Home page
Haber Menüsü


Enerji tüketimi yüzde 4.7 geriledi
Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden British Petroleum’un yayınladığı enerji raporuna göre, geçen yıl Türkiye’de enerji tüketimi %4.7 geriledi. Dünya enerji tüketimi ise %0.3 arttı.
İstanbul
AA
12 Ağustos— BP’nin hazırladığı Dünya Enerji Raporu’na göre, geçen yıl Türkiye’deki toplam enerji tüketimi yüzde 4.7 oranında azaldı. Türkiye’de petrol tüketiminde yüzde 3.9, hidroelektrik enerji tüketiminde yüzde 22.3, kömür tüketiminde ise yüzde 8.5’lik düşüşler yaşandı. Doğalgaz tüketiminde yüzde 9.7’lik artış gözlendi. Dünyada ise toplam enerji tüketimi binde 3 oranında artış gösterdi. Kömür tüketimi yüzde 1.7, nükleer enerji tüketimi ise yüzde 2.8 oranında arttı.

   
 
       
   
MSNBC News Çakan: Enerji sıkıntısı olmayacak
MSNBC News Enerji santralleri ÖİB'ye devrediliyor
MSNBC News Enerjide kaçak oranı 3 puan düştü
MSNBC News Enerji sektörü yeniden yapılanıyor
MSNBC News Enerji ihalelerine ek süre veriliyor
MSNBC News 2020'de enerji ithalatı yüzde 80'i bulabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hidroelektrik enerji tüketimi yüzde 3.7 azalırken, petrol ve doğazgaz tüketimlerinde bir önceki yıla göre önemli bir değişim gözlenmedi. Rapora göre, 2001 yılı, 1998’den bu yana birincil enerji kaynaklarının tüketim artış hızının yüzde 0.5’in altında gerçekleştiği üçüncü yıl oldu.
       Küresel ekonomik büyümenin son 10 yılın yüzde 2.7’lik gelişme trendinin altına -yüzde 1.5’e- düşmesi enerji talebindeki bu zayıflığın ana nedeni olarak gösterildi. Bölge bazında bakıldığında,enerji talebinin özellikle Amerika kıtasında ve Asya’nın büyük bölümünde zayıf kaldığı belirlenirken, Kuzey Amerika’da tüketimin son 10 yılda ilk kez 1 yıl öncesine göre azaldığı görüldü.
       Son 10 yılın yıllık yüzde 3.2 büyüme trendine oranla Güney ve Orta Amerika’da tüketim yüzde 0.3 oranında düşüş, Çin hariç Asya’da enerji tüketiminde yüzde 1.3’lük bir artış gözlendi.
       
11 EYLÜL PETROL TALEBİNE DARBE VURDU
       Raporda, bir dizi kota indirimi sayesinde OPEC’in, Eylül sonuna kadar petrol fiyatlarını 22-28 dolarlık hedef içinde tutmayı başardığı belirtilirken, petrol talebine ciddi darbe vuran 11 Eylül olaylarının ardından fiyatların bu düzeyde tutulamadığına dikkat çekildi.
       Rapora göre, toplam olarak OPEC’in üretimi günde 720 bin varil düştü. En büyük düşüş yüzde 8.4 ile Irak’ta ve günde 350 bin varil azalmayla Suudi Arabistan’da yaşandı. 2001 yılında OPEC’in üretimindeki düşüş, hemen hemen tümüyle OPEC dışı üretim artışıyla telafi edildi.
       Üst üste ikinci kez eski Sovyetler Birliği ülkeleri üretimde ciddi artış gösterdi ve iki yılın toplamında üretim günde 1 milyon varilin üzerine çıktı. Bu ülkeler haricinde, OPEC dışı üretim günde 100 bin varilin altında bir artış gösterdi.
       2001’de dünya petrol tüketiminin 1993’den bu yana ilk kez bir önceki yıla göre marjinal düzeyde azaldığının kaydedildiği raporda, Avrupa ve Afrika’nın tüketim artışının görüldüğü yegane bölgeler olduğu vurgulandı. Son yılın yıllık yüzde 3.6’lık büyüme trendine oranla tüketimin yüzde 0.5 oranında düştüğü Asya’da özellikle talebin zayıfladığı görüldü.
       
DOĞALGAZ TÜKETİMİ KIPIRDAMADI
       Rapora göre, doğalgaz tüketimi, 2000’deki yüzde 4.3’lük artıştan önemli bir sapma göstererek, 2001 yılında sadece yüzde 0.3 oranında arttı. Küresel tablo, özellikle yüksek gaz fiyatları ve ekonomik durgunluğun tüketiminde yüzde 5’lik azalmaya yol açtığı Kuzey Amerika’daki gelişmelerden önemli ölçüde etkilendi. Başta Asya-Pasifik bölgesindeki yüzde 5’lik artış olmak üzere, diğer tüm bölgelerde doğalgaz tüketimi arttı.
       Kuzey Amerika’da doğalgaz tüketiminde yaşanan azalış, üretim tarafına yansımadı. Kuzey Amerika’da üretim, yüksek fiyatların etkisiyle yüzde 1.6 arttı. Ortadoğu, 2001 yılında doğalgaz üretiminin en hızlı büyüdüğü bölge oldu. Bu gelişmelere, Katar ve Umman’ın likit doğal gaz ihracatındaki genişleme önemli bir rol oynadı.
DÜNYA KÖMÜR TÜKETİMİ YÜZDE 1.7 ARTTI
       Raporda, Çin’deki ve diğer bazı Asya ülkelerindeki talebin artmasına bağlı olarak, dünya kömür tüketiminin 2001 yılında yüzde 1.7 oranında artış gösterdiğine dikkat çekildi.
       Avrupa’da kömür tüketimi yüzde 1.2 azalarak düşme trendini devam ettirirken, ABD’de kömür tüketimi 2000 yılının tersine yüzde 1.7 oranında azalma gösterdi. Nükleer üretim kapasitesinde sınırlı artışa rağmen küresel düzeyde yüzde 2.8 genişleyen nükleer enerji tüketimi, Afrika dışında dünyanın tüm bölgelerinde arttı. Hidroelektrik enerji üretimi ise Brezilya’daki yüzde 11.7’lik, Kuzey Amerika’daki yüzde 14.1’lik keskin düşüşlere bağlı olarak küresel düzeyde yüzde 3.7 oranında daraldı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları