Home page
Haber Menüsü


Türkiye’nin ilerleme raporu Avrupa basınında
AB Komisyonu’nun açıkladığı ilerleme raporlarına geniş yer veren Avrupa basınında, Türkiye’ye müzakere tarihi verilmemesi konusunda da pek çok yorum yazısı yayınlandı.
Londra/Berlin/Brüksel
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
10 Ekim— İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Independent, yorumunda, “Türkiye’yi sürecin dışında bırakmak dürüstlüğe aykırı, aptalca ve dar görüşlü bir karardır” ifadesine yer verdi. Almanya’da yayınlanan Die Welt gazetesi, Alman politikacıların doğrudan söylemeseler de Türkiye’nin üyeliğine karşı tavır aldıklarını yazdı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Independent gazetesi yazarı Adrian Hamilton, Avrupa Birliği’nin genişleme sürecinden ve Türkiye’yi birliğe dahil etmekten korktuğu yorumunu yaptı. Genişlemenin her bir AB vatandaşına 60 sterlin fazladan yük getirdiğini ve asıl karşı çıkılanın da bu olduğunu savunan Hamilton, “işte Türkiye’ye görüşmelere başlama tarihi bile verilmemesinin ardında yatan gerçek bu” dedi. Görünen gerekçenin ise komisyon tarafından “Türkiye’nin henüz hazır olmadığı” şeklinde ortaya konulduğunu hatırlatan yazar, asıl meselenin, Avrupa’yı Kuzey merkezli yapmak isteyen Almanya’nın ve benzerlerinin bulunduğu AB üyelerinin, Türkiye’yi asla üye olarak görmek istememeleri olduğunu yazdı.
       
“YUNANİSTAN VE PORTEKİZ’İN İLERİSİNDE”
       Bu iki gerekçe ve tutumu da “dürüstlüğe aykırı ve dar görüşlü” olarak niteleyen yazar, Türkiye’nin bazı insan hakları ihlali ve nüfus problemleri bulunduğunu, ancak buna rağmen Türkiye’nin bugünkü haliyle Yunanistan ve Portekiz’in AB’ye katıldıkları noktanın çok ilerisinde bulunduğunu kaydetti.
       
“TÜRKİYE’Yİ İTMEK APTALLIK”
       
  DİĞER AB HABERLERİ
İlerleme raporunda Türkiye'ye tarih yok
Sezer: Rapor doyurucu değil
Ecevit: Rapor 3 Kasım için laiklik uyarısı
Baykal: Rapor umut verici
Yılmaz: Önemli olan Kopenhag'daki karar
Verhaugen: Tek ölçüt siyasi kriterler
ABD: AB Türkiye'ye tarih vermeli
İlerleme raporu Avrupa basınında
Yunanistan rapordan memnun
Hamilton’un yazısında şu ifadelere yer verildi: “Ve Türkiye, bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tersine, sorumluluklarını aynen NATO üyesi olarak ortaya koyduğu ciddiyet gibi büyük bir ciddiyetle yerine getirebilecek bir ülkedir. Üstelik Türkiye’nin bir aday ülke, ya da üye olması halinde, Kıbrıs’taki sorunların çözümü konusundaki şans da çok daha fazla olacaktır. Hal böyleyken ve bu ülkedeki seçimlere üç hafta kalmışken, Türkiye’yi itelemek, yapılabilecek en büyük aptallıktır.”
       The Daily Telegraph, ilerleme raporunun Türkiye ile ilgili bölümünü hazırlayan komisyon üyelerinin yanıtını aradıkları asıl sorunun, ‘birliğin 70 milyonluk Müslüman bir ülkeyi kucaklayıp kucaklayamayacağı sorusu olduğunu’ belirtti. Gazetenin “Türkiye Kulübe Henüz Katılamayacak” başlığıyla verdiği yorumda, “Türkiye’nin fakir çiftçiler ordusu ve bazı bölgelerinde hakim olan Avrupa kültürünün çok uzağındaki yaşam tarzı ve kültürüyle zor bir sorun oluşturduğu” öne sürüldü.
       The Guardian da AB Komisyonu’ndan çıkan raporun Türkiye’de “şaşkınlık” yarattığını ve Türk hükümetince, “yetersiz bilgiye dayanan bir rapor” olarak nitelendiğini yazdı.
       Financial Times’a konuyla ilgili yorumlarda bulunan Observer yazarları ise Türkiye’nin dün açıklanan rapordaki durumunun ekonomik ve politik kriterleri karşılayamamasına bağlandığını belirterek, “ama asıl sebep bu değil. Türkiye’nin Müslüman bir ülke olması ve 70 milyonluk dev nüfusu Avrupa Birliği’ni korkutuyor” dedi.
       The Times gazetesi de konuyla ilgili haberinde, AB Komisyonu’nun raporunda Türkiye’ye müzakere tarihine yer vermemesinin Türkiye’de büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirtti.
       
ALMAN BASINI: TÜRKİYE İÇİN HAYALKIRIKLIĞI
       Alman gazeteleri de AB ilerleme raporu ile ilgili haberlerinde Türkiye’ye geniş bir biçimde yer verdi. “Esas şimdi başlıyor” başlıklı yazısında Der Tagesspiegel, Ankara’nın AB’nin ‘hayır’ demesinden ürkmemeye çalıştığını ve ABD’ye umut bağladığını yazdı.
       “AB Türkiye’yi reddetmeye devam ederse AB karşıtları güçlenecektir, zaten iktidara gelirlerse müzakereleri unutmak gerekir” diyen gazete, 200 sivil toplum örgütünün Avrupa yanlısı bir platform oluşturduklarını da haber veriyor.
       Die Welt, Alman siyasetçilerin doğrudan söylemeseler bile Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavır koyduklarını belirtiyor. Alman Hristiyan Birlik Partileri’nin Avrupa Parlamentosu Başkanı Hratmund Nassauer’in “Türkiye yeterince Avrupalı değil” sözlerini ön plana çıkaran gazete, muhafazakarların Türkiye’ye özel statü verilmesinden yana olduklarını hatırlatıyor.
       Frankfurter Allgemeine Zeitung
Türkiye’nin AB üyeliği için tarih verilmemesinin, özellikle Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel tarafından eleştirildiğini, ancak bazı Türk gazetelerindeki köşe yazarlarının, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini tam olarak yerine getirmediği görüşünde olduklarını yazdı.
       Frankfurter Rundschau
gazetesinin haberinde de, ilerleme raporuna en büyük tepkinin Dışişleri Bakanı Gürel’den geldiği belirtilerek, Gürel’in, “Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmaması durumunda, bunun Türkiye-Avrupa ilişkilerine büyük zarar vereceği” uyarısında bulunduğu kaydedildi.
       FOCUS
dergisi ise “Türkiye AB’ye üye olmaya hazır değil” başlığıyla verdiği haberinde Türkiye’nin diğerleri gibi resmi aday olmasına rağmen dışarıda kalmasını, siyasi koşulları yerine getirememesine baglıyor.
       
BELÇİKA BASINI:
       Belçika basını da, Türkiye’ye müzakere tarihi verilmemesini, “Türklerin Hüznü”, “Türkiye’de Hayal Kırıklığı” gibi başlıklarla verdi.
       Le Soir gazetesi, komisyonun raporunun ardından, Türkiye’nin resmi tepkisini gösterdiğini ancak umutsuzluğa sürüklenmediğini belirterek, Türk basınındaki yorumları ve “çifte standart” eleştirilerini yansıttı.
       La Libre Belgique, AB Komisyonu’nun “temkinli” davrandığını ve Türkiye’ye tam üyelik müzakerelerinin başlangıç tarihinin belirlenmesini önermediğini yazdı. Ankara’daki koalisyon hükümetinin AB’ye giriş konusuna öncelik verdiğini ve başarısızlığın, 3 Kasım seçimlerinde koalisyon partilerini olumsuz etkileyebileceğini yazan gazete, Türkiye’nin AB’ye yürüyüşünün yavaş olduğunu belirtti.
       La Derniere Heure ise, Türklerin AB’den bir işaret beklediklerini, ancak bu işaretin bir türlü gelmediğini yazarak, AB’den “minimum bir ciddiyet” beklentisi olduğunu, Ankara hükümetinin, bu beklentiyle büyük adımlar attığını yazdı. Gazete raporun Türkiye’de kapsamlı reformlar yapmak cesaretini gösteren siyasetçileri zor duruma düşürdüğüne de dikkat çekti.
       
KOMMERSANT: GEREKÇE EKONOMİK
       Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant ise Türkiye’ye tam üyelik müzakerelerine başlama konusunda tarihe yer verilmemesinin nedeninin, “aslında söylendiği gibi Türkiye’nin siyasi yetersizlikleri değil, büyük ekonomik potansiyeli” olduğunu yazdı.
       Gazetenin haberinde şu görüşlere yer verildi:
       “Asıl sebep ekonomidir. Tam üyeliğe kabul edilecek 12 adaya göre Türkiye, ekonomik potansiyel açısından ön sırada ve AB içerisinde en az beşinci sırada yer alabilecek bir ülke. Türkiye ekonomisindeki gelişim temposu da hesaba alınırsa İtalya ve Fransa ile aynı düzeye gelme perspektifine sahip. Tabii ki, AB liderleri, böyle güçlü bir rakibi istemiyorlar.”
       
KIBRIS’IN ÜYELİĞİ ZORLUK ÇIKARIR
       İtalyan La Stampa gazetesi ise ilerleme raporunda Türkiye’ye henüz müzakere tarihine yer verilmemesiyle AB genişlemesinde “tarihi sürecin henüz tamamlanmadığını” belirtti.
        Gazetenin başyazısında, Kıbrıs sorununa dikkat çekilerek, Kıbrıs Rum Kesimi’nin 2004 yılında AB’ye tam üye olmasıyla gelecekte Avrupa içinde ve AB ile NATO arasında ciddi zorluklar olacağı ifade edildi.
       Gazete, “Son dönemlerde Roma ve Washington arasında gelişen iyi ilişkilerden dolayı, Bush yönetiminin İtalyan hükümetinden AB içinde Ankara yanlısı lobi yapmasını istediğini” de yazdı. La Repubblica’da, “Ankara, Dışarda Kalmanın Öfkesi” başlığıyla yer alan yorumda da “Türkiye’ye ‘hayır’ denmesinin sebebinin, Türk ekonomisinin halen AB standartlarına ulaşamaması, Milli Güvenlik Kurulu ve Türkiye’de askerin ağırlığının AB Komisyonu’nu endişelendirmesi, insan hakları konusunda eksiklikler olduğu” öne sürüldü.
       
YUNAN BASINI: TÜRKİYE HAYALKIRIKLIĞINA UĞRADI
       AB Komisyonu’nun Kıbrıs Rum kesimine ilişkin raporunu ‘tarihi bir adım’ olarak nitelendiren Yunan basını, Türkiye’nin ise hayal kırıklığına uğradığını yazdı. Raporun, Türkiye’de ‘kendisine haksızlık edildiği duygusu’ yarattığı değerlendirmesinde bulunan gazeteler, Türkiye’nin bu aşamada “bekleme odasının” dışında kaldığı yorumunu yaptılar. Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde uğradığı hayal kırıklığının sorumlusunun ilk kez Yunanistan olmadığına da dikkati çeken Yunan basını, asıl kararın AB’nin Kopenhag zirvesinde alınacağını da yazdı.
       
‘RUM KESİMİ İÇİN TARİHİ ADIM’
       Rum kesiminin ise AB üyeliği yolunda tarihi bir adım attığını kaydeden Yunan basını, Dışişleri Bakanı Gürel’in yaptığı açıklamaları ise “tehdit’ olarak değerlendirdi. Atina’nın en büyük endişesinin Kopenhag zirvesinin ertesi günü itibarıyla Kıbrıs’ın kesinlikle ikiye bölünmesi olduğunu vurgulayan gazeteler, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Atina’nın tezlerine uymayan bir çözüm planı sunabileceğine de dikkati çektiler. Türkiye’deki “siyasi istikrarsızlık” nedeniyle Ankara’nın KKTC’yi ilhak “tehdidini” ne dereceye kadar gerçekleştirebileceğinin ise bilinmediğini yazan Yunan basını, Atina’nın elinde de AB’nin tüm genişleme sürecini bloke edebilecek veto kartı olduğunu savundu. Gazeteler, önümüzdeki dönemde çeşitli sorunlar yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu, ancak Türkiye’nin, AB Komisyonu’nun raporu ile “AB’ye çağrılan” Rum kesimi için 15’lerin aldığı ortak karara karşı çıkmasının zor olduğu yorumunu yaptılar.
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları