Home page
Haber Menüsü


Erdemir’le evlilik İsdemir’e kâr getirdi
İsdemir Genel Müdürü Akçakmak, Erdemir’le birleşmenin ülke ekonomisi için yerinde karar olduğunu belirterek, kararın olumlu yansımalarının görülmeye başlandığını söyledi.
İstanbul
AA
30 Ağustos— İskenderun Demir Çelik A.Ş. (İsdemir) Genel Müdürü İsmail Akçakmak, Erdemir’e bedelsiz devrinden itibaren acil iyileştirme çalışmaları yapılan İsdemir’in geçen ay faaliyet karı elde etme başarısında, yönetim tarzındaki değişiklik ve İsdemir-Erdemir sinerjisinin büyük katkısı olduğunu söyledi. Akçakmak, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş’ye (Erdemir) devir öncesi zarar eden İsdemir’in, dönem zararını düşürmesi ve Temmuz ayında da aylık bazda 1.1 milyon dolar faaliyet karına geçmesini değerlendirdi.

   
 
       
   
MSNBC News İsdemir, devir sonrası kâra geçti
MSNBC News Erdemir'den İsdemir'e dev tesis
MSNBC News İsdemir'den çevre koruma hamlesi
MSNBC News İsdemir artık Erdemir'in
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İsdemir’in 1 Şubat 2002 tarihinde devrinden itibaren geçen 6 aylık iyileştirme sürecinde, maliyetleri düşürmek, verimliliği artırmak ve enerji tasarrufunun önemli yer tuttuğunu söyledi.
       
TASARRUF OLANAKLARI ARAŞTIRILIYOR
        İsdemir-Erdemir birlikteliği ve bilgi birikimi ile, maliyeti satış fiyatının üzerinde olan birimleri elden geçirdiklerini, bakımlarını yaptıklarını belirten Akçakmak, enerjide tasarruf sağlayacakları noktaları araştırdıklarını bildirdi.
        İsmail Akçakmak, devamla şunları söyledi:
       “Erdemir’e devrinden itibaren ilk 6 ayda 29 milyon dolarlık yatırım, 3 milyon dolara yakın iyileştirme yatırımı yaptık. 6 aylık süreye sığdırabildik bu esnekliği. Yönetim tarzındaki değişiklik ve Erdemir-İsdemir birlikteliğinin katkısı var bunda. 6 aylık dönemde birim maliyetlerinde yüzde 11-18 arasında düşüş sağladık. 6 makine ile yapılan üretimi, 3 makine ile yapar hale geldik. Bu, insan gücünden, enerjiden tasarruf demek. Üretim maliyetlerimizi etkiledi. Enerji tasarrufu sayesinde, ham çelik ton başına enerji tüketimini yüzde 10 civarında azalttık. En önemlisi, çalışanların birşeyler yapabildiğini gösterdik, yaptıkça, inanç geldi ve yeni bakımlarla öbür hatları da verimli hale getirdik.”
       Ayrıca, ürün yelpazesini seçerken karlılık oranı, katma değeri yüksek ürünlere yöneldiklerini anlatan Akçakmak, Şubat ayından itibaren gelişen iyileşmenin, Temmuz ayında aylık bazda faaliyet karını getirdiğini vurguladı.
        Devir tarihinden 18 ay sonra faaliyet karına geçilmenin hedeflendiğini hatırlatan Akçakmak, 2 milyon ton kapasiteli kütük döküm tesisi projesini imzaladıklarını, projenin 7 ayda kendini ödeyeceğini, gelecek yıl Ağustos ayından itibaren İsdemir finansal yapısına yılda yaklaşık 50 milyon dolar finansal katkı sağlayacağını anlattı.
       
KADROLU İŞÇİ SAYISI ARTTI
       İsdemir Genel Müdürü İsmail Akçakmak, 6 aylık dönemde çalışanlarla ilgili bilgi verirken de, 31 Ocak’ta işletmeyi devraldıklarında 3 bin 784 kadrolu, 4 bin 163 taşeron işçi olmak üzere toplam 7 bin 947 olan çalışan sayısının, 31 Temmuz itibariyle, 6 bin 409 kadrolu, 1 bin 124 taşeron işçi olmak üzere toplam 7 bin 533 olduğunu bildirdi.
       Daha önce taşeron marifetiyle çalışan 2 bin 687 kişiyi İsdemir kadrosuna geçirdiklerini belirten Akçakmak, üretim hatlarında kendi personelinin çalışması konusunun devir sözleşmesinde de öngörüldüğünü kaydetti.
       Kadrolu çalışmanın, eğitim, motivasyon, işi öğrenmek bakımından daha iyi sonuçlar getirdiğini ifade eden Akçakmak, “İşçi maliyetlerinde artı getiri anlamında işçi çıkarılmadı. Daha iyiyi işçi çıkararak sağlamayı düşünmedik” dedi.
        İsmail Akçakmak, 31 Temmuz’dan sonra eleman alımlarının devam ettiğini, çalışan sayısının devir tarihindeki sayıya eşdeğer hale geldiğini aktardı.
       
BİRLEŞME DOĞRU KARAR
       Akçakmak, faaliyet karlılığına ulaşma sürecinde yaşanan anlayış değişikliğini ise şöyle açıkladı:
       “İsdemir’in arkasında Erdemir gibi 35-37 yıllık deneyim var. Erdemir bir dünya şirketi. Erdemir’de zamanında uyguladıklarımızı, başarılı olanları buraya adapte ettik. Teknik iyileştirme gerektiğinde ekiplerimiz buraya geldi. Statü gereği çok aktif hareket etme şansınız var. İsdemir çalışanların bilgi ve becerisinin önü açıldı.
        Trend olarak bu noktaya gelmesi, İsdemir-Erdemir birleşmesinin doğru yönde olduğunu göstergesi. İsdemir-Erdemir birleşmesi, iki şirket için olduğu kadar ülke ekonomisi için de en doğru karar. Bu trend devam ederse, net dönem zararında daha iyileşme olabilir diye düşünüyoruz.”
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları