Home page
Haber Menüsü


Erdemir’e 3. çeyrekte kâr dopingi
Avrupa’nın en büyük yassı mamul üreticilerinden Ereğli Demir Çelik, yılın üçüncü çeyreğinde 10.6 milyon dolar kar etti. Şirket, yılın ilk yarısında 95 milyon dolar zarar açıklamıştı.
İstanbul
AA
21 Ekim— Avrupa’nın en büyük 6. yassı mamul üreticisi Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (Erdemir) yılın ilk yarısında 95 milyon dolar net zarar etmesine karşılık, yılın üçüncü çeyreğinde 10.6 milyon dolar net kâr elde etti. Erdemir Genel Müdürü Şener Macun, üçüncü çeyrekteki bu rakamın, yeni bir karlılık döneminin başlangıcı olduğunu vurguladı.

   
 
       
   
MSNBC News Erdemir'den maden üretiminde rekor
MSNBC News Erdemir'le evlilik İsdemir'e kâr getirdi
MSNBC News Erdemir'den İsdemir'e dev tesis
MSNBC News Erdemir'de kamu payı %50'nin altında
MSNBC News Çelikte yassı mamul dengesizliği giderilmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Macun, düzenlediği basın toplantısında, Eylül 2002 sonu itibariyle Erdemir’in faaliyet karı üretmeye başladığını ifade etti. erdemir’in üçüncü çeyrekte 29.4 milyon dolar faaliyet karına ulaştığını belirten macun, bu dönem sonunda erdemir’in net dönem zararının da 85 milyon dolar olduğunu kaydetti.
       Macun, İsdemir’in bu yılın ilk 8 ayında 1.164 bin ton üretim gerçekleştirdiğini belirterek, yıl sonunda bu rakamın 1.624 bin tona çıkmasının beklendiğini bildirdi.
       Sekiz ayda 208 milyon dolar olan satış rakamının da, yıl sonunda 286 milyon dolara yükseleceğini tahmin ettiklerini ifade eden Macun, İsdemir’in bu yılın Şubat-Haziran döneminde zararda iken, 3. çeyrekte 0.3 milyon dolar faaliyet karı ve 0.4 milyon dolar da net kar elde ettiğini açıkladı.
       Macun, “Bu çok önemli bir hadise” dedi.
        Erdemir Grubu’nun 9 aydaki konsolide satış gelirlerinin 826.7 milyon dolar, konsolide ihracatının 178.1 milyon dolar ve konsolide yatırımlarının da 72.1 milyon dolar olduğunu bildiren Macun, konsolide işgücüne değinerek, Erdemir ve İsdemir’de bulunan 3 bin 224 taşeron çalışan sayısının önümüzdeki yıllarda düşeceğini söyledi.
       Macun, Erdemir Grubu’nun 16 bin 808 kişiye istihdam sağladığına dikkat çekerek, Erdemir’de 1997 yılından beri işgücünün artmadığını, aksine küçük bir azalış meydana geldiğini bildirdi.
       
AVRUPA’DA 6. SIRADA
       Erdemir’in dünyanın en verimli çalışan şirketleri içinde bulunduğunu kaydeden Macun, hacim itibariyle de Avrupa’da ilk 10 üretici arasında yer aldıklarını bildirdi. Macun, İsdemir’i devralmalarıyla 6. sıraya çıktıklarını söyledi.
       Macun, 2003 yılı çelik fiyatlarıyla ilgili bir soru üzerine de, ilk çeyreğin pozitif olacağını ifade ederek, “Bu pozitiflik ilk 6 ay için net olarak daha da iyi olacaktır. 2003 yılının iyi bir yıl olacağını bekliyoruz. Piyasa durumu ve fiyatlar da onu gösteriyor” diye konuştu.
       
FİYATLAR ARTIRILACAK
       Macun, 2003 için siparişleri önümüzdeki yıl almaya başlayacaklarını ve gerek iç talep, gerekse ihracat talebinin oldukça kuvvetli olduğunu ifade ederek, “Fiyatlar da Avrupa’da bir miktar yükseldi. Buna paralel olarak biz de yükselteceğiz” dedi.
       Macun, “2003 yılı için şu andaki fiyatlardan bir miktar daha yukarıda olacaktır. Birim başına 20-30 dolar zam yaptık. Dediğim gibi talepler kuvvetli. Yani iç talep, ihracat da kuvvetli. Son çeyrek birkaç dolar farklı olabilir. 10 dolar etkileyebilir” diye konuştu.
       Erdemir’in borçlarının önemli bir kısmının, yaptıkları yatırımlar nedeniyle uzun vadeli olduğunu belirten Macun, şöyle dedi:
       “Önümüzdeki 2 yıldan sonra giderek küçülüyor. Kısa vadeli ticari borçlarımızı da ödemeye başladık, ödüyoruz. Belki yıl sonunda iyice azalacaktır” diye konuştu. Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Kemal Özden de, 1997’de 650 milyon dolar olan uzun ve kısa vadeli borç toplamının 2002 Eylül sonu itibariyle 350 milyon dolara indiğini bildirerek, bu rakamın giderek düşeceğini söyledi.
        Özden, “2005’e geldiğimizde Erdemir’in özellikle proje finansmanı için kullandığı uzun vadeli borçları minimal seviyelere gelecektir. Kaydadeğer bir durum kalmayacaktır” dedi.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları