|
Fiat Başkanı Paolo Fresco, Financial Times’e verdiği demeçte “Sermaye arttırımı gerekli olduğu zaman, Fiat ve GM olarak bunu da yaparız” şeklinde konuşmuştu.
Torino’dan gelen son haberlerin ardından, Fresco’nun sözleri de Fiat’ın sermaye arttırımına gitmek zorunda kalacağına ilişkin bir sinyal olarak yorumlanıyor.
İtalyan hükümeti Fiat krizi konusunda tavrını belirleyebilmek için Morgan Stanley’den değerlendirme raporunun gelmesini beklerken, sorun İtalya gündeminde ilk sıradaki yerini korumaya devam ediyor.
Devlet ortaklığı biçimindeki olasılık konusunda ise herhangi bir ilerleme yok. Fiat Başkanı Fresco, bu olasılığa da sarı ışık yakarak, “Bunu istediğimiz anlamında söylemiyorum. Ama hükümetten bu konuda bir öneri gelirse, dikkate alırız” şeklinde konuşmuştu.
PİYASA KOŞULLARINA GÖRE DESTEK ŞART
Avrupa Komisyonu Rekabet Komiseri Mario Monti, bunun tam bir yatırımcı zihniyetiyle piyasa kurallarına göre gerçekleşmesinin şart olacağını anımsatmakla birlikte, “Ancak Fiat konusunda ortada bu türden bir gelişme yok” diyor. Ekonomi Bakanı Tremonti’nin ve bankaların devlet ortaklığı düşüncesine sıcak bakmadıkları da biliniyor.
Ana muhalefet liderlerinden Piero Fassino da devlet ortaklığına karşı olduklarını belirterek, Fiat’a sermaye arttırımı için katkı kalacak şirketlere vergi indirimi uygulanmasını öneriyor.
Öte yandan, İtalyan hükümetinin teşvik kredileriyle, otomotiv sektörünü canlandırma ihtimali güçlenmiş görünüyor.
Uygulama sonucunda, iki yıl içerisinde 8,5 milyon aracın yeni modellerle değiştirilmesinin sağlanması hedefleniyor. Uygulamanın, eski otomobilleri yeniyeriyle değiştirecek tüketicilere araç başına 3.400 Euro’luk bir fiyat indirimi biçiminde yansıyacağı belirtiliyor. | |