| | | Priddle, uygun fiyatlarla enerji sağlanmadığı taktirde, üretken ekonomi faaliyetlerinde bulunmak ve eğitim ile sağlık alanlarında ilerleme kaydetmenin imkansız olduğuna dikkati çekti.
Priddle, bunun sonucunda, fakirlerin fakir olarak kalacağını söyledi. Priddle, şöyle dedi:
Günümüzde 1,6 milyar kişi elektrik kullanamamaktadır, 2,4 milyar kişi ise ısınmak ve yemek pişirmek için odun, gübre ve tarımsal çöplerden yararlanmaktadır, köklü politikalar uygulanmadıkça 30 yıl içinde 1,4 milyar kişi daha elektriksiz kalacak ve 2,6 milyar kişi ise hala ısınmak ve yemek pişirmek için odun, gübre ve tarımsal çöpleri kullanmaya devam etmek zorunda kalacaktır.
Priddle, 2000 yılı verilerine göre hazırlanan raporun amacının, küresel fakirlikle enerji kullanımı arasındaki ilişkiye dikkati çekmek ve bu soruna en iyi yollardan çözüm bulmak olduğunu kaydetti.
DÜNYANIN YÜZDE 80İ ELEKTRİKTEN YOKSUN
IEA raporunda, gelişmekte olan ülkelerde kırsal kesimde yaşayan insanların beşte dördünün elektrikten yoksun bulunduğu kaydedildi. Bu ülkelerin özellikle Afrikanın Sahra altı ile güney ve güneydoğu Asya bölgelerinde bulunduğu belirtildi.
Raporda, nakil ve dağıtımı gözönüne almaksızın, elektrik üretimi için, gelişmekte olan ülkelerin 30 yıllık süre içinde 2 bin 600 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çekildi.
Raporda, endüstrileşmiş ülkelerdeki nüfusun yüzde yüzünün elektrik kullandığı, Türkiye ve Meksikada ise nüfusun yüzde 95inin elektrik kullandığı, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 64,2 olduğu belirtildi. | |