Home page
Haber Menüsü


Petrol, durgunluk endişesi yaratıyor
 
Irak’a ABD saldırısı olasılığının güçlenmesi ve varil başına 30 dolara çıkan ham petrol fiyatlarının devam etme ihtimali, küresel durgunluğa yönelik beklentileri güçlendirdi.  

 
İstanbul
CNBC-E
9 Eylül—  ABD’nin Irak’a saldırı ihtimalinin son günlerde güçlenmesiyle varil başına 30 dolara ulaşan petrol fiyatlarının, saldırıyla birlikte kalıcı ve uzun vadeli bir yükselişle küresel durgunluğa neden olup olmayacağı tartışılıyor.

   
 
       
   
MSNBC News OPEC: Üretimi garanti edemeyiz
MSNBC News Irak endişesi petrolü dalgalandırıyor
MSNBC News OPEC petrol üretimi artışı hedefliyor
MSNBC News IEA: 2030'da 1.4 milyar kişi elektriksiz kalacak
MSNBC News Toskay: Irak'la motorin ticareti bitecek
MSNBC News NYT/Thomas Friedman: Savaş, Petrol, Saddam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Merkez Bankası’nın bugün yaptığı açıklamada da, enflasyon hedefine ulaşılması yolunda en önemli risk unsurlarından birinin ham petrol fiyatlarında olası yükseliş olduğu vurgulandı.
       Sadece Türkiye’de değil, Irak savaşıyla birlikte yükselecek petrol fiyatlarının üretimde maliyet artışı, enflasyon ve işsizliğe neden olarak küresel durgunluğa yol açmasından endişe ediliyor.
       
RİSK PRİMİ 1-5 DOLAR ARASINDA
       Petrol endüstrisi uzmanları, Irak’a olası saldırı konusundaki endişelerin petrol fiyatlarına dahil olduğunu ve 30 dolarlık fiyatın halen 1 ile 5 dolar arasında risk primi taşıdığını ifade ediyor.
       Savaşın başlamasıyla birlikte fiyatlarda sıçrama yaşanacağı da kabul ediliyor, Ancak, burada önem kazanan konu, fiyatların nereye yükseleceği ve ne kadar süreyle burada kalacağı... Eğer yüksek seviyelerde 6 ile 9 ay kalması durumunda durgunluğun başlayacağı ifade ediliyor.
       
SALDIRI SENARYOLARI VE ETKİLERİ
       Ancak, savaşın küresel ekonomi üzerinde yol açacağı hasar konusunda belirsizlik var. Çünkü, senaryolar muhtelif...
       En kötümser senaryo, Irak’a saldırıyla birlikte, Arap başkentlerinde gösterilerin başlaması, hükümetlerin buna sert bir biçimde yanıt vermesi, bir ülkede iç çatışmaların başlaması, bu arada Irak’ın İsrail’e Scud füzesi saldırısı başlatması, İsrail’in karşılık vermesi, Filistin sorunun bölgesel çatışmaya dönüşmesi şeklinde.... Bu durumda, petrol fiyatlarının nereye gideceği ve ne kadar süreyle burada kalacağı konusunda tahmin yapmak oldukça güçleşiyor.
       
DERİN DURGUNLUK TEHLİKESİ
       Ancak, fiyatların dünya ekonomisine uzun vadeli etkisinin, derin bir durgunluğa neden olacağı konusunda herkes birleşiyor.
       Fiyatlarda aşırı bir yükseliş halinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) tavrı da önem kazanıyor. OPEC, çeşitli piyasalarda işlem gören ham petrolün aylık ortalama fiyatını 22-28 dolar bandında tutuyor.
       Aylık ortalama fiyatın bu aralığın dışına çıkması OPEC’in üretim miktarını gözden geçirmesine neden oluyor.
       
ABD, KARZAİ TARZI YÖNETİME SICAK
       Ancak, en uygun senaryonun ise, kısa süreli bir saldırı sonrasında, Bağdat’ta “Hamit Karzai” tarzında bir yönetim kurulması, petrol altyapısının birkaç ay için yenilenerek, Irak petrolünün piyasalara sürülmesi olduğu belirtiliyor.
Merkez Bankası petroldeki artıştan endişeli

       Bu durumda, fiyatların kası süreli bir sıçrama sonrasında, bugünkü seviyenin de altına inebileceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, burada Körfez Savaşı sonrasında 40 dolara çıkan fiyatların kısa sürede istikrar kazanmasını hatırlatıyorlar.
       
PETROLE BAĞIMLILIK AZALDI
       Bu noktada, dünya sanayiinin petrole bağımlığının 1970’lere azalmasına ve sanayileşmiş ülkelerin son zamanlarda petrol stoklarını artırmasına da dikkat çeken uzmanlar, fiyatların 30 dolara ulaşmasının nedeninin, Irak’a saldırıyla, bu ülkenin petrol üretiminin yitirilmesi değil, Ortadoğu’da istikrarsızlık ihtimali...
       Zaten, günlük 76 milyon varil olan günlük dünya petrol üretiminde Irak’ın payı sadece 1.5 milyon varil....
       
HAM PETROL FİYATLARI TIRMANDI
       Irak’a yönelik bir operasyonla ilgili endişelerin artması, petrol fiyatlarını 30 doların üzerine kadar yükseltti. Petrol fiyatlarında yükselişi tetikleyen etken, İngiltere Başbakanı Blair, Bush’la görüşmesinin ardından yaptığı Irak ile ilgili açıklamalardı.
       Saddam Hüseyin’in kitle imha silahları üretmesinin tüm dünya için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Blair, Irak’ın silahsızlandırılmasının, geniş bir uluslararası destekle mümkün olacağını kaydetti.
       Bu gelişme üzerine, Cuma gününü 29. 61 dolardan kapayan Ekim teslimi ABD ham petrolü, 30. 20 dolara kadar yükseldi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları