| | | Yılmaz, İlerleme Raporunda Türkiyenin kaydettiği önemli gelişmelerin saptandığını ve reformların devrimci nitelik taşıdığının tespit edildiğini, bu unsurlar itibariyle raporun olumlu nitelikte olduğunu söyledi.
REFORMLAR YETERLİ SAYILMALI
Raporun, işkence ile mücadele, sivil yönetimin ordu üzerindeki kontrolü, dini azınlıklar, DGM, yolsuzluklar gibi çeşitli başlıklardaki bazı uygulamalar gösterilerek gölgelendiğini belirten Yılmaz, Siyasi kriterlere uyum dinamik bir süreçtir. Önemli olan Kophenhag kritirlerini bütün olarak kabul etme niyetidir. Türkiyenin performansı tüm diğer aday ülkeler gibi değerlendirilecekse reformlar müzakerelere başlamak için yeterli sayılmalıdır diye konuştu.
YENİ YOL HARİTASININ BİR ÖZELLİĞİ YOK
İlerleme Raporunda 2003 yılı başında yeni bir katılım ortaklığı belgesi ile Türkiyeye yeni bir yol çizilmesinin hedeflendiğini anlatan Yılmaz, Ancak bu önerilerin yeni bir yönü bulunmadığı gibi bunların Türkiyeyi üyelik taşıması gibi özelliği de yoktur dedi.
Türkiyenin üyelikten başka herhangi bir hedefi olmadığının altını çizen Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Ankaranın bu hedeften kesinlikle dönmeyeceğini söyledi.
Yılmaz şöyle konuştu:
Bugün gelinen nokta beklentilerimizi karşılamaktan uzaktır. Komisyon Türkiyeye karşı taşıdığı sorumluluğu ortaya koyamamıştır. Bu eksikliğin Kophenhag zirvesinde karşılanmasını bekliyoruz. | |