ilan etti” başlığıyla verirken, AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ilk açıklamasında, laiklik, istikrar ve Avrupa Birliği’yle ilgili endişeleri gidermeye çalıştığını belirtti.
       
“TEPKİ OYLARI ETKİLİ OLDU”
       Cumhuriyet Halk Partisi ve AKP dışında başka hiçbir partinin barajı geçemediğini kaydeden AP, bu sonuçların ABD’nin kilit müttefikleri arasında yer alan Türkiye’nin meclisini radikal bir değişiklikle karşı karşıya bırakabileceğini vurguladı.
       Başbakan Bülent Ecevit’in partisinin çok kötü bir sonuç aldığını ve Ecevit’in koltuğunu koruyamadığını belirten AP, seçimlerde, seçmenin ülkenin onyıllardan bu yana en ağır ekonomik krize kaymasına duyduğu tepkiyle oylarını İslami kökenli bir partiye verdiği yorumunda bulundu.
       
BÜYÜK PARTİLER BARAJA TAKILDI
       İngiliz Reuters ajansı da, resmi olmayan sonuçlara göre NATO üyesi Türkiye’de ‘İslamcı AKP’nin büyük bir zafer kazandığını duyurdu. Başbakan Ecevit’in DSP’si de dahil bugüne kadar Türk siyasetinde etkin rol oynayan büyük partilerin ‘süpürüldüğünü’ vurgulayan ajans, AKP’nin zaferini seçmenin yoksulluk, işsizlik ve yolsuzluğa yönelik tepkisi olarak yorumladı. Ajans, tek parti iktidarının Türk siyaset sahnesinde nadiren yaşandığına da dikkat çekti. Ajansın analizinde de, Erdoğan iktidarının Türkiye’nin önemli sorunlarını çözmek için büyük bir sınavla karşı karşıya olduğu yorumu yapıldı.
       
AFP: SİYASİ ZEMİN SARSILACAK

       
       Fransız AFP ajansı ise haberini ‘Türkiye’deki seçim sonuçları siyasi zemini sarsabilir’ başlığıyla verdi. Sonuçlara göre, Türkiye’deki siyasi zeminin yeniden şekillenecek gibi olduğunu belirten AFP, ‘gizli İslamcı’ olarak tanımladığı AKP’nin zafer kazandığını duyurdu.
       Ajans, 41 milyon seçmenin Bülent Ecevit liderliğindeki koalisyonu atarak, kaderlerini ‘yasaklanmış bir İslami hareketin küllerinden doğmuş’, denenmemiş bir partiye bağladığını belirtti. AFP, AKP’nin “ordunun laik değerlerin güçlü bir savunucusu olduğu bir ülkede siyasi istikrarı sağlamaktan uzak olduğu” yorumunda da bulundu.
       
FRANSIZ BASINI: AB KAYGILI
       Fransız Le Monde gazetesi, seçim sonuçlarının Avrupa Birliği için test niteliği taşıdığına dikkat çekti. Liberation gazetesi de, Avrupa Birliği’nin seçim sonuçları ile ilgili kaygısına dikkat çekti.
       Fransa’da yayın yapan TF1 kanalı, Türk seçmenin geleneksel partileri tamamen dışladığını belirterek, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki seçim sonuçlarını yakından izlediğini hatırlattı.
        France 2 televizyon kanalı ise AKP yöneticilerinin bile bu kadar yüksek oranda oy oranı beklemediklerini belirtti ve sonuçların Türk seçmenin radikal bir değişim beklentisini ortaya koyduğunu ifade etti.
       
BBC: İKTİDAR PARTİLERİ CEZALANDIRILDI
       BBC Televizyonu, dün geceki haber bültenlerinde yer verdiği seçimden sözederken, “Türkiye’de uzun süredir ilk kez tek parti iktidarı sağlandı” ifadesini kullanırken buna rağmen başta görevden ayrılmak üzere olan Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere, “Laik güçlerin, AKP’nin iktidarı ele geçirmesinden rahatsızlık duyduğu” da vurgulandı. İktidardaki 3 partili koalisyon hükümetinin parlamentoda tek sandalye bile kazanamadığını da anımsatan BBC, vatandaşın özellikle ekonomik politikalardaki başarısızlık nedeni ile eski partileri cezalandırdığı yorumunu yaptı.
       BBC’nin internet sitesinde ise yeni parti olarak nitelendirilen AKP’nin zaferinin deprem etkisi yarattığı vurgulandı. BBC, AKP’nin anayasayı değiştirmeye yetecek sandalye sayısına çok yaklaştığına da dikkat çekti. Erdoğan’a yönelik yasakları da hatırlatan BBC, Türkiye’de uzun yıllar sonra ilk defa tek parti iktidarının yolunun açıldığını da vurguladı.
       
“LAİK-DİNCİ GERİLİMİ ARTACAK”
       İngiltere’de bu sabahki gazetelerde de geniş yer alan Türkiye seçimlerine ilişkin Financial Times gazetesi AKP’nin İslamcı kökleri nedeni ile Türkiye’nin laik siyasi eliti tarafından kuşku ile karşılandığı yorumunu yaptı. Türkiye’deki seçimin sonucunun, dış politikada AB’ye üyelik sancıları ve Irak’da olası bir savaşın eşiğinde bulunulduğu bir döneme rastlaması nedeni ile çok önemli olduğunu da belirten Financial Times, buna rağmen Başbakanın kim olacağının hala belli olmadığı gerçeğine de dikkat çekti. The Daily Telegraph Gazetesi de, sonucun, askerlerin öncülüğündeki laik elit ile dinci muhafazakarlar arasındaki gerilimi yeniden alevlendirme tehlikesi gösterdiği yorumunu yaptı. The Guardian gazetesi de “İslamcı Parti Seçimi Sildi Süpürdü” başlığı ile sunduğu haberinde “Kapanma tehdidi altındaki bir ılımlı İslamcı parti, Türkiye’nin laik siyasi elitini rahatsız etti” deniliyor. Guardian da, AKP’nin gerçek amaçlarını yani “İslamcı gündemini” gizlediğine inanan silahlı kuvvetlerin kaygılı olduğu yorumunu yapıyor.
       
CNN: SİYASİ DEPREM
       ABD’nin önde gelen televizyonlarından CNN de, milletvekili seçimleri sonucunu ‘siyasi deprem’ olarak nitelendirdi. CNN, eski radikal söylemine karşın Erdoğan’ın kendisini artık “demokrat” olarak nitelediğini ve geleneksel partilerin seçimde başarısız kalmasını ağırlıklı olarak ekonomik krize bağladı.
  TÜRKİYE SEÇİMİNİ YAPTI
AKP tek başına iktidara geldi
Erdoğan: İlk işimiz AB süreci
AKP’nin olası başbakan adayları
Yılmaz, Bahçeli ve Çiller liderliği bırakıyor
Baykal: Etkin muhalefet yapacağız
Dış basın: İslamcı partinin zaferi
İl il milletvekili dağılımı
Bölgelere göre milletvekili dağılımı
AKP'nin çözüm vaadleri
9 bağımsız aday Meclis'e girdi
AB'den AKP'ye mesaj: İşbirliğine hazırız
Ekonomi, AKP'den net mesaj bekliyor
Erdoğan: Din eksenli parti değiliz
Erdoğan'ın ilk ziyareti Yunanistan'a
CNN’in web sitesinde ise “İslami kökenli parti kazandı” başlığı var.
       ABD’nin önde gelen haber portalı MSNBC de, Associated Press kaynağıyla verdiği haberinde, “İslamcı partinin büyük zaferi” başlığını kullandı. MSNBC, AKP’nin zaferinin Türk parlamentosunu yeniden şekillendireceğine dikkat çekti.
       
ABD BASINI: ERDOĞAN ENDİŞELERİ YATIŞTIRDI
       ABD’nin en saygın gazetelerinden New York Times, Türk seçmenin, hükümettekileri görevden düşürdüğünü yazdı. New York Times, seçimin galibi AKP’nin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın eski bir İslamcı olduğu, ancak ılımlı ve laik bir Türkiye’ye desteğini belirterek endişeleri yatıştırdığını yazdı. Gazetenin haberinde, Erdoğan’ın Pazar gecesi yaptığı açıklamada, Avrupa ve ABD’yle güçlü ilişkiler koruyacağını belirttiğine de dikkat çekildi.
ABD AKP’ye karşı temkinli

       The Washington Post gazetesi ise AKP’nin zaferinin, “ABD’nin Müslüman dünyasına demokratik örnek olarak gösterdiği kilit müttefikinin laik geleneğini muhtemelen zorlayacağı” görüşünü savundu. Gazetenin İstanbul çıkışlı, Karl Vick imzalı değerlendirmesinde, AKP’nin zaferi, ekonomik sıkıntıların halkın üzerinde yarattığı etkiye bağlandı. AKP’nin seçim kampanyası boyunca ‘ılımlı ve sorumlu’ bir tablo çizdiğini belirten gazete, parti liderlerinin, ülkede radikal değişiklik olacağı yönündeki endişeleri yatıştırıcı mesajlar verdiğini yazdı.
       
“KIBRIS SORUNU NE OLACAK?”
       Yunan basını, AKP’nin galip geldiği seçimlerin ardından AB-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs Rum kesiminin AB üyeliği, Türk-Yunan ilişkileri ve Türk ordusunun tepkisinin ne olacağının merak konusu olduğunu yazdılar. “Türk seçmenlerin dünkü seçimde fakirliğe ve yozlaşmış kurulu düzene isyan ettikleri” yorumunu yapan Apoyevmatini gazetesi, “Ilımlı İslamcı AKP’nin” halkın hoşnutsuzluğundan yararlanarak tek başına iktidara gelmesinin, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs’a nasıl yansıyacağının merak edildiğini belirtti. “İslam’ın zaferi” başlığını kullanan Elefteros Tipos gazetesi ise seçimlere ilişkin haberine ikinci başlık olarak “Başbakan arıyorlar” ifadesini seçti. Ekonomik krizin “yasaklı lideri” iktidara getirdiği yorumunu yapan gazete, “Türk halkı ekonomik krizin sorumlusu olarak gördüğü tüm eski partileri emekliye sevketti ve ortaya yeni çıkan partilerin de ihtiraslarının kanatlarını kesti” ifadesini kullandı.
       Ethnos gazetesi, “Eski kurulu düzeni gömdüler” başlıklı haberinde, Türkiye’deki geleneksel siyasi düzenin “tam anlamıyla ezildiği” yorumunu yaptı. Ethnos, Erdoğan’ın Türkiye’nin AB geleceğini ve Türk-Yunan sorunlarının barışçı biçimde çözülmesini desteklediğinin bilindiğini kaydetti. “İslamcıların zaferi belirsizlik yaratıyor” diyen Ta Nea gazetesi ise Avrupa’nın Türk ordusunun tepkisini beklediğini öne sürdü.
       
”EKONOMİK KRİZ SONUCU BELİRLEDİ”
       Türkiye’deki genel seçimlerin sonuçları Almanya’da da büyük yankı uyandırdı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oyların yüzde 35’ini alarak tek başına iktidar olması, buna karşılık tüm iktidar partilerinin parlamento dışında kalması, ilk planda televizyonların haber bültenlerinde “Büyük bir değişim, hatta bir deprem” olarak tanımlandı.
       Haberle ilgili bazı gazete başlıkları ve yorumları şöyleydi:
       Frankfurter Neue Presse: Ekonomik kriz ve yüzde onluk baraj belirledi. Ağustos ayında kabul edilen reform yasalarından sonra gelen bu seçimin sonuçlarının, Türkiye - AB ilişkilerini nasıl etkileyeceği merak konusu...
       Financial Times Deutschland: Ekonomi kriz, Türkiye politikasını altüst etti. Parlamentoda temsil edilen partilerin tümü parlamento dışında kaldı, halk bu partilerin istisnasiz hepsini ekonomik krizden sorumlu tuttu. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, ekonomik krizi sona erdirmeyi vaadediyor ancak programı ve kişiliği çeliskili.
       
“LAİKLİK KRİZİ ÇIKABİLİR”
       İtalyan basını da Türkiye’den gelen ilk seçim sonuçlarından sonra “Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye’de tek başına iktidara gidiyor” yorumunu yaptı.
       Yüksek tirajlı merkez sağ Corriere della Sera, web sitesinde, “Türk politikasında deprem” ifadesini kullanırken, “AKP’nin parlamentoda mutlak çoğunluğu elde etmesi durumunda, Türk Devleti’nin laikliği krize girebilecek” yorumunda bulundu.
       Sol görüşlü La Repubblica’nin internet sitesinde “Türkiye: İslamcıların zaferi”, merkez sağ görüşlü La Stampa’nın internet sitesinde de, “Türkiye: İslami partinin açık zaferi” başlığını kullanıldı.
       
“AB ÇEVRELERİ TEDİRGİN”
       Belçika radyo ve televizyonları, haber programlarında, Türkiye’de seçimleri “Ilımlı İslamcı partinin” kazandığını duyurdular. Haberlerde, seçim sonuçlarının “Türkiye’de istikrarı garanti etmekten uzak olduğu” ileri sürüdü.
        Brüksel’deki ilk gözlemlere göre, AB çevreleri ve Belçika kamuoyu, Fransa, Lüksemburg ve Belçika televizyonlarının haberlerinden olumsuz etkileniyorlar. Bu televizyonlar, “Türkiye’de islamcı bir partinin iktidara geldiğini” duyurdular ve haberlerinde kullandıkları görüntülerde, çarşaflı kadınlar, uzun sakallı erkekler gösterdiler. AB çevreleri, Recep Tayyip Erdoğan ile eski Fazilet Partisi’nin önde gelen kurmaylarından oluşan AKP yönetiminin eski fikirlerinden vazgeçip, geçmediğini bir soru işareti olarak görüyor. Erdoğan’ın, Avrupa Birliği, ve demokratikleşme konularında takiye yapıp yapmadığı da merak konusu.
       Belçika’nın yüksek tirajlı Le Soir gazetesinde, daha önce yasaklanan Fazilet Partisi’nin külleri üzerine kurulduğu vurgulanan AKP’nin laik çevreler tarafından Türkiye’de laikliğe gölge düşürme tehdid olarak görüldüğü belirtildi. Le Soir, Türkiye’deki ekonomik krizin seçim sonucunu belirlemede etkin olduğuna dikkat çekildi.
       Muhafazakar La Libre Belgique gazetesi, manşetini ve birinci sayfasının tamamını Türkiye’deki seçim sonuçlarına ayırdı. “Ilımlı İslamcılar Türkiye’de iktidar oldu” manşetini kullanan gazete, “Atatürk Cumhuriyeti’nin, tarihinde ilk defa ılımlı İslamcılar tarafından, tek başlarına yönetileceğini” yazdı.
       La Derniere Heure gazetesi ise “yasaklanan bir İslamcı partinin devamı” olarak nitelediği AKP’yi iktidara getiren seçimlerin AB ve ABD tarafından yakından izlendiğini, AKP’nin iktidara gelmesinin, icraatının görülmesi için zaman gerektireceğini, AB liderlerinin kendi kamuoyuları karşısında Türkiye’yi savunmalarının zorlaşacağının düşünüldüğünü ileri sürdü.
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları